Ανακοίνωση της ΕΦΕ

Την επίθεση των ΜΑΤ κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ). Οι φωτορεπόρτερ κάλυπταν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Τα ΜΑΤ αφού χτύπησαν με βιαιότητα τους συγκεντρωμένους στην Ομόνοια ρίχνοντας χημικά και μέσα στο Μετρό της Ομόνοιας, κάποια στιγμή, ενώ οι συγκεντρωμένοι είχαν σχεδόν διαλυθεί, στην Πανεπιστημίου, επιτέθηκαν και κατά των φωτορεπόρτερ «ψεκάζοντάς» τους με ασφυξιογόνα χημικά κατά πρόσωπο και χτυπώντας ορισμένους.

Η ανακοίνωση της ΕΦΕ καταγγέλλει:

Η ΕΦΕ μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά εργαζομένων του Τύπου. Επτά (7) τραυματίες αυτή τη φορά, από απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Με την παρούσα επισυνάπτουμε και το σχετικό οπτικό υλικό.

Μετά απ’ όλα αυτά, καλούμε την κυβέρνηση να μας ενημερώσει αν οι υποσχέσεις που έχει δώσει για την «ποιότητα του δημοσίου διαλόγου», η υποστήριξή της απέναντι στα θύματα βίας (#metoo) και οι διαβεβαιώσεις της περί Ελευθερίας του Τύπου είναι απλώς κενά λόγια χωρίς καμία συνέπεια.

Ποια είναι η «ποιότητα» του δημοσίου διαλόγου όταν οι εργαζόμενοι του τύπου δέχονται συνεχώς επιθέσεις και τρομοκρατούνται από τα ένστολα όργανα του κράτους;

Μπορεί και πρέπει να δοθεί εντολή να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Μπορεί και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τους ένστολους που προφανώς βλέπουν τους φωτορεπόρτερ ως «θήραμα» σε ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές οι οποίες έχουν γίνει «συνήθεια».

Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε «τα μάτια του κόσμου» όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!

Το Προεδρείο της ΕΦΕ

Oι φωτορεπόρτερ ύστερα από την επίσκεψή – διαμαρτυρία στη ΓΑΔΑ