του Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου

Έγιναν το Σάββατο, 27/11/21, τα εγκαίνια του κλειστού στρατοπέδου για τους πρόσφυγες, στη Λέρο, και αμέσως μετά ακολούθησαν τα εγκαίνια του αντίστοιχου στρατοπέδου στην Κω. Το στρατόπεδο στη Λέρο είναι δυναμικότητας περίπου 2.000, αλλά, όπως πάντα συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα στοιβαχτούν προοπτικά πολύ περισσότεροι, καθώς μάλιστα, λόγω των εμποδίων που συνάντησε ο Μηταράκης σε Χίο, Λέσβο και Έβρο για εξεύρεση χώρων, των τοπικών αντιδράσεων κ.λπ., η κατασκευή των στρατοπέδων αυτών αναβλήθηκε για το απώτερο μέλλον και η επικέντρωση θα είναι σε Σάμο, Λέρο και Κω.

Είχαν προηγηθεί, πριν δυο μήνες, τα εγκαίνια του κλειστού στρατοπέδου στη Σάμο, που είναι ήδη σε λειτουργία. Πρόκειται για στρατόπεδα χρηματοδοτημένα από την ΕΕ (αυτό στη Λέρο στοίχησε 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισέπραξε η κατασκευαστική εταιρεία Μυτιληναίος, επιβεβαιώνοντας ότι “κράτος/βιομήχανοι δουλεύουνε μαζί”), στα πλαίσια της αντιπροσφυγικής πολιτικής ανάσχεσης και επαναπροώθησης των προσφύγων, εκτελεστικό όργανο της οποίας είναι (και) η ελληνική κυβέρνηση, με τους πνιγμούς δεκάδων ανθρώπων στο Αιγαίο να αποτελούν την καθημερινή κανονικότητα εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

Πλέον οι πρόσφυγες θα εγκλείονται στα κλειστά στρατόπεδα, αναμένοντας, μετά την προδιαγεγραμμένη απόρριψη του αιτήματος ασύλου για την συντριπτική τους πλειονότητα (καθώς οι νέες ρυθμίσεις για το άσυλο αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για την όποια θετική απάντηση), την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία ή στην όποια χώρα προέλευσης. Τα νέα αυτά στρατόπεδα δεν έχουν τον χαρακτήρα της “προσωρινότητας” με τα κοντέινερ κ.λπ., αλλά μιας μονιμότητας για δεκαετίες, για μια Ευρώπη εσαεί φρούριο.

Στα εγκαίνια στη Λέρο, όπως και στη Σάμο, δεν συμμετείχαν οι τοπικές αρχές, που έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την δημιουργία του “κλειστού” τύπου τέτοιων κέντρων, διαβλέποντας πιθανόν τι σημαίνει η δημιουργία τους για το μέλλον των νησιών ως φυλακών, χωρίς πάντα, βέβαια, τα κίνητρά τους να είναι αντιρατσιστικά. Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία του εντεταλμένου οργάνου της ρατσιστικής, αντιπροφυγικής και δολοφονικής πολιτικής Ν. Μηταράκη, του εκπροσώπου της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά, του περιφερειάρχη και ακροδεξιού μέλους του δημοτικού συμβουλίου. Άκρα του τάφου σιγή στην τοπική κοινωνία – που παρακολουθεί αμήχανα και παθητικά την εγκαθίδρυση και λειτουργία ενός κτίσματος για την εφαρμογή μιας θανατοπολιτικής που θα σημαδέψει, ξανά, τη ζωή του νησιού για δεκαετίες. Παρέχοντας και κάποιες εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θέσεις σεκιουριτάδων και άλλων λειτουργιών του στρατοπέδου, κάποιες μάλιστα και με τετραετείς συμβάσεις εργασίας.

 Δείτε και : https://www.neaprooptiki.gr/to-neo-kolastirio-tis-leroy-gia-toys-ka/

Kαι επίσης τη διαφήμιση της Μυτιληναίος στο site του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής.