Ενάντια στις λογικές διαχωρισμού και ανθρωποφαγίας

Συνέλευση Αγωνιζομένων Ηθοποιών

Το παρακάτω κείμενο τέθηκε προς ψήφιση από τη Συνέλευση Αγωνιζομένων Ηθοποιών, στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), την Κυριακή 28/11/2021 και ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το σώμα. Η ΔΕΗ (Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών – παράταξη προσκείμενη στο ΚΚΕ/ΠΑΜΕ) ψήφισε Λευκό!

Ενάμιση χρόνο τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με την παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του Covid 19 – μια κρίση άρρηκτα συνδεδεμένη με την ήδη υπάρχουσα οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Ενάμιση χρόνο τώρα η κυβέρνηση παραμένει απαθής απέναντι στους εκατοντάδες νεκρούς. Παραμένει αδιάφορη μπροστά στους χιλιάδες βαριά ασθενείς. Αρνείται να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν αυξάνει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν τις εξοπλίζει κατάλληλα, δεν προσλαμβάνει υγειονομικούς, δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές. Αφήνει αβοήθητους ασθενείς, γιατρούς και υγειονομικούς, αναβάλλει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, εγκαταλείπει τις μονάδες υγείας χωρίς βασικό υγειονομικό εξοπλισμό και φάρμακα. Αρνείται να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας στους χώρους αυξημένου συνωστισμού και διάδοσης του κορωνοϊού, τα ΜΜΜ, τις εκκλησίες, τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία. Ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές της καταψηφίζουν την απελευθέρωση της πατέντας του εμβολίου, προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών και εμποδίζοντας την πρόσβαση των υπανάπτυκτων χωρών στο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επενδύει σε μέτρα καταστολής και παραπλάνησης του λαού. Έχει δώσει εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, τα οποία σε αντάλλαγμα την προστατεύουν από οποιαδήποτε είδηση προδίδει την εγκληματική πολιτική της και χτίζουν μεθοδικά το σαθρό αφήγημα της επιτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, εξαπατώντας καθημερινά την κοινωνία. Συγχρόνως δεν σταματά να αγοράζει αστυνομικά οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ προσλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικούς. Απαντά με χουντικής κατεύθυνσης απαγορεύσεις κυκλοφορίας, βία κι αστυνομοκρατία. Εφαρμόζει όλο και πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, ψηφίζει νομοσχέδια που καταργούν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, διαλύει την παιδεία, τον πολιτισμό, φτωχοποιεί και εξουθενώνει την κοινωνία.

Βάσω Κατράκη-Τρόμος

Αρνούμενη να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη για την παντελή έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η κοινωνία, προτάσσει την ατομική ευθύνη, μετακυλά την ευθύνη σε μερίδα του πληθυσμού (αρχικά τους αμελείς στην τήρηση των απαγορευτικών και κατασταλτικών μέτρων και τώρα στους μη εμβολιασμένους), κατηγορώντας τους για τη διασπορά του ιού και εφαρμόζοντας τιμωρητικές πολιτικές σε βάρος τους. Αντί να φροντίσει για την προστασία της υγείας όλου του πληθυσμού, κατασκευάζει έναν εσωτερικό εχθρό, στρεφόμενη εναντίον του, στερώντας του δικαιώματα (ακόμα και αυτό της εργασίας), αποκλείοντάς τον από δραστηριότητες (τέχνη, ψυχαγωγία, αθλητισμός), στιγματίζοντάς τον ως επικίνδυνο και μολυσμένο.

Αρνούμαστε να αναπαράγουμε το διαχωρισμό, αρνούμαστε να αναλάβουμε ρόλο αστυνόμευσης στα ίδια μας τα σώματα, να παραδώσουμε κάθε δημοκρατικό μας δικαίωμα και ελευθερία.

Στεκόμαστε ενάντια στη δημιουργία σύγχρονων απαρτχάιντ και στην επιστροφή της κοινωνίας σε καιρούς σκοταδισμού και ανθρωποφαγίας.

Ενάντια στην ανελεύθερη και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης. Ξέρουμε πως η υγειονομική κρίση δεν λύνεται με λεφτά στους ιδιώτες, με απαγορεύσεις και τιμωρητικές πολιτικές.

Ξέρουμε πως η στρατηγική της καταπάτησης βασικών ελευθεριών, που καθαγιάζεται τώρα ως αναγκαία, ήρθε για να εγκαθιδρύσει ένα νέο τρόπο πειθάρχησης της κοινωνίας.

Ενάντια στο φόβο, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στο στιγματισμό προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την κατανόηση και το διάλογο. Ενάντια στο κοινωνικό αυτοματισμό και κανιβαλισμό, προτάσσουμε το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

Θέλουμε έναν πολιτισμό απελευθερωτικό, καθολικά προσβάσιμο για εμβολιασμένους ή μη, για τα ανάπηρα αδέρφια μας, για τις μετανάστριες και τους μετανάστες, για τα οικονομικά ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας.

Θέλουμε ένα μέλλον ελεύθερο, μακριά από διακρίσεις, βία και τρομοκρατία.

Απαιτούμε τώρα αμέσως για τον κλάδο μας:

• ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ με υποχρεωτικές μέρες μεικτών χώρων (πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης, αρνητικό rapid test).

• ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ (πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης, αρνητικό rapid test), προσλήψεις και ακροάσεις χωρίς διακρίσεις.

• Δωρεάν τεστ COVID-19 σε όλες τις εργαζόμενες και εργαζόμενους του κλάδου.

• Καμία εργαζόμενη /κανένας εργαζόμενος στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας.

• Διαρκή στήριξη με επιδόματα σε όλες και όλους όσους δεν θα απασχοληθούν.

Απαιτούμε τώρα για όλη την κοινωνία:

• Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους. Μόνιμες προσλήψεις, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

• ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ COVID19 ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ και ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ σε κάθε πλατεία, γειτονιά, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των κρουσμάτων και η μη μετάδοση του ιού.

• Ολιγομελή τμήματα μαθητών, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

• Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Κανένας έλεγχος στοιχείων ταυτότητας – Προστασία προσωπικών δεδομένων

• Επίδειξη rapid test για όλες/ους (εμβολιασμένους ή μη) – Κανένας διαχωρισμός – Καμία διάκριση

Οφείλουμε να αντισταθούμε καθολικά.

Δεν υποχωρούμε. Δεν σωπαίνουμε.

Γιατί δεν θα λένε ήταν σκοτεινοί καιροί, αλλά γιατί σώπαιναν οι ποιητές τους.

Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών