Διαδήλωση μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στη Δυτική Ιερουσαλήμ (Πηγή: Activestills)

“Νετανιάχου και Γκάντζ είναι μια ντροπή.

Θέλουμε μια κυβέρνηση των θυμάτων της κρίσης και του κορονοϊού”

Του ανταποκριτή μας

Έπειτα από ενάμιση μήνα μαζικών διαδηλώσεων, το κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου δυναμώνει. Τώρα είναι ξεκάθαρο, στην πλειοψηφία του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υποστήριζαν το Λικούντ, ότι η μάστιγα του κορονοϊού είναι σε βάρος των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων: Αράβων, Εβραίων, από την περιφέρεια και τις μικρές επιχειρήσεις. Τα κινήματα εναντίον της κυβέρνησης όλο και δυναμώνουν σε περισσότερες πόλεις κάθε εβδομάδα.

Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε δυο μήνες πριν, ύστερα από επαναληπτικές εκλογές καθώς οι προηγούμενες εκλογές πριν από ενάμισι χρόνο είχαν οδηγήσει σε κρίση. Όμως, η πολιτική κρίση του Ισραήλ δεν έχει λυθεί. Η νέα κυβέρνηση “ενότητας” ύψωσε τη σημαία της πάλης ενάντια στον κορονοϊό αλλά οδήγησε στη χειρότερη μέχρι τώρα κρίση στην περιοχή και στη χειρότερη κατάσταση για τους Εβραίους και Άραβες εργάτες και το φτωχό πληθυσμό. Το 20% των εργατών μέσα στο κράτος του Ισραήλ είναι άνεργοι. Αυτά τα νούμερα είναι μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα όπου το πιο μεγάλο κομμάτι της Παλαιστινιακής Αρχής κυριολεκτικά πεινάει. Η κατοχή και καταπίεση των Παλαιστινίων βαθαίνει με την κρίση του κορονοϊού. Ο μισός πληθυσμός είναι χωρίς εισόδημα!

Οι διαδηλώσεις άρχισαν με αίτημα να πάει φυλακή ο Νετανιάχου λόγω της δωροδοκίας και άλλων ζητημάτων διαφθοράς. Ένα ευρύ κίνημα αναπτύχθηκε, το οποίο περιλαμβάνει νέους ανέργους, ανεξάρτητους εργάτες και αυτούς των μικρών επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω της κρίσης. Είναι ένα νέο κίνημα ακτιβιστών ενάντια στην κατοχή, στο apartheid, οι οποίοι δυναμώνουν την παρουσία τους στο κίνημα μέρα με τη μέρα. Είναι αλήθεια ότι η Παλαιστινιακή παρουσία με τα αιτήματά της είναι απούσα αλλά το “φάντασμα” των Παλαιστινιακών αιτημάτων είναι εκεί: η αντίθεση στην προσάρτηση, ενάντια στο apartheid και το αίτημα για δικαιοσύνη στον Eyad Hallaq, το νεαρό Παλαιστίνιο με αυτισμό που δολοφονήθηκε από τη συνοριακή αστυνομία στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι κόκκινες σημαίες είναι τώρα μειοψηφία συγκρινόμενες με τις Ισραηλινές και μαύρες αλλά υψώνονται σε κάθε διαδήλωση, αν και οι Παλαιστινιακές σημαίες είναι αρκετά λίγες.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του συνασπισμού και η αντιπολίτευση “κουνάνε” τη σημαία της υπεράσπισης “όλων των πολιτών” αλλά μόνο νοιάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστών, Ισραηλινών και διεθνών. Όταν μιλάνε για τα προβλήματα της “οικονομίας”, μιλάνε για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο καπιταλιστής Νετανιάχου, ο οποίος υπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ και κυρίως του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού, απλά εκμεταλλεύεται τις Eβραϊκές και Aραβικές μάζες. Οι εργάτες και οι νέοι δεν έχουν κανένα μέλλον σε αυτό το καθεστώς.

Τα πανό γράφουν: “Δημοκρατία για όλους” και “Η αστυνομική βία σκοτώνει” -από διαδήλωση μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στη δυτική Ιερουσαλήμ (Πηγή: Activestills)

Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι να ξαμολήσει φασιστικές συμμορίες χούλιγκανς, οι οποίες συνδέονται με το κόμμα Likud και ποδοσφαιρικά σωματεία, εναντίον των διαδηλωτών και απαιτούν περισσότερη αστυνομική καταστολή κατά των διαδηλώσεων. Ο Νετανιάχου κι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Amir Ohana έχουν κατηγορήσει διαδηλωτές ως “αναρχικούς”, αλλά είναι η κυβέρνηση που διαχειρίζεται την κρίση με απόλυτη αναρχία. Σε αυτό ο Νετανιάχου είναι ένας καλός μαθητής του Τραμπ και των άλλων φασιστών του κόσμου.

Η διαφθορά του Νετανιάχου στις διαπραγματεύσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις του (για τις οποίες αντιμετωπίζει δίκη) δεν είναι μια εξαίρεση αλλά το αποτέλεσμα της καταπίεσης και της αρπαγής της περιουσίας και γης από τους Εβραίους και Άραβες εργάτες σε κάθε περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού. Η διαφθορά και η απαίτηση για ένα τέλος όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων οδηγεί το Likud σε ένα πρωτο-φασιστικό καθεστώς που καταπατεί κάθε δικαίωμα των Παλαιστινίων, στο όνομα της άμυνας του “εβραϊκού πληθυσμού. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του “Kahol Lavan” (Λευκό και Γαλάζιο) και το Εργατικό Κόμμα εξυπηρετούν μόνο αυτούς τους σκοπούς.

Η κρίση του κορονοϊού απλά υπογράμμισε την κατάσταση: Το Ισραήλ δεν είναι ένα κράτος προς όφελος των πολιτών. Σε αυτήν την κατάσταση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης το κράτος απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες του. Το Ισραήλ είναι, στην πραγματικότητα, ένα αποικιακό κράτος της Ισραηλινής μπουρζουαζίας και των Ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ενάντια στις Αραβικές Παλαιστινιακές μάζες. Το δικτατορικό καθεστώς που ο Νετανιάχου θέλει να επιβάλει στο Ισραήλ δεν είναι ενάντια στα σιωνιστικά “ιδεώδη” και το “δημοκρατικό σύστημα”. Αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμα να καταστρέψει τους νόμους και τους θεσμούς που αυτό το καθεστώς έχει δημιουργήσει επειδή ο Νετανιάχου θέλει να επιβάλει ολική υποταγή. Δεν μπορεί ακόμα να εμπιστευτεί και το Γενικό Εισαγγελέα, το Ανώτατο Δικαστήριο, ακόμα και την αστυνομία!

Ο στόχος της τωρινής μάχης πρέπει να είναι η διάλυση της κυβέρνησης Νετανιάχου και Γκαντζ και η εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης των θυμάτων της κρίσης του κορονοϊού, μια αληθινή αριστερή κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει τη ζωή για τους άνεργους, τα αδύναμα κομμάτια του πληθυσμού, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Οι συμπαθούντες του κινήματος επανίδρυσης της Τετάρτης Διεθνούς, μια μικρή ομάδα ακτιβιστών, καλούν στην πάλη για την επέκταση του προϋπολογισμού για τους εργαζόμενους, νέους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε βάρος του Ισραηλινού μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, υποστηρίζουν την τωρινή πάλη των εργαζόμενων σε υγεία, παιδεία και κοινωνική εργασία για καλύτερες συνθήκες και πραγματικούς μισθούς.

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις μπορούν ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση. Χωρίς μια κοινή ηγεσία όλων αυτών των οργανώσεων δεν θα μπορούσε να εκπληρωθεί αυτή η αποστολή. Εάν δεν το κάνουν, θα είναι όπως το 2011 όταν οι μεγάλες κοινωνικές διαδηλώσεις δεν πέτυχαν τίποτα.

Η πάλη για δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα και για τα εθνικά δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη απαιτεί τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις των Αραβικών και Παλαιστινιακών οργανώσεων.

Καλούμε την Κοινή Αραβική Λίστα και το “Hadash” στον αγώνα για να ρίξουμε την κυβέρνηση Νετανιάχου-Γκαντζ, για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση των θυμάτων του κορονοϊού, για μια αληθινή αριστερή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει λύση στην κρίση χωρίς ένα δημοκρατικό, κοσμικό και σοσιαλιστικό κράτος για τους Παλαιστίνιους και τους Εβραίους.

Μετάφραση Παν. Βλ.