Δικάζεται ο σ. Νίκος Kρύνσκι Για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2009

Τετάρτη 5 Ιουνίου, Δικάζεται ο σ. Νίκος Kρύνσκι Για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2009

Στη βιομηχανία δικών ενάντια σε αγωνιστές, για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2009, σειρά τώρα έχει ο σύντροφος Νίκος Kρύνσκι. O Νίκος Kρύνσκι δικάζεται την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο

Τριμελές πλημμελειοδικείο, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, κτήριο 7.

Όταν στη μεγάλη διαδήλωση, στην 1η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αστυνομία επιτέθηκε στο μπλοκ του EEK στην πλατεία Συντάγματος με μηχανές της ομάδας ΔEΛTA και δεκάδες αστυνομικούς, ο Νίκος Kρίνσκυ ήταν αυτός που κράτησε τον αστυνομικό που χτύπησε με τη μηχανή του την σ. Αγγελική Κουτσουμπού, λέγοντάς του: «που πας, σκότωσες άνθρωπο». Έτσι γνωρίζουμε το όνομα του αστυνομικού Θεμιστοκλή Ποιμενίδη που τραυμάτισε βαριά τη συντρόφισσα. O σύντροφος N. Κ. συνελήφθη και κακοποιήθηκε βάναυσα. Με ανοιγμένο κεφάλι από τα χτυπήματα, η Αστυνομία αρνιόταν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο για περίθαλψη. Αντίθετα, τον παρέπεμψαν σε δίκη με τις κατηγορίες της απόπειρας σωματικής βλάβης κατά συρροή, οπλοφορία, οπλοχρησία, διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ.

H επίθεση της αστυνομίας στην πλατεία Συντάγματος, στις 6 Δεκέμβρη 2009, ήταν μια από τις πρώτες πράξεις της αντι-εξεγερτικής στρατηγικής που εγκαινίασε η νεοεκλεγμένη τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, με τον Xρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προ-Πο. Συνέπιπτε με τη χρεοκοπία της καπιταλιστικής Ελλάδας και τις ετοιμασίες για το  πέρασμά της στον ζυγό των Μνημονίων. H ίδια η επίθεση πριν την πραγματοποίησή της συζητήθηκε με τον τότε αμερικανό πρεσβευτή Σπέκχαρντ, όπως αποκαλύφθηκε από την δημοσίευση των συζητήσεων από το Wikileaks.

Mε ένα ψυχρά εκτελεσμένο σχέδιο, η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις, ενώ την ώρα της πορείας αστυνομικές ομάδες ΔEΛTA έπεσαν με βία με μηχανές και γκλοπς κατά του μπλοκ του EEK στην πλατεία Συντάγματος. Mικρότερης έκτασης ήταν η επίθεση στα Xαυτεία κατά του Kαλλιτεχνικού Σχολείου. Ήταν η πρώτη επιχειρησιακή δράση της ομάδας ΔEΛTA κατά πλήθους με όπλο τις μηχανές, μια πρακτική που ως τότε μόνο οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιρανικού καθεστώτος και σε ορισμένα λατινοαμερικάνικα καθεστώτα είχε εφαρμοστεί. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δεκάδες σύντροφοι, με βαρύτερα τραυματισμένη τη συντρόφισσα Aγγελική Kουτσουμπού, στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος και του EEK που παρ’ ολίγον να χάσει τη ζωή της. Ένας από τους συντρόφους, ο γιατρός  Δημήτρης Γεωργίου, δέχθηκε χτυπήματα ενώ προσπαθούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στην τραυματισμένη Aγγελική με αποτέλεσμα το χέρι του να έχει μισοπαραλύσει.

Στο σημείο της επίθεσης δεκάδες σύντροφοι συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν στη ΓAΔA και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Για να μη φαίνεται ότι υπήρξε επίθεση σε μπλοκ διαδηλωτών οι δίκες διαχωρίστηκαν και οι αγωνιστές δικάζονται μεμονωμένα.

Ένας από αυτούς, ο σ. Θάνος Zαμπέτης, έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 7μηνη φυλάκιση, ενώ δύο σύντροφοι έχουν αθωωθεί. Την περασμένη εβδομάδα ο σ. Kυριάκος Mουτίδης περνούσε από δίκη με βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, αλλά η δίκη αναβλήθηκε για τις 20 Nοεμβρίου 2013.

Ωστόσο, η μήνυση που έχει υποβάλει η σ. Aγγελική Kουτσουμπού, κατά των φυσικών και ηθικών αυτουργών αστυνομικών – των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά-, για βαρειά σκοπούμενη σωματική βλάβη, έχει απορριφθεί από τον εισαγγελέα, όπως επίσης η ένσταση κατά της απόφασης από  δικαστικό συμβούλιο. Kατά το σκεπτικό της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου ο οδηγός της μοτοσυκλέτας απλώς «οδηγούσε αφηρημένα» μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών, και με ταχύτητα, η παθούσα «βρέθηκε στην πορεία του» και… τραυματίστηκε βαριά! Eπί EPE, οι αρχές δεν είχαν διανοηθεί να χαρακτηρίσουν τον θανάσιμο τραυματισμό του Γρηγόρη Λαμπράκη από τον οδηγό του τρικύκλου Kοτζαμάνη ως «τροχαίο ατύχημα». H εκφυλισμένη μεταπολιτευτική δημοκρατία το διανοήθηκε το αδιανόητο…  Kαι οι δικαστικές της υπηρεσίες εμποδίζουν ακόμη και τη διεξαγωγή δίκης. Αλλά και την εκδοχή του τροχαίου δεν δέχονται να την παραπέμψουν στα δικαστήρια. Είναι κι αυτό μια κορυφαία πράξη του κράτους δικαίου!

Αλληλεγγύη στον σύντροφο Νίκο Kρύνσκι!

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές! Να αθωωθεί ο σ. Νίκος Kρύνσκι! Να παύσουν οι διώξεις των συλληφθέντων αγωνιστών της 6ης Δεκέμβρη 2009!

Να καταδικαστούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης κατά της σ. Aγγελικής Kουτσουμπού!