της Κατερίνας Μάτσα

Ανακαλύφθηκε ό,τι απέμεινε (παπούτσια, παιχνίδια κ.λπ.) από τους τάφους 215 παιδιών ιθαγενών στη περιοχή της Νότιας Κολομβίας του Καναδά. Λίγες μέρες μετά, ανακαλύφθηκαν άλλοι 751 τάφοι αυτοχθόνων, όλοι χωρίς όνομα, σε μια άλλη περιοχή αυτοχθόνων, το Σασκατσεβάν.

Οι τάφοι των παιδιών βρέθηκαν στην περιοχή του περίφημου σχολείου Kamloops, που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας. Εκεί, από το 1883 μέχρι το 1969, εγκλείονταν παιδιά ιθαγενών, τα οποία απάγονταν από τις οικογένειές τους, προκειμένου να αφομοιωθούν από τον πολιτισμό των λευκών και να μη μάθουν ποτέ τη δική τους, την ιθαγενική γλώσσα και κουλτούρα. Από αυτά τα σχολεία πέρασαν συνολικά περί τις 150.000 παιδιά αυτοχθόνων. Μετά το 1969 αυτά τα σχολεία πέρασαν στη δικαιοδοσία της καναδικής κυβέρνησης, μέχρι το 1996, που έκλεισαν οριστικά.

Οι ευθύνες της Καθολικής Εκκλησίας γι’ αυτό το έγκλημα είναι τεράστιες. Οι κοινότητες των αυτοχθόνων δεν αρκούνται στη δημόσια συγγνώμη που ζήτησε η καναδική κυβέρνηση. Απαιτούν να ζητήσει δημόσια συγνώμη ο ίδιος ο Πάπας.

Στο μεταξύ οι καθολικές εκκλησίες στον Καναδά πυρπολούνται η μία μετά την άλλη.

Το έγκλημα σε βάρος των αυτοχθόνων είναι πολύ βαρύ και τις πραγματικές του διαστάσεις δεν τις γνωρίζουμε ακόμα στο σύνολό τους. Θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, λένε καλά ενημερωμένες πηγές. Και ο λαός απαιτεί Δικαιοσύνη…