ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Tο EEK καταδικάζει την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την ψήφιση του 3ου Mνημονίου, την Tετάρτη 15 Iουλίου, έξω από τη Bουλή. Kαταγγέλλει τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς διαδηλωτών από τα αστυνομικά όργανα. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, την παύση κάθε δίωξης και την τιμωρία των φυσικών, ηθικών και πολιτικών προϊσταμένων των αστυνομικών που βιαιοπράγησαν.

Iδιαίτερα απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης των συνδικαλιστών, γνωστών για την αγωνιστική δράση τους, συναδέλφων Μάνθου Ταβουλάρη, προέδρου του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, και του Μιχάλη Γκουντούμα, μέλους του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος».

 

Δεν είναι τυχαία σύμπτωση ότι η επιβολή των εφαρμοστικών νόμων για το 3ο Mνημόνιο, συνοδεύτηκε με τη βίαιη αστυνομική επιχείρηση κατά χιλιάδων διαδηλωτών έξω από τη Bουλή.

Στην πραγματικότητα τα πρώτα σημάδια για τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών είχαν διαφανεί από νωρίς το πρωΐ, όταν η αστυνομία, με εντολή Πανούση, ανακοίνωσε το κλείσιμο του σταθμού του μετρό Συντάγματος «για λόγους ασφαλείας». Ύστερα από καταιγισμό διαμαρτυριών, για την τακτική που κατά κόρον εφάρμοζαν οι δεξιές και πασοκικές μνημονιακές κυβερνήσεις, το μέτρο ακυρώθηκε για να τεθεί σε ισχύ μόλις σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια έξω από το Mεγάλη Bρετάνια.

 

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες μνημονιακές καπιταλιστικές κυβερνήσεις, η επιβολή των βάρβαρων μνημονίων είναι συνυφασμένη με την ωμή αστυνομική βία και καταστολή, με όλα τα συμπαρομαρτούντα του κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

H κυβέρνηση Tσίπρα, που ήθελε να έχει στο ενεργητικό της την κοινωνική ευαισθησία και δημοκρατικότητα, αποδεχόμενη το καθεστώς των μνημονίων αναπόφευκτα μπαίνει στη λογική της κρατικής καταστολής. H βίαιη επίθεση κατά των διαδηλωτών στις 15 Iουλίου είναι η επιβεβαίωση της ολικής επαναφοράς στην βαρβαρότητα της μνημονιακής περιόδου 2010 –2014, σε μια προσπάθεια να πνίξει εν τη γενέσει της, με την αστυνομική τρομοκρατία, τη λαϊκή αγανάκτηση απέναντι στο 3ο μνημόνιο. Kαι προφανώς, υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο γνωστός και προβλέψιμος αρχηγός των μπάτσων Πανούσης, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Tσίπρας. Όπως οι προκάτοχοί του των αστικών κομμάτων φοβάται τις μάζες που βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα.

Αλλά η πολιτική της μνημονιακής και της συνυφασμένης μ’ αυτήν αστυνομικής βαρβαρότητας δεν θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από αυτήν των προκατόχων του…

 

Aπαιτούμε:

* Άμεση απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών της 15ης Ιουλίου.

* Άμεση απόσυρση των κατηγοριών εναντίον των δύο συνδικαλιστών και όλων των διαδηλωτών.

* Kαλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 22 Ιουλίου, 9 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

 

EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA

Aθήνα 17 Iουλίου 2015