του Θόδωρου Κουτσουμπού

Καινοφανή ζητήματα ανακύπτουν από τις διαδικασίες του πρόσφατου, 24ου, συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Αποκαλύφθηκε ότι πλειοψηφία της διοίκησης της ομοσπονδίας ενέταξε ως σωματείο-μέλος της ΠΟΘΑ την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) – μια εταιρία, που όπως αναγράφεται και στον τίτλο της, δεν αποτελεί συνδικαλιστική οργάνωση.

Όμως, το χειρότερο και τραγικότερο, ενδεικτικό για το είδος του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού είναι το γεγονός ότι στην ΕΕΣ ως «νομικός σύμβουλος» εμφανίζεται ο κ. Θοδωρής Δραβίλλας. Τι εστί Θοδωρής Δραβίλλαςμπορεί κανείς να το δει αν κάνει μια απλή επίσκεψη στη Wikipedia. Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται για νομικό. Δεν έχει σπουδάσει νομικά για να δικαιολογείται η θέση του νομικού συμβούλου. Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο, με ειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Και, το αδιανόητο για την ανάμιξή του σε μια συνδικαλιστική οργάνωση, πρόκειται για τονπρώην διοικητή της ΕΥΠ από το 2012 ως το 2015. Και δεν είναι απλώς ένας πρώην της ασφάλειας. Είναι και νυν πρόεδρος του ΔΣ του “Κέντρου Μελετών Ασφαλείας” – υπηρεσίας του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ, θέση έμμισθη όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του εν λόγω κέντρου. Μερικά από τα «καθήκοντα» του ΚΕ.ΜΕ.Α φαίνονται στην παρακάτω προκήρυξη διαγωνισμού:

«To Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του προληπτικού και κοινωνικού έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέλαβε την υλοποίηση της Δράσης με τίτλο: “Βίαιος Εξτρεμισμός και Ριζοσπαστικοποίηση”.

Η Δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας/Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας (2014 -2020) και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από πόρους της Ε.Ε. και 25% από εθνικούς πόρους.»

Προφανώς, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΘΑ (η παράταξη Ενωτική Κίνηση Θεάματος Ακροάματος – συνεργασία συνδικαλιστών προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ) ενέταξε την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) στη δύναμή της για να αυξήσει τα «κουκιά» της στη διοίκηση της ομοσπονδίας και στο συνέδριο της… ΓΣΕΕ. Δεν ξέρουμε αν είναι νομικά επιτρεπτό να συμμετέχει στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ένας πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν πάροχος υπηρεσιών στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Φανταζόμαστε ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα πολλών ιστορικών μορφών της ΕΕΣ… Αλλά το να συμβάλλει με «συμβουλές» και λοιπές υπηρεσίες στη διαμόρφωση του προεδρείου της ανώτατης συνομοσπονδίας εργατών ένας πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν ενταγμένος στις υπηρεσίες του υπουργείου καταστολής των εργατικών αγώνων, πάει πολύ. Μπορεί αυτό να γίνεται δεκτό από το συνδικαλιστικό κίνημα;  Ακόμη και από αυτό, το επίσημο, που εμείς θεωρούμε γραφειοκρατικό και πολιτικά το αντιμαχόμαστε; Αυτό το αίσχος, που διέπραξαν οι Συριζο-Νεοδημοκράτες συνδικαλιστές στην ιστορική ΠΟΘΑ, έκφραση της  έσχατης κατρακύλας του γραφειοκρατικού κρατικού συνδικαλισμού  ΔΕΝ μπορεί και δεν πρέπει να περάσει! Έξω η ΕΥΠ από το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα!