Καταγγέλουν την βίαιη αντιμετώπιση του 18 Άνω από την αστυνομία

Η απαράδεκτη, εξευτελιστική και ταπεινωτική συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής (ομάδα ΔΙΑΣ) απέναντι σε θεραπευόμενους της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα.

Η Βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα έκανε επερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στη συζήτηση, που έγινε στη Βουλή στις 17/1/2020, παρευρέθηκε  μόνο ο Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου.

Στην απάντησή του κάλυψε απόλυτα τα «όργανα», λέγοντας ότι ήταν μια διαδικασία ρουτίνας για την πάταξη της εγκληματικότητας στις γειτονιές της Αθήνας και την επιστροφή στην «κανονικότητα» και ότι όλοι εμείς δραματοποιούμε για να εμποδίσουμε το έργο της αστυνομίας. Καταλήγοντας, βεβαίως, στο στερεότυπο περί διεξαγωγής ΕΔΕ.

Θεωρούμε απαράδεκτη την απάντηση, τον τόνο της απαξίωσης των θεραπευόμενων του 18 ΑΝΩ και την επανειλημμένη και σκόπιμη αναφορά στην «εγκληματικότητα», που ενισχύει συνειρμούς και στερεότυπα για τον «τοξικομανή – εγκληματία». Η αλαζονική διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν τα «όργανα» να συμπεριφέρονται προκλητικά και χωρίς κανένα σεβασμό στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης την ίδια στιγμή που το εμπόριο των ναρκωτικών αφήνεται να αλωνίζει στο κέντρο της Αθήνας, δίνει σε όλους μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα : ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΈΤΩΠΟ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς φορείς και τις συλλογικότητες που υψώνουν το ανάστημά τους και αντιστέκονται στην κρατική καταστολή, για να στηρίξουμε το τόσο σημαντικό και διαρκώς υπονομευόμενο έργο της απεξάρτησης. Ιδιαίτερο λόγο έχουν σε αυτό οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο της Αθήνας και πρέπει να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του 18 ΑΝΩ και όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω