Εργαζόμενος στην εταιρία Smile Kiosk καταγγέλλει την εκδικητική του απόλυση. Συγχρόνως περιγράφει τις συνθήκες εργασίας – συνθήκες δουλείας που επικρατούν και έχουν επιδεινωθεί στις συνθήκες πανδημίας. Η καταγγελία έχει ως εξής:

Μετά από 18 μήνες εργασίας στην εταιρία smile kiosk Ο.Ε καλέστηκα στα γραφεία της από τον επόπτη της επιχείρησης Βασίλη Γαρμπή στις 7/12/2020 για άγνωστο λόγο. Εκεί μου ανακοινώθηκε η απόλυσή μου. Αιτιολογία; Ότι δεν είμαι συνεπής στα καθήκοντά μου και τόλμησα να πάρω αναρρωτική άδεια ενώ κατ’ αυτούς δεν ήμουνα άρρωστος παρ’ ότι τους πήγα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον γιατρό.

Οι “αιτίες” απόλυσης που εκείνοι επικαλούνται και έχουν επικαλεστεί και στο παρελθόν για να απολύσουν άλλους συναδέλφους είναι προφανώς η δικαιολόγηση τις εκδικητικής απόλυσής μου. Εκδικητική γιατί αντέδρασα και ανέφερα σεξιστική συμπεριφορά του εν λόγω επόπτη σε συναδέλφους, γιατί δεν κράτησα το στόμα μου κλειστό σε παρατυπίες και περιστατικά ασυδοσίας από την πλευρά της εργοδοσίας. Εκδικητική γιατί αρνήθηκα να ρουφιανέψω άλλους συναδέλφους για να κρατήσω την δουλειά μου στον εκβιασμό που τέθηκε “μιλάς και όλα καλά ή απολύεσαι”.

Στην περίοδο που η πανδημία έδωσε το έδαφος ώστε η εργοδοτική αυθαιρεσία να είναι κομμάτι της συγκροτημένη επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα, που η ανεργία και οι απολύσεις χτυπάνε κόκκινο, έχουν την απαίτηση να υποτασσόμαστε στις ορέξεις τους, να σκύβουμε το κεφάλι και να καννιβαλίζουμε άλλους συναδέλφους για ένα μεροκάματο, ενώ οι ίδιοι δεν είναι τυπικοί ούτε στα νόμιμα.

Στη δική μας περίπτωση δουλεύαμε 8ωρα με 4ωρα ένσημα χωρίς να πληρωνόμαστε υπερωρίες, αργίες και Κυριακές, ενώ όλα τα δώρα δίνονταν με βάση τις πλαστές συμβάσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ενώ η υγειονομική κατάσταση είναι κρίσιμη, δεν πάρθηκε κανένα μετρό προστασίας των εργαζομένων. Η θερμομέτρηση, τα γάντια, ακόμα και τεστ είναι στην “ατομική ευθύνη” των εργαζομένων παρά το ότι αναγκαστικά ερχόμαστε σε συνεχή επαφή με άλλους ανθρώπους, χρήματα και προϊόντα.

Το γεγονός ότι εγώ ο ίδιος αλλά και άλλοι συνάδελφοι βρισκόμαστε σε ευπαθείς ομάδες καθιστά την αδιαφορία τους για τα υγειονομικά μέτρα, εγκληματική. Στην περίοδο της άγριας τρομοκρατίας και της προσπάθειας φίμωσης και υποταγής των εργαζομένων κανένας μας δεν πρέπει να σωπάσει.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματα που μας κλέβουν. 

Το κείμενο συνυπογράφουν οι εργαζόμενοι

Φ.Λ., Θ.Ζ., Ζ.Π.