ΙΣΡΑΗΛ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

 

 

 

των Τζόναθαν Λις και Γιανίβ Κούμποβιτς

7 Μαρτίου 2015

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει ως αποτέλεσμα το άναμμα της φωτιάς του πολέμου σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Η Μέση Ανατολή, βυθίζεται στο χάος που έχει προκαλέσει η συνολική Ιμπεριαλιστική παρέμβαση του “πολιτισμένου” δυτικού-καπιταλιστικού κόσμου, ιδιαίτερα οι τερατωδίες που σχεδίασε ή/και στήριξε για να αντιμετωπίσει την επαναστατική Αραβική Άνοιξη, από κοινού με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κλπ.

Η οξύτατη κρίση δεν έχει αφήσει ανέγγιχτο το σιωνιστικό-κράτος “δεσμοφύλακα” των αγωνιζόμενων λαών της περιοχής, τοποτηρητή του Ιμπεριαλισμού και δυνάστη, όχι μόνο των εθνικά καταπιεζόμενων Παλαιστινίων, αλλά και του ίδιου του Ισραηλινού λαού που στενάζει κάτω από την ακροδεξιά ηγεσία Νετανιάχου.

Η κρίση εκδηλώνεται με μια επιδείνωση των σχέσεων με τις ιστορικές συμμάχους και προστάτιδες ΗΠΑ, κυρίως για το ζήτημα της πολεμικής αντιμετώπισης του Ιράν, αλλά και με διασπαστικές τάσεις μέσα στους ίδιους τους μηχανισμούς του σιωνιστικού κράτους, με τους αρχιπράκτορες της Μοσάντ να στρέφονται ανοιχτά και δημόσια ενάντια στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου φαίνεται να είναι ο χαμένος των εκλογών της Τρίτης 17 Μαρτίου, όπως επίσης ο ακροδεξιός ρατσιστής σύμμαχός του Λίμπερμαν. Την τρίτη θέση στην Κνεσέτ αναμένεται να κερδίσει η «Κοινή Λίστα» Αράβων Ισραηλινών πολιτών που συσπειρώνουν Άραβες, Χριστιανούς, Δρούζους, αλλά και κάποιους από του Εβραίους κομμουνιστές.

Η Ν.Π. αναδημοσιεύει ένα χρήσιμο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα:

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, απευθυνόμενος σε ένα πλήθος 35.000 ατόμων είπε ότι υπό τον Νετανιάχου το Ισραήλ αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ηγεσίας στην ιστορία της χώρας.

Tο συλλαλητήριο με στόχο την αλλαγή ηγεσίας στο Ισραήλ, προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλατεία Ραμπίν, του Τελ Αβίβ, το Σάββατο 7/3/2015.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων «Το Ισραήλ θέλει Αλλαγή», παρευρέθηκαν πάνω από 35 χιλιάδες άτομα. Άλλοι επίσημοι εκτιμούν ότι παρευρέθηκαν στο συλλαλητήριο από 25.000 ως 30.000 διαδηλωτές.

Ο κεντρικός ομιλητής, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, είπε στο πλήθος ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του υπό την ηγεσία του Νετανιάχου.

«Κανείς δεν αρνείται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί απειλή, αλλά το να πάμε σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, δεν είναι ο τρόπος να το σταματήσουμε», είπε ο Νταγκάν.

«Το Ισραήλ είναι μια χώρα που περιβάλλεται από εχθρούς, αλλά οι εχθροί δεν μας τρομάζουν», πρόσθεσε. «Φοβάμαι την ηγεσία μας. Φοβάμαι την απώλεια της αποφασιστικότητας, την απώλεια του προσωπικού παραδείγματος. Φοβάμαι τη διστακτικότητα και το αδιέξοδο και φοβάμαι πάνω απ’ όλα την κρίση ηγεσίας, μια κρίση ηγεσίας πιο σοβαρή από ποτέ.»

