ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ - ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ένας γνωστός Άγγλος κωμικός αναρωτιόταν στους Financial Times για μια περίεργη χώρα που κόβει επιδόματα από μονογονεϊκές οικογένειες αλλά ξοδεύει 100 δις δολάρια λίρες για τους Ολυμπιακούς. Φυσικά αυτή η χώρα είναι η Μεγάλη Βρετανία. Επίσης είναι η χώρα των τεράστιων μπόνους προς τους τραπεζίτες και των πενιχρών μισθών προς τους εργάτες.
Η οικονομική κατάσταση της Βρετανίας επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Το χρέος της Βρετανίας έχει φθάσει το 1 τρισεκατομμύριο και η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 0,2% από τα τέλη του έτους 2011. Η ανεργία αυξάνεται πολύ γρήγορα με ήδη 1.000.000 νεολαίους από 16 έως 24 ετών, το 22%, χωρίς δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ίδια στιγμή, απόφοιτοι σχολείων και άλλοι νέοι προστίθενται στα 23 εκατομμύρια ανέργους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα 200 εκατομμύρια ανέργους παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες φθάνει στο 23%. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξήχθη πρόσφατα στο Νταβός, οι καπιταλιστές περιέγραψαν την ανεργία στους νέους ως «καρκίνωμα στην κοινωνία». Ο κόσμος κάθεται πάνω «σε μια κοινωνική και οικονομική ωρολογιακή βόμβα… όχι μια κρίση αλλά καταστροφή».
Δεν θα διαφωνήσουμε. Περίπου 30 εκατομμύρια νέοι παγκοσμίως εισέρχονται στην εργατική δύναμη κάθε έτος, οπότε είναι λογικό ότι η μακροχρόνια ανεργία μεταξύ των νέων θα έχει εκρηκτικά και καταστροφικά πολιτικά αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη αξιοπρεπούς μέλλοντος σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επί χρόνια πολιτική καταστολή οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη και την πτώση τυράννων σε Τυνησία, Αίγυπτο και αλλού κατά τη διάρκεια του 2011. Το ζητούμενο σήμερα είναι η έλλειψη μέλλοντος για μια ολόκληρη γενιά παγκοσμίως.
Παρά τον πλούτο και την εξουσία τους, οι τραπεζίτες, αστοί πολιτικοί και καπιταλιστές, οι σημερινοί κυρίαρχοι της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας τα έχουν χαμένα και είναι βαθιά διαιρεμένοι.
Τη στιγμή που το ΔΝΤ μιλά για περισσότερη λιτότητα, ο μεγαλοχρηματιστής Σόρος αναφέρει ότι οι περικοπές που επιθυμεί η Γερμανία θα οδηγήσουν τελικά σε μια «χαμένη δεκαετία» και οικονομική στασιμότητα για τον καπιταλισμό στην Ευρώπη. «Αυτή η Γερμανική επιμονή στην λιτότητα θα μπορούσε να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει αλλού. «Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το μέλλον δεν είναι προκαθορισμένο. Εμείς καθορίζουμε το μέλλον, έτσι είναι στις δυνατότητες των αρχών να το αλλάξουν».

Eίναι σαφές ότι η λιτότητα και οι περικοπές δεν είναι η λύση και, ναι μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον μας, όμως, κάπως διαφορετικά από το μέλλον που επιθυμεί ο κύριος Σόρος. Nα