ΙΣΠΑΝΙΑ : O στρατός μπροστά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη

 

Η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος φαίνεται να πιέζει για τη χρήση του στρατού στο εσωτερικό της χώρας λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. Θα είναι η πρώτη φορά που ο στρατός χρησιμοποιείται εντός της Ισπανίας από τότε που η χώρα διοικούνταν από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο, που πήρε την εξουσία μέσω μιας στρατιωτικής «εξέγερσης» (1936) και τον μετέπειτα αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε. Ο στρατός φαίνεται να είναι ήδη έτοιμος για μια τέτοια κίνηση.

Παρά την τρομοκρατική πρόφαση, η χρήση του στρατού μέσα στην Ισπανία δεν έχει μόνο ένα στόχο. Ένας άλλος στόχος είναι οι πιθανοί μελλοντικοί εργατικοί αγώνες και η «διευθέτησή» τους, κι ας μην ξεχνάμε ότι τον Οκτώβριο έχουμε και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Τμήματα της Ισπανικής καπιταλιστικής ελίτ επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την επίθεση για να διευθετήσουν τους λογαριασμούς τους με τους Καταλανούς αυτονομιστές. Επίσης η φιλο-σοσιαλδημοκρατική  εφημερίδα ElPais σε κείμενό της απαιτεί οι αυτονομιστές να ματαιώσουν το δημοψήφισμα  καθώς «η επίθεση αυτού του μεγέθους πρέπει να αφυπνίσει και να φέρει στην πραγματικότητα τις Καταλανικές πολιτικές δυνάμεις». Το μπλοκάρισμα της απόσχισης της Καταλονίας είναι πολύ πιο εύκολο αν ο Ισπανικός Στρατός βρίσκεται στην Βαρκελώνη.

Η χρήση του στρατού μέσα στην Ισπανία στην παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση έχει ως κεντρικό στόχο την εργατική τάξη. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η ανεργία βρίσκεται στο 18% και στο 40% μέσα στη νεολαία, και οι κοινωνικές εκρήξεις είναι πολύ πιθανές.

Σε περίπτωση που ο στρατός χρησιμοποιηθεί εν μέσω μιας υστερικής ατμόσφαιρας επιβολής του «νόμου και της τάξης» θα παίξει τον ίδιο ρόλο που έπαιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας στην πρόσφατη Γαλλική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου χρησιμοποιήθηκαν για να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές εναντίον της περσινής φιλοκαπιταλιστικής εργατικής μεταρρύθμισης.

Aρ. Mα.