Συνεχίζουμε τη δημοσίευση μηνυμάτων από διεθνείς αδελφές οργανώσεις στο 17 ο συνέδριο του ΕΕΚ που συνήλθε από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου 2021. Παραθέτουμε τα μηνύματα από την Οpcion Obrera (Εργατική Επιλογή) Βενεζουέλας, Μαρξιστική Εργατική Ένωση Φινλανδίας και ROR (Εργατική Επαναστατική Αναγέννηση) Γαλλία

Χαιρετισμός από την Opcion Obrera (Βενεζουέλα)

Με μήνυμά της η Opcion Obrera από τη Βενεζουέλα χαιρετίζει το 17ο συνέδριο του ΕΕΚ αναφέροντας:

Τι έχουμε κοινό; Τα Κόμματα, οι ομάδες, οι άνθρωποι, το πρόγραμμα και η στρατηγική, είναι όλα εκ μέρους της Τέταρτης Διεθνούς, αλλά και πάλι, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ενωθούμε από την αρχή, οφείλουμε να είμαστε το Κέντρο ενός παγκόσμιου επαναστατικού κόμματος και να δράσουμε ανάλογα. Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη με την Ελλάδα και την Αμερική με την Βενεζουέλα, είναι εκφράσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής κατάρρευσης, δεν είναι τοπικά προβλήματα, καθώς η εργατική τάξη είναι παγκόσμια και την ίδια στιγμή, διασπασμένη από τις μπουρζουαζίες σε κάθε χώρα. Το αριστούργημα [του Marx], το Κεφάλαιο, ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου, είμαστε όλοι αδέρφια από το ίδιο σπίτι, την ίδια οργάνωση που στοχεύει στην παγκόσμια επανάσταση.

Φινλανδία – MTL

Στο 17ο Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ)

Εκ μέρους της Μαρξιστικής Εργατικής Ένωσης (MTL), ο πρόεδρος της οργάνωσης σ. Δημήτρης Μιζάρας έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

Αγαπητοί Σύντροφοι

Εκ μέρους όλων των μελών της Μαρξιστικής Εργατικής Ένωσης (MTL) στέλνουμε τους επαναστατικούς συντροφικούς χαιρετισμούς στο 17ο Συνέδριο και ελπίζουμε επιτυχία στις συζητήσεις και τις αποφάσεις σας.

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ταχείας επιδείνωσης της άλυτης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Κυριολεκτικά όλος ο κόσμος είναι σε μια άτακτη αναταραχή. Περισσότερο από δέκα χρόνια μετά την έκρηξη του 2007-2008 οι αντιφάσεις του καπιταλισμού, όλες οι συνθήκες που οδήγησαν σε μια οικονομική κατάρρευση, είναι παρούσες ξανά. Κατά τη γνώμη μας, περισσότερο από μια δεκαετία Κρίσης και προσπαθειών μεσολάβησης των αντιφάσεων, αυτό έχει γεννήσει στον πυρήνα της οικονομίας περισσότερες ηφαιστειακές δυνάμεις. Στην όλη εκρηκτική κατάσταση έχει προστεθεί περισσότερη κρίση εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης πολιτικά ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο σημεία στροφών. Αυτό προετοιμάζει την ταξική πάλη για ένα ποιοτικό άλμα. Νέες αντικειμενικά επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνονται τους τελευταίους μήνες.

Είναι ακριβώς αυτή η επιτάχυνση στην διεθνή ταξική πάλη διεθνώς, που θέτει την πρωτοπορία μπροστά στα καθήκοντά της. Αυτό το ποιοτικό άλμα προς τα μπρος σε όλες τις πλευρές της στρατηγικής, της τακτικής, της οργάνωσης, της θεωρίας και της πρακτικής είναι ο τεράστιος στόχος που περιμένουμε από το τακτικό σας συνέδριο αυτήν την χρονιά. Χρειαζόμαστε μια επείγουσα πολιτική και οργανωτική προετοιμασία για το νέο κύμα των αγώνων ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και τους επερχόμενους πολέμους.

Η Φινλανδία κατέχει μια στρατηγική θέση σε όλες αυτές τις διεθνείς αντιφάσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με έναν πιθανό πόλεμο για τον οποίο προετοιμάζεται ο ιμπεριαλισμός. Το Φινλανδικό εργατικό κίνημα είναι έτοιμο να ανυψωθεί στο επίπεδο της αντίστασης στην περίπτωση του αδιεξόδου μιας αληθινής πολεμικής κίνησης. Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε εντελώς νέες προκλήσεις και καθήκοντα. Ο ρόλος μιας εργατικής επαναστατικής πρωτοπορίας οργανωμένης σε ένα επαναστατικό Κόμμα και Διεθνή είναι τώρα περισσότερο κρίσιμος παρά ποτέ πριν.

Κρατούμε τα μάτια σας στα αποτελέσματα του 17ου Συνεδρίου σας, όντες σίγουροι, ότι οι Σύντροφοι στο ΕΕΚ θα είναι στον πυρήνα των καθηκόντων που η πραγματικότητα μας επιβάλλει.

Ζήτω το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα!

Ζήτω η Τέταρτη Διεθνής!

Εμπρός για την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση!

Συντροφικά

Εκ μέρους της Μαρξιστικής Εργατικής Ένωσης (MTL)

Δημήτρης Μιζάρας, πρόεδρος,

8/6/2021

ROR (Εργατική Επαναστατική Αναγέννηση) – Γαλλία

Χαιρετισμός στο 17ο συνέδριο του ΕΕΚ

Η Renaissance Ouvrier Révolutionnaire (Εργατική Επαναστατική Αναγέννηση) από τη Γαλλία έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

Αγαπητοί Σύντροφοι του ΕΕΚ,

Εκ μέρους όλων των μαχητών της ROR, στέλνουμε τους πιο ειλικρινείς μας χαιρετισμούς στο συνέδριό σας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Το συνέδριό σας λαμβάνει χώρα σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Το απεχθές πρόσωπο του φασισμού και του πρωτοφασισμού εμφανίζεται με τον χειρότερο τρόπο την ώρα που οι μάχες της εργατικής τάξης έχουν συνταράξει την παλιά ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσει δείχνουν δύο φασιστικές δυνάμεις, την Λέγκα και την Fratelli d’ Italia σαν τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ιταλία. Στην χώρα μας, η Μαρί Λε Πεν πρόσφατα ηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. 

Εν τούτοις, ξέρουμε ότι η ίδια η οικονομική ύφεση που πυροδότησε την άνοδο αυτών των αντιδραστικών δυνάμεων δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες για επαναστατική πάλη. Έχουμε δει παραδείγματα αυτού του φαινομένου στην πάλη των Γάλλων εργατών το 2016 και το 2018, τις Αραβικές επαναστάσεις και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, στις μαζικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.     

Υπολογίζουμε κάθε σύντροφο του ΕΕΚ για την κοινή μας πάλη, που είναι μπροστά μας. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η διεθνής μας πάλη θα θριαμβέψει σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα!

Ζήτω η παγκόσμια επανάσταση!

ROR (Renaissance Ouvrier Révolutionnaire)

Εργατική Επαναστατική Αναγέννηση