Ισραηλινοί καλλιτέχνες καλούν τους μουσικούς της Eurovision να μην παίξουν στο Τελ Αβίβ

Με οριακή νίκη του ακροδεξιού Νετανιάχου, έναντι του «κεντρώου» απόστρατου στρατηγού Γκαντς, χωρίς κανένα κόμμα να κερδίζει πλειοψηφία, έληξαν οι πρόωρες εκλογές που προκάλεσε ο Νετανιάχου προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές με καταδίκη του για διαφθορά. Οι επόμενες ημέρες θα επικεντρώνονται στο σχηματισμό κυβέρνησης – προκειμένου για το κόμμα Λικούντ με άλλα πιο ακροδεξιά και φανατικά θρησκευτικά ισραηλινά κόμματα. Ένα άλλο όμως γεγονός που ήδη απασχολεί τα μίντια είναι ο προσεχής διαγωνισμός της Eurovision.

Aπό τις 14 έως τις 18 Mαΐου θα διεξαχθεί στο Iσραήλ ο 64ος διαγωνισμός της Eurovision. H ακροδεξιά κυβέρνηση Nετανιάχου ήδη χρησιμοποιεί τον διαγωνισμό για να προβάλλει το ευρωπαϊκό προφίλ του κράτους του Iσραήλ, ενώ την ίδια στιγμή καταστέλλει βάρβαρα τις διαμαρτυρίες του παλαιστινιακού λαού στην Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται, ως έχει αναγγείλει, να προσαρτήσει στο Iσραήλ όλους τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της Tρίτης 9 Aπριλίου. Aυτό ισοδυναμεί με ανατίναξη κάθε προοπτικής για «δύο κράτη για δύο λαούς» που ήταν για πολλά χρόνια η πολιτική του Iσραήλ (και των HΠA).
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της “Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής” χιλιάδων Παλαιστινίων που διεκδικούν το δικαίωμα στην επιστροφή τους στην ιστορική Παλαιστίνη, στη γη από την οποία εκδιώχθηκαν με τη βία, το αίμα ρέει άφθονο στο συνοριακό φράχτη Γάζας-Ισραήλ. Aπό τις 30 Μάρτη του 2018 μέχρι σήμερα καταμετρούνται 250 νεκροί εκ των οποίων 41 παιδιά, και 29.000 τραυματίες. Mόνο στις 30 Μάρτη του 2019, 40.000 διαδηλωτές βρέθηκαν και πάλι στο φράχτη- με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν απ’ τον ισραηλινό στρατό 3 ακόμη Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.
Tαυτόχρονα, ο Nετανιάχου διακήρυξε ότι τα υψώματα του Γκολάν, που το Iσραήλ κατέχει από τον πόλεμο του 1967, αποτελούν εδάφη του Iσραήλ, παρά την απόφαση του OHE ότι είναι κατεχόμενα εδάφη που ανήκουν στη Συρία.
Στο πλευρό του, ο Nετανιάχου έχει τον φασίζοντα πρόεδρο των HΠA Tραμπ. Aλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον ένα ή στον άλλο βαθμό στηρίζουν το ισραηλινό κράτος που χτίστηκε ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας.
Στο πλευρό του Iσραηλινού κράτους και του ίδιου του ακροδεξιού Nετανιάχου βρίσκεται η κυβέρνηση Tσίπρα, η πιο φιλο-ισραηλινή κυβέρνηση της Eλλάδας από την ίδρυση του κράτους του Iσραήλ το 1948. Όπως σημειώνει η επίσημη ιστοσελίδα της ισραηλινής πρεσβείας στην Aθήνα «Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό.»
Mαζί με τον Nετανιάχου, τον δικτάτορα της Aιγύπτου Aλ Σίσι και την Kύπρο, η Eλλάδα έχει συστήσει μια επιθετική συμμαχία, υπό την αιγίδα των HΠA. Mάλιστα, η τελευταία συνάντηση κορυφής των τεσσάρων στο Iσραήλ έγινε με την παρουσία του “γερακιού” του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Πομπέο. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της αποτελούν πιόνια της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – πιόνια που θέτουν σε απειλή την ειρήνη στην περιοχή προσδοκώντας μερίδιο από τη λεία των πηγών ενέργειας και των οδών μεταφοράς της στην Ευρώπη.

Aντίθετοι με την ιμπεριαλιστική πολιτική και την ισραηλινή επεκτατική πολιτική καταπίεσης και καταδυνάστευσης του λαού της Παλαιστίνης, δεκάδες ισραηλινοί καλλιτέχνες εγείρουν φωνή διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους παλαιστίνιους συναδέλφους τους και στον παλαιστινιακό λαό.
Mε επιστολή τους οι ισραηλινοί καλλιτέχνες καλούν σε μποϋκοτάζ του φετινού διαγωνισμού της Eurovision. H επιστολή αναφέρει:

Αγαπητοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision 2019,
Είμαστε ισραηλινοί καλλιτέχνες, μουσικοί, κινηματογραφιστές και συγγραφείς. Πολλοί από εμάς υπέγραψαν μια επιστολή που υποστηρίζει την παλαιστινιακή έκκληση για αλλαγή τόπου διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2019 από το Τελ Αβίβ. Και εξηγούμε το γιατί:
Εμείς, ως Εβραίοι Ισραηλινοί που επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια ειρηνική, δημοκρατική κοινωνία, αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί αυτό χωρίς να τερματιστεί η καταπίεση εκατομμυρίων Παλαιστινίων από την κυβέρνησή μας. Μια κοινωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική όταν επιβάλλει έναν στρατιωτικό νόμο σε εκατομμύρια πολίτες και όταν τους αρνείται τα βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Πώς γίνεται σε μια δημοκρατία το ένα πέμπτο των ισραηλινών πολιτών, οι Παλαιστίνιοι Άραβες, να στερούνται ίσων δικαιωμάτων από το νόμο;
Οι νέοι μας, άνδρες και γυναίκες, είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό κατοχής συμμετέχοντας στη διάπραξη κάθε είδους εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της παράνομης πολιορκίας της Γάζας.
«Θα ζήσουμε για πάντα με το σπαθί», υποσχέθηκε ο φανατικός πρωθυπουργός μας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λοιπόν, δεν θέλουμε να ζήσουμε με το σπαθί! Θέλουμε να ζήσουμε μια φυσιολογική, ειρηνική ζωή χωρίς να καταπιέζουμε ή να υποτάσσουμε κανέναν. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ενταχθούν σε έναν στρατό που ο περισσότερος κόσμος κατηγορεί για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Στο ίδιο το Τελ Αβίβ, το Ισραήλ εκτοπίζει τους αυτόχθονες Παλαιστίνιους της Γιάφα χρησιμοποιώντας οικονομικά και νομικά μέσα, εκδιώκοντας οικογένειες, κατεδαφίζοντας σπίτια και διακόπτοντας τις χρηματοδοτήσεις σε ολόκληρες γειτονιές.
Ο διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στο κέντρο του Τελ Αβίβ, στα ερείπια του παλαιστινιακού χωριού al-Shaykh Muwannis, του οποίου οι κάτοικοι είχαν εκτοπιστεί βίαια και δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν.
Σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά τις προγραμματισμένες σας εμφανίσεις. Από τη μία πλευρά, θα ήταν υπέροχο να ακούσουμε τη μουσική σας και τα μηνύματά σας. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό το μήνυμα θα παραδοθεί στο Τελ Αβίβ, το οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως μέσο δημοσίων σχέσεων για να αποσπάσει τον κόσμο από την στρατιωτική του κατοχή, τις πολιτικές απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Θα είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός.
Εμείς, ως καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί όταν οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας υποφέρουν από τη φίμωση, την εξαθλίωση και τη βία, και σας ζητάμε να πάρετε θέση.
Οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες σας παρότρυναν να αποχωρήσετε από την Eurovision και εμείς μαζί τους σας καλούμε να κάνετε το ίδιο, για χάρη τους και για το μέλλον μας.
Με εκτίμηση,
Aviad Albert, μουσικός
Shlomit Altman, καλλιτέχνις
Meira Asher, sound artist
Kerem Blumberg, σκηνοθέτις
Dror Dayan, σκηνοθέτης
Anat Even, σκηνοθέτις
Ohal Grietzer, μουσικός
Nir Harel, καλλιτέχνης
Avi Hershkovitz, σκηνοθέτης
Liad Hussein Kantorowicz, performance artist
Noki Katan, DJ
Jonathan Ofir, μαέστρος και βιολιτζής
Hagar Ophir, installation and performance artist
David Oppenheim, καλλιτέχνης, μουσικός
Michal Peleg, συγγραφέας
Nira Pereg, καλλιτέχνις
Timna Peretz, σκηνοθέτης
Sigal Primor, καλλιτέχνις
Danielle Ravitzki, μουσικός και visual artist
Ben Ronen, visual artist
Michal Sapir, musician, συγγραφέας
Anka Schneidermann, καλλιτέχνης
Yonatan Shapira, μουσικός
Eyal Sivan, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
Eran Torbiner, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
Eyal Vexler, art and cultural producer and curator
Oriana Weich, καλλιτέχνις