Εξέγερση αγροτών στην Kίνα

Τις τελευταίες μέρες η πόλη του Wukan στην Κίνα ζει περικυκλωμένη από χιλιάδες ένοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτή όπως επίσης και την προμήθεια τροφίμων. Αυτός ο αποκλεισμός οφείλεται στην εξέγερση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Wukan λόγω της αρπαγής της γης των χωρικών της περιοχής από την τοπική κυβέρνηση και πώλησή της.

Λάδι στην φωτιά της εξέγερσης έριξε ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του Xue Jinbo μέλους μιας επιτροπής που αποτελούσαν 13 χωρικοί που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο για να διαπραγματευτεί με τους αξιωματούχους της περιοχής.

Πέρα από τη άμεση, βίαιη καταστολή, το καθεστώς έχει ξεκινήσει και έναν πόλεμο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Η είδηση για τις εξελίξεις έχει λογοκριθεί πλήρως μέσα στην Κίνα και μόνο μέσω του διαδικτύου υπάρχει κάποια ενημέρωση από τους εξεγερμένους κατοίκους. Επίσης στην εθνική οδό προς το Wukan έχουν στηθεί ταμπέλες που παροτρύνουν τους οδηγούς “να υποστηρίξουν τη σταθερότητα έναντι της αναρχίας”.

Τους προηγούμενους μήνες είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων ενάντια στην αρπαγή της γης τους, οι οποίες όμως αφέθηκαν χωρίς καμία επίσημη απάντηση. Στην Κίνα παρά την λογοκρισία και την καταστολή πραγματοποιούνται πάνω από 100.00 λαϊκές εξεγέρσεις τον χρόνο. Αυτήν τη φορά όμως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας φαίνεται να χάνει τον έλεγχο.

Οι χωρικοί, όπως προαναφέραμε, υπερασπίζονται τη γη τους από τις βίαιες απαλλοτριώσεις στις οποίες προχωράει η παλινορθωτική γραφειοκρατία του KKK. Συνήθως, οι εκτάσεις γης πωλούνται από τις κρατικές αρχές σε εταιρίες.

Tον Σεπτέμβριο ύστερα από διαδηλώσεις αγροτών και αστυνομική καταστολή σχηματίστηκε μια επιτροπή από 13 αγρότες για να διαπραγματευτούν με τις αρχές. Ενας από την επιτροπή ήταν ο Xue Jinbo, δικηγόρος. Tην Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ο Xue Jinbo συνελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά. Aργότερα βρέθηκε νεκρός μέσα στο κρατητήριο. Oι αρχές ανακοίνωσαν ότι πέθανε από καρδιακές επιπλοκές, αλλά αρνούνται να δώσουν τη σωρό του νεκρού στην οικογένειά του, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των κατοίκων ότι βασανίστηκε από την αστυνομία. «Για όσους έχουν δει το σώμα του πατέρα μου, είναι δεδομένο ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου», δήλωσε ο γιος του Xue, Xue Jiandi, ένας 20χρονος φοιτητής.

Δυο ακόμη από τα μέλη της επιτροπής, οι Lin Zulian και Yang Semao καταζητούνται, καθώς ο δήμαρχος της πόλης που αποτελείται από αγρότες και ψαράδες τους κατηγόρησε δημοσίως ως υπαίτιους για την εξέγερση κατά της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος του Shanwei, Wu Zili, ορκίστηκε ότι θα τους τσακίσει, όπως και τους συμμάχους τους.

Oι δυο καταζητούμενοι κατήγγειλαν τη δολοφονία και πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες. «Οι υπέυθυνοι λένε  ψέματα στους χωρικούς,» είπε ο Yang, κρατώντας μια μεγάλη φωτογραφία του δολοφονημένου Xue Jinbo. «Aυτοί οι άνθρωποι που έχουν διαπράξει εγκλήματα, είναι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι”, κατήγγειλε ο Lin κρατώντας ένα κομμάτι λευκό ύφασμα σε ένδειξη πένθους και ένα γαρύφαλο στο μαύρο σακάκι του. “Δεν είμαι φοβισμένος. Αυτό που γίνεται, είναι για τα συμφέροντα του χωριού “, πρόσθεσε.

Tα πυρά της λαϊκής διαμαρτυρίας συγκεντρώνονται κατά της τοπικής ηγεσίας του Kινέζικου Kομμουνιστικού Kόμματος που κατηγορείται για διαφθορά και καταπίεση. Αν και δεν αναφέρονται στην κεντρική κυβέρνηση και την ηγεσία του KKK, εν τούτοις εκεί βρίσκεται το κέντρο. H εμπιστοσύνη των λαϊκών μαζών προς την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος σπάει.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει το μήνυμα της εξέγερσης του Wukan κινητοποιώντας την αστυνομία που έχει αποκόψει τους κεντρικους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή και λογοκρίνοντας τις ειδήσεις στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα ανάμεσα στους ντόπιους παροτρύνοντάς τους να ηρεμήσουν και υποσχόμενοι ότι οι ηγέτες ασχολούνται ήδη με το πρόβλημα.

H παγκόσμια κρίση έχει αντανακλαστεί στην Kίνα με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Παρότι το AEΠ αυξάνεται με ρυθμούς κοντά στο 10% ρυθμούς εξωπραγματικούς για την Eυρώπη και HΠA, εν τούτοις οι επιπτώσεις είναι ισχυρές στην απασχόληση. Επιπλέον, ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η αγορά ακινήτων, φαίνεται να οδηγείται σε κατάρρευση. Αναλυτές τονίζουν ότι η γιγάντια φούσκα στην αγορά ακινήτων απειλεί να σπάσει, γεγονός που θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, αφού τα κινέζικα πλεονάσματα διατίθενται για την αγορά ομολόγων κυρίως στις HΠA.