στη Τζόρτζια των ΗΠΑ

Σοκαριστικές πληροφορίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ύστερα από καταγγελία νοσοκόμας που εργαζόταν σε κέντρο κράτησης μεταναστών (ICE) στη νότια Τζόρτζια των ΗΠΑ μέχρι τον Ιούλιο. Η εν λόγω νοσοκόμα κατήγγειλε ότι ορισμένες μετανάστριες που κρατούνταν εκεί υποβλήθηκαν σε στείρωση χωρίς τη συγκατάθεσή τους! Περιγράφει δε τις συνθήκες στο κέντρο κράτησης ως παρόμοιες με τις συνθήκες σε «πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Η καταγγελία περιγράφει επίσης λεπτομερώς την άρνηση των διαχειριστών του κέντρου να διενεργήσουν εξετάσεις για COVID-19 ή να εφαρμόσουν προστατευτικά μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο μόλυνσης τους κρατουμένους και τους εργαζόμενους σε όλο το δίκτυο των κέντρων κράτησης της χώρας. Ισχυρίζεται επίσης ότι οι κρατούμενοι που μίλησαν για τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Η ανατριχιαστική έκθεση παρέχει περαιτέρω αποδείξεις της σαδιστικής κακοποίησης που διαπράχθηκε και συνεχίζει να λαμβάνει χώρα από την κυβέρνηση Τραμπ στον πόλεμό της κατά των μεταναστών. Τουλάχιστον 17 άτομα υπό κράτηση έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, φέτος, από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου και του COVID-19. Δύο φρουροί σε μια εγκατάσταση στη Λουϊζιάνα πέθαναν από τον ιό τον Απρίλιο.

Ο στόχος της καταγγελίας, το Κέντρο Κράτησης της Κομητείας Irwin (ICDC), το οποίο διαχειρίζεται η ιδιωτική σωφρονιστική εταιρεία LaSalle Corrections, έχει αποτελέσει και στο παρελθόν (2012) αντικείμενο καταγγελιών από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Μάλιστα η ACLU προέτρεψε να κλείσει η εγκατάσταση λόγω εκτεταμένων καταχρήσεων και κακοποιήσεων. Μια άλλη έρευνα το 2017 διαπίστωσε ότι η ICDC ήταν ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάσεις των δικαιωμάτων της νόμιμης διαδικασίας και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Η νοσοκόμα που κατέθεσε την τελευταία καταγγελία, εξήγησε ότι οι κρατούμενες γυναίκες στέλνονταν σε γιατρό με το παρατσούκλι «συλλέκτης μητρών» και ότι πολλές δεν είχαν πλήρη κατανόηση του τι τους συνέβαινε ή γιατί έκαναν αυτήν την διαδικασία.

Ενώ η έκταση των στειρώσεων είναι άγνωστη, μια κρατούμενη μετανάστρια δήλωσε ότι γνώριζε τουλάχιστον πέντε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή ενώ κρατούνταν στο ICDC μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019.

Η ICDC αγνόησε επανειλημμένα τις κατευθυντήριες γραμμές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) σχετικά με τον χειρισμό ασθενών θετικών στον COVID-19, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

Ένα βίντεο με κρατούμενους του ICDC να ικετεύουν για προστασία, το οποίο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον Απρίλιο, ανάγκασε τη διοίκηση να τους παράσχει ένα μόνο πανί ή χάρτινη μάσκα, αλλά τίποτα έκτοτε. Οι New York Times ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι κατέφυγαν στη διαμόρφωση αυτοσχέδιων μασκών από κομμάτια υφάσματος ή σπασμένα δοχεία γευμάτων σε μια προσπάθεια να προστατευτούν.

Το κέντρο κράτησης μεταναστών ανέφερε τον Αύγουστο ότι 41 κρατούμενοι στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19, αλλά ο πραγματικός αριθμός ήταν σίγουρα υψηλότερος, καθώς το ICDC δεν εξέταζε ενεργά κρατούμενους, αρνήθηκε εξετάσεις σε όσους τις ζήτησαν και δεν ανέφερε όλα τα θετικά κρούσματα. Επίσης οι κρατούμενοι που ήταν θετικοί στον COVID-19 εξακολουθούσαν να μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις ή να απελαύνονται, ενώ οι νεοαφιχθέντες δεν βρίσκονταν σε κατάλληλη καραντίνα, εξασφαλίζοντας ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Οι εργαζόμενοι που ανέφεραν οι ίδιοι τα συμπτώματα του COVID-19 εξακολουθούσαν να εργάζονται και τουλάχιστον 13 στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν θετικοί.

Η φρίκη που έχει αποκαλυφθεί έρχεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης επίθεσης στα δικαιώματα των μεταναστών ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, καθώς ο Τραμπ εργάζεται για την ενίσχυση της ακροδεξιάς βάσης του. Τη Δευτέρα 14/9, δικαστήριο ενέκρινε τον τερματισμό από την κυβέρνηση Τραμπ του καθεστώτος προστασίας για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και το Σουδάν, αφαιρώντας το νομικό καθεστώς για σχεδόν 400.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν ζήσει στις ΗΠΑ για δεκαετίες και έχουν παιδιά που είναι πολίτες εκεί. Η απόφαση του Εφετείου των ΗΠΑ «επιτρέπει» να απελαθούν οι μετανάστες εάν δεν εγκαταλείψουν… οικειοθελώς τη χώρα.

Αρ. Μα.