ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

 

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, επρόκειτο να εκδικαστεί η μήνυση που υπέβαλλαν οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα κατά του αστυνομικού των ΜΑΤ Τσοκαναρίδη για την βάρβαρη κακοποίηση και τον τραυματισμό τους στις 10 Ιουλίου. Σα να μην ήταν αρκετή η καταστολή ακολούθησε και η σύλληψη της καθαρίστριας Βάσω Γκόβα.

Η αστυνομική βία επιδίωκε να λύσει τα πολιτικά προβλήματα που σώρευσαν οι πολιτικές των μνημονίων. Όσο το πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μεγάλωνε άλλο τόσο η αστυνομική βία και η καταστολή αποτελούσε μονόδρομο για την κυβέρνηση.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 11 Φεβρουαρίου 2016 μετά από αίτημα της καθαρίστριας Ευαγγελίας Αλεξάκη γιατί ήταν σε αναρρωτική άδεια εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού της από τον αστυνομικό Τσοκαναρίδη.

Ο αγώνας των καθαριστριών συνεχίζεται μέσα από τις δίκες αυτές έχοντας απέναντί του όχι μόνο την καταστολή αλλά και τους «ανανήψαντες» νυν κυβερνητικούς συνδικαλιστές /στριες που έλαμψαν με την απουσία τους και την εκκωφαντική σιωπή τους.

Ας είναι βέβαιοι/ες όμως πως θα μοιραστούν τη λαϊκή περιφρόνηση που τους αναλογεί μαζί με την κυβέρνησή τους που πρόδωσε το λαό.

Η «Πρωτοβουλία για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών» (στην οποία συμμετέχει το ΕΕΚ μαζί με άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις) συγκροτήθηκε για να αναδείξει το πολιτικό ζήτημα της αστυνομικής βίας κατά των καθαριστριών και να παλέψει για την παραδειγματική τιμωρία του Τσοκαναρίδη.

Στο κάλεσμα για την δίκη που διακινήθηκε ηλεκτρονικά και μοιράστηκε στα δικαστήρια τόνιζε:

«Τα αιτήματα του αγώνα των καθαριστριών για αξιοπρέπεια, για να μπορούν οι νέοι και οι νέες να ονειρεύονται και να ελπίζουν, για να μην κλέβουν τις ζωές μας, είναι επίκαιρα παρά ποτέ. Οι μνημονιακές πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων της νεολαίας. Οι πολιτικές αυτές διογκώνουν όχι μόνο τη φτώχεια, την εξαθλίωση αλλά και την καταστολή. Όσο περισσότερο άδικες και αντιλαϊκές είναι, τόσο χρησιμοποιούν την περιστολή των δικαιωμάτων προκείμενου να συνθλίψουν την αντίσταση.

Οι καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών εναντιώθηκαν στη βία της κρατικής καταστολής και έδειξαν ότι έχει το ίδιο πρόσωπο, φορά το ίδιο κράνος, χτυπά με την ίδια γροθιά, απέναντι σε όποιον και όποια υψώνει τη φωνή για να διεκδικήσει δικαιώματα που καταργούνται. 

Η αντίσταση και η αλληλεγγύη όμως θα είναι οι εφιάλτες τους, η βαρβαρότητα θα ηττηθεί.

Να πάψει κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών

Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία του άνδρα των ΜΑΤ που χτύπησε την Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα.

Αβραμίδης Κώστας