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διατελέσει πρωθυπουργός για έξι συνεχόμενα χρόνια», σημείωσε ο Νταγκάν, «έξι χρόνια, στα οποία δεν ηγήθηκε μιας ενιαίας αληθινής διαδικασίας αλλαγών στην περιοχή, ή στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Στα χρόνια του, το Ισραήλ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη [στρατιωτική] εκστρατεία από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.» Θέτοντας άμεσα μια ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ο Νταγκάν πρόσθεσε:
«Γιατί να είστε υπεύθυνος για την τύχη μας, αν φοβάστε τόσο να αναλάβετε την ευθύνη;»
«Δεν είμαι πολιτικός, ούτε δημόσιο πρόσωπο και ήρθα εδώ απόψε χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, μην ψάχνοντας για μια θέση και χωρίς μνησικακία ή πικρία», είπε.
«Αξίζουμε ηγεσία, η οποία θα θέσει νέες προτεραιότητες. Εδώ και καιρό δεν ήταν ζήτημα Αριστεράς και Δεξιάς. Είναι θέμα πορείας, οράματος, διαφορετικού ορίζοντα.»

Η Μιχάλ Κέστεν-Κειντάρ, η χήρα του συνταγματάρχη Ντολέφ Κειντάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε σύγκρουση στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, επίσης μίλησε. «Πόσες γυναίκες σαν εμένα θα χάσουν την καρδιά τους μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία;», ρώτησε.

Ο πρώην Γενικός Διοικητής της Βόρειας Διοίκησης και αναπληρωτής αρχηγός της Μοσάντ, Αμιράμ Λέβιν, ήταν επίσης μεταξύ των προγραμματισμένων ομιλητών.

Το συλλαλητήριο, το οποίο ξεκίνησε στις 19:30, διοργανώθηκε από το κίνημα Ένα εκατομμύριο Χέρια. Η εκδήλωση αναμενόταν να προσελκύσει ανθρώπους από το Κέντρο και την Αριστερά του πολιτικού χάρτη, που αναζητούν μια αλλαγή στις προτεραιότητες του Ισραήλ, επικέντρωση στην υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση, τους μισθούς, το κόστος διαβίωσης και τους ηλικιωμένους.

Οι διοργανωτές και οι βασικοί ομιλητές είπαν ότι το συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση υποστήριξης στην επιστροφή σε έναν τρόπο ζωής που να είναι φυσιολογικός και λογικός, σε μια ζωή με αξιοπρέπεια και ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για το αν υπάρχουν πόλεμοι, γιατί να ενδιαφερθεί  για το κόστος ζωής; Δεν δέχομαι τον ισχυρισμό ότι επειδή δεν υπάρχει κανείς για να ψηφίσουμε δεν πρέπει να ψηφίζουμε, ή τον ισχυρισμό ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη είναι μοιραίο να ζει με τον πόλεμο. Η ηγεσία έχει την ευθύνη για τους εν λόγω στρατιώτες και την ευθύνη να αποτρέψει το φόνο», είπε η Κέστεν-Κειντάρ.

Ο Λέβιν, ένας από τους διοικητές του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στις «Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ», μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου που καλέστηκε από τους Διοικητές για την Ασφάλεια του Ισραήλ, ένα κίνημα του οποίου είναι μέλος, είπε: «Η κυριαρχία ενός λαού πάνω στον άλλο, καθιστά τον ισχυρότερο και πιο ηθικό στρατό στον κόσμο, ανήθικο και αδύναμο. Το Ισραήλ πρέπει να πάρει πίσω την πρωτοβουλία, να ορίσει τα οριστικά σύνορα του για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και μια σταθερή Εβραϊκή πλειοψηφία. Όποιος φοβάται να οδηγήσει την πρωτοβουλία σε διπλωματικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις ασφαλείας στην περιοχή, στο τέλος θα παραιτηθεί ως και του τελευταίου χιλιοστού. Μόνο η πρωτοβουλία μπορεί να κρατήσει κάποιο από το έδαφος και την επίλυση στα χέρια μας.»[…]

Μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν είναι το Κίνημα Κιμπούτζ, μια ομάδα στρατιωτών που ηγήθηκαν της διέλευσης της διώρυγας του Σουέζ το 1973 στον Πόλεμο του Γιομ Κιππούρ, το Κίνημα για το Μέλλον του Δυτικού Νεγκέβ, εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα εργοστάσια, που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους και οι κάτοικοι της συνοριακής περιοχής της Γάζας.

Μετάφραση: Γ. Σιμ.