ΑΘΩΩΣΑΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ

 

 

Αθωώθηκε από το αστικό δικαστήριο ο φασίστας βουλευτής Κασιδιάρης, που προεκλογικά το 2012 είχε γρονθοκοπήσει on air τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάννα Κανέλλη. Στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, λίγο νωρίτερα είχε πετάξει ποτήρι με νερό στην υποψήφια, τότε, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ.Δούρου.

Η έδρα δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα, πως πρέπει να απαλλαγεί από το αδίκημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη, με το δήθεν σκεπτικό πως «δεν είχε σκοπό τη βαριά σωματική βλάβη αλλά την απλή». Βέβαια η απλή σωματική βλάβη είναι αδίκημα που παραγράφεται αν το θύμα δεν ασκήσει δίωξη εντός 3μήνου. Έτσι… απλά, αθωώθηκε ο γλοιώδης τραμπούκος, έχοντας ήδη αθωωθεί πριν λίγες μέρες για το βίντεο Μπαλτάκου, αλλά και το 2013, για το μαχαίρωμα φοιτητή το 2007 στην Πολυτεχνειούπολη.

Το εργατικό κι αντιφασιστικό κίνημα δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ρόλο της δικαιοσύνης, η οποία υπηρετεί την αστική τάξη και, κατ’ επέκταση, όλα τα τσιράκια της. Το γεγονός πως η αθώωση Κασιδιάρη έρχεται παραμονές της δίκης των 70 στελεχών της Χρυσής Αυγής, επιβαρύνει με αυξημένα καθήκοντα το κίνημα που θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να μην παραδειγματιστεί από τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στις δίκες των φασιστών.

Η ηγεσία του ΚΚΕ υποτίμησε το δημόσιο χτύπημα εναντίον της βουλευτίνας του, υποτίμησε και τη δολοφονική επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ στο Πέραμα (λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Π.Φύσσα).

Είναι βέβαιο πως τον Ιούνη του 2012, τα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, ευχαρίστως θα απαντούσαν σε μια τέτοια πολιτική και ηθική πρόκληση προχωρώντας σε μαζικές… «επισκέψεις» στα γραφεία των χρυσαυγιτών, σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι επίσης βέβαιο, πως το Μάρτη του 2015 στη δίκη του Κασιδιάρη, θα μπορούσαν να γεμίσουν την δικαστική αίθουσα και να μην αφήσουν ούτε εκατοστό χώρου στους χρυσαυγίτες.

Αντίθετα: το 2012, η ηγεσία τους ζήτησε να «καταδικαστεί η επίθεση του Κασιδιάρη μέσω της… ψήφου στο ΚΚΕ» (!). Το δε 2015, δεν έβγαλε καν κάλεσμα για συγκέντρωση υποστήριξης στα δικαστήρια, επιτρέποντας να ντροπιάζεται και να απειλείται το μέλος τους από τα γιουχαΐσματα των ναζιστών, μέσα σε μια αίθουσα αποκλειστικά γεμάτη από δαύτους. Μετά τη λήξη της δίκης και την ανακοίνωση της απαλλαχτικής απόφασης, το ΚΚΕ αρκέστηκε στο παρακάτω σχόλιο 2 φράσεων  του γραφείου τύπου του: «Η απόφαση του δικαστηρίου για την τραμπούκικη επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη – παρά το ότι το δικαστήριο δέχτηκε την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης- αποτελεί πρόκληση. Συμβάλει στη δημιουργία και ενίσχυση κλίματος ανοχής απέναντι στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Παραμένει η αναγκαιότητα της απομόνωσης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής από το λαό και τη νεολαία, με την οργανωμένη πάλη τους.»
Το ΕΕΚ έχει επισημάνει εγκαίρως πως δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Η ηγεσία του ΚΚΕ επαναλαμβάνει από την ανάποδη το ολέθριο λάθος του ΄40 -΄44 που στοίχισε βαριά στον ελληνικό λαό και στην υπόθεση της επανάστασης: Τότε απέκοψε την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας από την αντιφασιστική πάλη. Τώρα ζητάει να «απομονώσουμε (!) τη Χρυσή Αυγή». Μέχρι τη… «λαϊκή εξουσία»; Καταλήγει έτσι, σήμερα, σε μια αοριστολογία και δεν παλεύει για τίποτα από τα δυο.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω της Ζ.Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της βουλής- μπορεί να εξαντλεί κάθε τυπικότητα, ζητώντας την παρουσία των προφυλακισμένων ναζιστών στις ψηφοφορίες της βουλής, αλλά δεν στέλνει -έστω για… τυπικούς λόγους- την Ρ.Δούρου στη δίκη του Κασιδιάρη.

Φυσικά, δεν πρόκειται για τυπικά ζητήματα, είναι πέρα για πέρα ζητήματα ουσίας. Η εργατική τάξη δεν πρόκειται να περιμένει από το αστικό κράτος και τη σάπια αστική δημοκρατία να αντιπαλέψουν τον φασισμό, που οι ίδιοι εκτρέφουν και προστατεύουν. H πάλη κατά του φασισμού είναι δικαίωμα και καθήκον της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού, και απαιτεί την ανάπτυξη μαζικού αντιφασιστικού κινήματος και μαζί την οργάνωση ομάδων εργατικής αυτοάμυνας. Απαιτεί ενιαίο μέτωπο όλων των οργανώσεων της εργατικής τάξης, οργανωμένων και ανένταχτων αγωνιστών.

αν. δ.