Την υποστήριξή της στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που δέχεται επίθεση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δίνει η Κατερίνα Μάτσα, γνωστή ψυχίατρος, δημιουργός του 18Άνω και κοινωνική αγωνίστρια, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων. Η Κατερίνα Μάτσα ήταν βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση για τους πρόσφυγες της Πύλου στον κήπο του ΣΕΑ, την Τρίτη 18 Ιουνίου, με την αίτημα: “Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου” που προκάλεσε το τοξικό, αναληθές, συκοφαντικό και χαλκευμένο “ρεπορτάζ” του κ. Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου των “ΝΕΩΝ”. Πάνω σ’ αυτό το δημοσίευμα στηρίχθηκε η κυρία Μενδώνη για να εγκαλέσει την διοίκηση του ΣΕΑ, απειλώντας έμμεσα με άρση της παραχώρησης του κτηρίου της Ερμού. Ολόκληρη η δήλωση της Κατερίνας Μάτσα:

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω τάσσονται στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Διοικητικού του Συμβουλίου και του προεδρείου του που δέχονται απαράδεκτη κι ενορχηστρωμένη επίθεση από ΜΜΕ και κυβέρνηση. Μετά από δημοσίευμα στα ΝΕΑ, υπογραφόμενο από τον κ. Γ. Παπαχρήστο, εγκαλούνται από την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, να απαντήσουν “εντός 2 ημερών” γιατί παραχώρησαν τον κήπο του κτηρίου του ΣΕΑ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις 18 Ιουλίου 2023 με θέμα το τραγικό ναυάγιο της Πύλου όπου εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγηκαν.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από έξι συλλογικότητες – το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω, την κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Εξαρχείων και την συλλογικότητα “Αντισώματα”. Υποστηρίχθηκε από διασώστες, δικηγόρους, καλλιτέχνες που πήραν τον λόγο και από εκατοντάδες κόσμου που παρευρέθηκαν.

Η τραγωδία της Πύλου, το πιο πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, όπως το έχουν χαρακτηρίσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς, μαζί και στους κόλπους της ΕΕ και των θεσμών της και ζητείται επίμονα η πλήρης διερεύνηση του ρόλου και των ευθυνών των αρμοδίων ελληνικών κρατικών αρχών.

Η εκδήλωση στον κήπο του ΣΕΑ προφανώς ενόχλησε πολλούς και προπαντός όσους θέλουν να πέσει σκοτάδι στην υπόθεση.

Ο ΣΕΑ έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού για τον σημαντικό και δραστήριο ρόλο του στον χώρο του πολιτισμού ενάντια στην προωθούμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και σε καίρια ζητήματα της κοινωνικής ζωής. Σε αυτά τα πλαίσια έχει παραχωρηθεί ο χώρος σε πολλές συλλογικότητες και φορείς και έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις με πλούσιο κοινωνικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Σε αυτά τα πλαίσια παραχωρήθηκε ο χώρος για την επίμαχη εκδήλωση. Για να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου. Για να μη γίνει συνήθεια η απώλεια 650 ψυχών. Για να κάνουμε το συλλογικό μας πένθος για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας. Για να αντισταθούμε στο ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες και όλους τους κατατρεγμένους. Και ήταν αυτό ακριβώς το πνεύμα που έφερε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών σε αυτή την ιστορική εκδήλωση. Αυτό φαίνεται πως ενόχλησε την υπουργό και το δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο με το συκοφαντικό του δημοσίευμα.

Ως φορείς που δίνουμε τη μάχη της κοινωνικής αλληλεγγύης και των ανθρωπιστικών αξιών μέσα στην κοινωνία και σε όλα τα επίπεδα, δηλώνουμε ότι οι αγώνες του ΣΕΑ, με κριτήριο τον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία, είναι και δικοί μας αγώνες.

Κάτω τα χέρια από τον ΣΕΑ!

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ

Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω και μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων

Αθήνα 4/8/23