Στις 20 Οκτωβρίου, στις 9:00, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου εκδικάζεται η υπόθεση του Μανώλη Αφράτη, που έπεσε θύμα εργατικού δυστυχήματος – σε ένα από τα υπερβολικά πολυάριθμα εργοδοτικά εγκλήματα που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη.

Για την ιστορία, στις 21 Μαΐου 2020, ο 38χρονος εργαζόμενος Μανώλης Αφράτης έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο. Εργαζόταν στην εταιρεία «Γαλακτοκομική Αμαρίου Α.Ε.», του γνωστού ντόπιου επιχειρηματία Μανουκαράκη. Ενώ έκανε διανομές με το φορτηγό «ψυγείο» της εταιρείας, αυτό εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μανώλης.

Από τότε και αφού έχουν περάσει σχεδόν διόμισυ χρόνια η οικογένεια του Μανώλη συνεχίζει να περνά ένα Γολγοθά γιατί, πέρα από την απώλεια του δικού της ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπη με τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει τον εργάτη ζωντανό μόνο για να του κλέβει την υπεραξία. Αν χάσει τη ζωή του, στην προσπάθειά του να βγάλει το μεροκάματο, τα αφεντικά μαζί με έναν ολόκληρο μηχανισμό που δουλεύει για το συμφέρον τους παίρνουν μπρος για να βάλουν ακόμα μια εργοδοτική δολοφονία κάτω από το χαλάκι.

Τα “σαπάκια” φορτηγά που έδινε και συνεχίζει να δίνει ακόμα και σήμερα η εταιρεία στους εργαζόμενους προμήνυαν αυτό που τελικά συνέβη με θύμα τον Μανώλη Αφράτη. Αλλά και πριν από αυτό, στις 19/3/20, ακόμα ένας εργαζόμενος στην εταιρεία γλίτωσε καθαρά από τύχη σε παρόμοιο περιστατικό τουμπαρίσματος φορτηγού. Σπασμένα φρένα, ζώνες ασφαλείας εκτός λειτουργίας και ένα φορτηγό δηλωμένο ως «φορτηγό με ανυψωτικό μηχάνημα» που είχε παρανόμως μετατραπεί σε «ψυγείο», είναι λίγα από το δήθεν νοιάξιμο της εταιρείας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ύστερα έρχεται ο διορισμένος πραγματογνώμονας από το ΑΤ Αμαρίου, ο οποίος δεν «βλέπει» ευθύνη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ παραπέμπει στην… τροχαία και τελευταίος ο εισαγγελέας που στέλνει την υπόθεση στο αρχείο! Ούτε γάτα, ούτε ζημιά…

Ένα ολόκληρο σύστημα δηλώνει εμπράκτως την ταξική του ιδιότητα.

Με τις προσπάθειες της οικογένειας του Μανώλη Αφράτη και με την ταξική αλληλεγγύη που εκφράζεται, έγινε δυνατό να μη κουκουλωθεί η υπόθεση, όπως τα αφεντικά θα ήθελαν. Τώρα αναμένεται το  τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου να αποφασίσει.

Τα αφεντικά έχουν τους μηχανισμούς τους και την τρομοκρατία, η εργατική τάξη έχει για όπλο την ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη και με αυτά πρέπει να πορευτεί ακόμα μια φορά. Η μάχη που δίνει η οικογένεια του Μανώλη για την ηθική δικαίωση είναι μια μάχη όλης της εργατικής τάξης που ρίχνεται στο μεροκάματο ως εμπόρευμα για την κερδοφορία των αφεντικών.

Όλες/οι στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου στις 20 Οκτωβρίου, 9:00

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