Κάλεσμα για Δημόσια θέση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Κάλεσμα για Δημόσια θέση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου  Κρήτης “Δημήτρης Κορνάρος”

Αγαπητές/οί,

Με αφορμή τις ρατσιστικές συγκεντρώσεις μίσους και των γεγονότων που ακολούθησαν την περασμένη Δευτέρα (4/5) στο Ηράκλειο (https://www.facebook.com/groups/2531053590478379/permalink/2569588516624886/) αλλά και στα Χανιά, και εν όψει των επικείμενων αντίστοιχων συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται τις επόμενες εβδομάδες, θεωρούμε πως είναι χρέος όλων μας να τοποθετηθούμε και να σταθούμε απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η πανδημία και η οικονομική κρίση που έρχεται δεν γνωρίζει σύνορα.

Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν το δυνάμωμα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και την απομόνωση κάθε ρατσιστικής φωνής. Δίπλα μας είναι κάθε άνθρωπος που υπερασπίζεται την ελευθερία, την ισότητα και τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων, ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού. Απέναντί μας είναι κάθε ρατσιστική φωνή από τον Έβρο ως την Κρήτη. Απέναντί μας είναι εκείνοι που συμβάλλουν στην εξαθλίωση των λαών κόβοντας μισθούς, συντάξεις και προκαλώντας πολέμους, ροές προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Υπενθυμίζουμε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έχουν υπάρξει πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες στο παρελθόν, εξαιτίας πολέμων.

Άλλωστε η νοοτροπία της επιβολής, των απειλών και των φασιστικών πρακτικών που γίναμε μάρτυρες την περασμένη Δευτέρα δεν είναι ξένη στην τοπική κοινωνία. Εκδηλώνεται χρόνια τώρα με την αλόγιστη οπλοχρησία και τον θάνατο ή τραυματισμό ανθρώπων, την έμφυλη βία της διπλανή πόρτας και την ανοχή που χρόνια δείχνει η κοινωνία μας. Αυτή η νοοτροπία αφήνει να κυκλοφορούν αλυσοπρίονα, μαχαίρια και λοστοί σε κεντρικές πλατείες της πόλης μας.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες, τα σωματεία, τις ομάδες, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και τους συλλογικούς φορείς να πάρουν θέση απέναντι στο τρομακτικό πρόσωπο του φασισμού που κάνει την εμφάνιση του ξανά στο νησί μας.

Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου –Δημήτρης Κορνάρος