Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία, με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τους Ναυτεργάτες να δώσουν ενωμένοι το αγωνιστικό παρών στην απεργία της Τρίτης 23 Φλεβάρη (Έναρξη απεργίας 23 Φλεβάρη 2021 ώρα 00:01 – Λήξη απεργίας 24 Φλεβάρη 2021 ώρα 24:00). Τα ναυτεργατικά σωματεία δίνουν αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εφοπλιστικού κεφαλαίου απέναντι στον κλάδο με θέσπιση νέων αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων και καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων. Η ανακοίνωση των 13 σωματείων αναφέρει:

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων,

Κυβέρνηση και εφοπλιστές κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στα δικαιώματά μας, επιχειρούν την κατάργηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχοντας ήδη θεσπίσει στη Βουλή την εκτρωματική νομοθετική ρύθμιση για την ποντοπόρο Ναυτιλία.

Προκλητικά η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα νεότερη διάταξη επιφέροντας σκανδαλώδεις μειώσειςστα πρόστιμα που αφορούν την παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και τα οποία συνδέονται με τα ωράρια εργασίας και τις ώρες ανάπαυσης, στο όνομα των προβλημάτων που υπάρχουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις, (μετατοπίζοντας με τον τρόπο αυτό τις δικές τους ευθύνες και όλων ως τώρα των κυβερνήσεων στις πλάτες των Ναυτεργατών) που δεν έχουν προβεί στα αναγκαία έργα για την αναβάθμιση των λιμανιών σύμφωνα με τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των πλοίων.

Οι δρακόντειες περικοπές στις συντάξεις μας σε συνδυασμό με την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών μας ταμείων έχουν επιδεινώσει τραγικά τον χρόνο για την απόδοση των ασφαλιστικών παροχών στους δικαιούχους Ναυτεργάτες. 

Τα φτωχοεπιδόματα του covid-19 και αυτό της ανεργίας καθυστερούν δραματικά με αποτέλεσμα η επιβίωση όλων όσων έχουν ανασταλεί οι ΣΣΕ και βρίσκονται σε ανεργία να είναι αδύνατη και η κατάσταση να έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Οι ΣΣΕ και τα Ναυτεργατικά δικαιώματα μέσα στα καράβια υπονομεύονται, αμφισβητούνται και ακυρώνονται και η εφοπλιστική αυθαιρεσία με την ανοχή του ΥΕΝ έχει κτυπήσει παντού κόκκινο!

Ακόμη και σε αυτό το υγειονομικό πρόβλημα εν μέσω πανδημίας τα απανωτά κρούσματα που σημειώνονται στα πλοία αποδεικνύουν την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, μέσων και ελέγχων που αφορά την ανάγκη προστασίας της υγείας των Ναυτεργατών.

Την ίδια περίοδο κυβέρνηση – εφοπλιστές συνεχίζουν να αδρανούν και να αδιαφορούν για τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό των Ναυτεργατών στην ποντοπόρο ναυτιλία σε ό,τι αφορά την παλιννόστησή τους.

Στην πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας οι Ναυτεργάτες δέχονται μια σφοδρή επίθεση ενάντια σε όλα τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές. Ο στόχος είναι σαφής και ξεκάθαρος, να χτυπήσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα παρέχοντας απεριόριστα προνόμια στους εφοπλιστές για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την κρίση και παράλληλα τις συνέπειες από αυτή να τις φορτώσουν στις πλάτες των Ναυτεργατών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο δρόμος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα, βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Παλεύουμε για την:

  • Κατάργηση των νόμων 4714/2020, 4150/2013, 4770/2021 και όλων των αντιδραστικών νομοθετικών ρυθμίσεων που έγιναν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και θίγουν θεμελιώδη Ναυτεργατικά δικαιώματα.
  • Επαναφορά όλων των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αυτοτέλεια του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων μας.
  • Υπογραφή ΣΣΕ 2020 – 2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κοινωνική ασφάλιση και ΣΣΕ για όλους τους Ναυτεργάτες.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση απόδοση του επιδόματος covid-19 και ανεργίας σε όλους τους Ναυτεργάτες.
  • Καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους Ναυτεργάτες.
  • Δημόσια εκπαίδευση, αναβάθμιση των υποδομών, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση της υλικοτεχνικής βάσης και της διδακτέας ύλης.

Η πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό Ε.Ν ξεκαθαρίζει και αυτή την φορά ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν έχουν την παραμικρή πολιτική βούληση να δώσουν λύσεις στο σύνολο των οξυμένων Ναυτεργατικών προβλημάτων.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες ενωμένοι να δώσουν αγωνιστικά το “παρών”, να κάνουν δική τους υπόθεση τα αιτήματα και την επιτυχία της απεργίας.

Έναρξη απεργίας 23 Φλεβάρη 2021 ώρα 00.01 – Λήξη απεργίας 24 Φλεβάρη 2021 ώρα 24.00

Πειραιάς 18/2/2021

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

· Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
· Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν
· Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν
· Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ
· Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν