ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ σ. ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

για τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη 2009

Σε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ δίκη παρωδία, και με μια ετυμηγορία που αποτελεί σκάνδαλο για τα δικαστικά χρονικά, το αστικό κράτος και οι δικαστικοί του «εκτελεστές» φρόντισαν να δείξουν τα σάπια δόντια τους. 

Ο σ. Νίκος Κοντόπουλος, που δικαζόταν με μια σειρά πλημμεληματικών κατηγοριών -εφόσον καταργήθηκε ο κουκουλονόμος και εξέπεσαν τα κακουργήματα- καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκιση και σε χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ. Το έγκλημα του; Ότι στις 6 Δεκέμβρη 2009, στη διαδήλωση για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του 2008, βρέθηκε στη περιφρούρηση του μπλοκ του ΕΕΚ και ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν την αιμόφυρτη και ετοιμοθάνατη σ. Αγγελική Κουτσουμπού, μετά το μανιακό διεμβολισμό της με μηχανή από τον Δελτά Θεμ. Ποιμενίδη και τα χτυπήματα που ακολούθησαν με γκλοπ και κλωτσιές από τον συνεπιβάτη του, όσο η βαριά τραυματίας ήταν αναίσθητη στην άσφαλτο μπροστά στη Πλατεία Συντάγματος.

Κατά το κατηγορητήριο, που έγινε τελικά αποδεκτό από την έδρα, ο Νίκος Κοντόπουλος έμπαινε κι έβγαινε στο μπλοκ πετώντας πέτρες κατά αστυνομικών και σπάζοντας βιτρίνες! Τι κι αν οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες απέδειξαν περίτρανα πως βρισκόταν στην αλυσίδα της περιφρούρησης του ακινητοποιημένου μπλοκ του ΕΕΚ όταν τα μικρής έκτασης επεισόδια λάμβαναν χώρα 60-70 μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης ενάντια στο μπλοκ μας;

Η έδρα προτίμησε να «εμπιστευτεί» την κατάθεση του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, δηλαδή του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ που προσέτρεξε προς επικουρία της ΔΕΛΤΑ και συνέλαβε τον σύντροφο. Η κατάθεση του αστυνομικού  θα μπορούσε να συνοψιστεί στις εξής τρεις λέξεις: «Δεν θυμάμαι τίποτα».

Ενώ η μνήμη του ήταν πεντακάθαρη σαν «γάργαρο νερό» όταν έπρεπε να αναγνωρίσει τον «ταραξία» κατηγορούμενο, ενώ θυμόταν τις φορές που μπήκε και βγήκε από το μπλοκ και τι έκανε ενάντια στην «ειρηνόφιλη» ομάδα  της ΔΙΑΣ, που απλά έσπευσε να «επιβάλλει την τάξη» γιατί συνάδελφοι τους της ΔΕΛΤΑ δεχόντουσαν επίθεση είχε ένα τεράστιο «κενό μνήμης» στο να θυμηθεί από πού ξεκίνησε και που κατέληξε η ομάδα του, ποια διαδρομή ακολούθησε, ποιοι ακριβώς ήταν το «σημείο» που έγινε η συμπλοκή, μέσα ένα χώρο εκατοντάδων μέτρων της οδού Φιλελλήνων.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης, Γρηγόρης Δαφνής, Θόδωρος Κουτσουμπός, Αγγελική Κουτσουμπού, Κατερίνα Μάτσα, όχι απλά «ξεγύμνωσαν» τα ψέματα του κατηγορητηρίου και του κατήγορου αστυνομικού, αλλά ανέδειξαν τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης, και πως εκείνο το χτύπημα μαζί με τις διώξεις που ακολούθησαν ήταν μέρος μιας πολιτικής  αντιεξεγερτικής δράσης ενάντια στο κίνημα που είχε συνταράξει την αστική εξουσία ένα χρόνο πριν, μια πράξεη ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό προπό Χρυσοχοΐδη, και  μάλιστα σε συνεννόηση την αμερικάνικη πρεσβεία και τον πρέσβη Σπέκχαρντ, όπως αποκάλυψαν τα wikileaks.

Σε μια κανονική δίκη, ακόμα και στα πλαίσια αυτής της κουτσής αστικής δικαιοσύνης, θα αρκούσε για την αθώωση απλά και μόνο η κατάθεση της ψυχιάτρου σ. Κατερίνας Μάτσα, που ως πρώην θεραπεύτρια του σ. Νίκου Κοντόπουλου στο 18ΑΝΩ, απέδειξε επιστημονικά τη μεταμόρφωση ενός ανθρώπου πεταμένου στο περιθώριο των ναρκωτικών σε άνθρωπο-μαχητή της Ζωής. Ενσωματώνοντας την φιλοσοφία του θεραπευτικού προγράμματος, ο Νίκος Κοντόπουλος εδώ και μια 15ετία, όχι απλά είναι “καθαρός”, αλλά έχει γίνει ένα κοινωνικά ενεργό και ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο άτομο, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του αγώνα. Είναι η “ψυχή” διαφόρων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους. Το προφίλ του δεν μπορεί να συνάδει σε καμιά περίπτωση με τις πράξεις που θέλησε να του προσάψει το κράτος με αυτή τη δίωξη. Μια επιστημονική κρίση που, ως φαίνεται, δεν αγγίζει την αστική δικαιοσύνη.

Και όμως… ο εισαγγελέας όχι απλά δεν έλαβε υπόψη την αδυναμία του μάρτυρα αστυνομικού να υποστηρίξει στοιχειωδώς τις κατηγορίες, σε πλήρη αντίθεση με τις διαφωτιστικές καταθέσεις της υπεράσπισης, αλλά αρκέστηκε να πει πως «εφόσον αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ο αστυνομικός αυτό αρκεί». Στάθηκε στο παρελθόν του κατηγορημένου για να προτείνει την ενοχή του, απαλλάσσοντάς τον όμως από τις κατηγορίες της οπλοκατοχής κι οπλοχρησίας.

Κι ενώ η τελική απόφαση εναπόκειτο στην κρίση του προέδρου της έδρας, δίνοντας έτσι μια τελευταία ευκαιρία στην αστική δικαιοσύνη να σώσει τα προσχήματα, ο πρόεδρος καταδίκασε τον σ. Νίκο για όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχε απορρίψει προηγουμένως ο εισαγγελέας! Μάλιστα καταλόγισε στα επιβαρυντικά τις  καταδίκες του κατηγορουμένου όταν βρισκόταν στην κόλαση των ναρκωτικών, χωρίς να λάβει υπόψη του τον αγώνα και το άλμα που έκανε για να γίνει καθαρός και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Η απόφαση αυτή όχι απλά είναι ένα πολιτικό μήνυμα προς όλους όσοι αγωνίζονται, ενόψει μάλιστα των μεγάλων ταξικών μαχών που έρχονται για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα δείγμα της εκδικητικότητας ενός κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προς όλους αυτούς που θέλει να τους καταδικάσει αιώνια στο περιθώριο. Μια δικαιοσύνη ενός απάνθρωπου συστήματος που αξίζει να καταστραφεί μια για πάντα.

Στο μεταξύ, η δίκη του σ. Νίκου Κρύνσκι, που δικαζόταν την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε, για μια ακόμη φορά, λόγω απουσίας των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας. O Nίκος Kρύνσκι την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα, στο ίδιο μπλοκ του EEK. Συνελήφθη και κακοποιήθηκε μόνο και μόνο επειδή συγκράτησε τον επίδοξο δολοφόνο της σ. Αγγελικής, αστυνομικό Ποιμενίδη, που προσπάθησε να ξεφύγει.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, επίσης, ένας άλλος σύντροφος, Κυριάκος Μουτίδης δικαζόταν στο Εφετείο με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.