Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων – Κοινωνικό Ιατρείο Εξαρχείων

Αψηφώντας τις αστυνομικές δυνάμεις κατοχής, η ανυπότακτη γειτονιά των Εξαρχείων, στην καρδιά της Αθήνας, ποτέ δεν ήταν τόσο ζωντανή και δραστήρια σε εκδηλώσεις αντίστασης και πάλης.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, την ίδια ώρα που και άλλες εκδηλώσεις γίνονταν, μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση στο κηπάκι της Τσαμαδού, που οργάνωσαν οι συντρόφισσες κι οι σύντροφοι του Κοινωνικού Ιατρείου Εξαρχείων και του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων. Το κηπάκι γέμισε από κόσμο, από νωρίς το απόγευμα στις 6 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ, με κυρίαρχη την γυναικεία και νεολαιίστικη παρουσία.

Μετά από ένα απολογισμό της πορείας και των προοπτικών του Κοινωνικού Ιατρείου Εξαρχείων από την Κατερίνα Μάτσα, ακολούθησε πλούσια συζήτηση, προβληματισμός κι αναζήτηση ριζικών, επαναστατικών λύσεων και προοπτικών στην πολύπλευρη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος – σε υγεία, στέγη, ακρίβεια, ανεργία, καταστολή, πόλεμος. Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά, συνοδευόμενη με τους μεζέδες της συλλογικής κουζίνας και με μουσική. Η κιθάρα και τα τραγούδια της Δέσποινας δείξανε με τον τρόπο τους, ότι δεν πεθαίνει απλώς ο παλιός παρακμασμένος κόσμος, αλλά γεννιέται κι ένας καινούργιος κόσμος, αληθινά ανθρώπινος, αλληλέγγυος και ποιητικός. Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας είναι ο σπόρος που προεικονίζει το μέλλον μιας αυτοδιευθυνόμενης κοινωνίας γι’ αυτό και τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, μαζί με όλες τις συλλογικότητες, αγωνιζόμαστε για:

• Την ισότιμη συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία του κοινωνικού ιατρείου, είτε παρέχοντας, είτε λαμβάνοντας, όποιου τύπου προέλευσης και μορφής φροντίδα ψυχικής υγείας.

• Για μια άλλη φροντίδα ψυχικής υγείας σε μια ελεύθερη κοινωνία, χωρίς τα καπιταλιστικά δεσμά, συμμετέχοντας στην αλυσίδα της αλληλεγγύης, μέσα από τη γενική συνέλευση και την υλοποίηση των αποφάσεών της στην πράξη.

• Για το άνοιγμα των κοινωνικών ιατρείων στην κοινωνία και στα κοινωνικά κινήματα, μέσα από μια πολύμορφη και σε πολλά επίπεδα δράση, που θα συσπειρώνει όλους τους καταπιεσμένους, όλους τους «παρίες», όλους τους «από κάτω», όλες τις μορφές αντίστασης στον ψυχικό και το σωματικό θάνατο που επιβάλει ο καπιταλισμός στην παρακμή του, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο ποτάμι κοινωνικής ανατροπής και απελευθέρωσης.

• Για τη δημιουργία των όρων κατάργησης της ψυχικής και κοινωνικής αλλοτρίωσης.

• Για την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Β.Κ.