Κάτω η πολιτική ουράς στους Παναγόπουλους της ΓΣΕΕ!

Ασυμβίβαστος κι ανεξάρτητος αγώνας της εργατικής τάξης ενάντια στο έκτρωμα Χατζηδάκη, την Κυβέρνηση και το Κεφάλαιο!

Στις 31/5/2021, την παραμονή μιας μεγάλης γενικής απεργίας για την απόκρουση του αντεργατικού νομοσχέδιου Χατζηδάκη, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που εδώ και μήνες σιωπούσε, που εδώ και χρόνια αδρανεί και σαμποτάρει τους εργατικούς αγώνες, αποφάσισε να αγνοήσει τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες, το ΕΚΑ και την ΑΔΕΔΥ που από μέρες είχαν αποφασίσει και κηρύξει απεργία στις 3/6/2021.

Η ολομέλεια της ΓΣΕΕ αποφάσισε να μεταθέσει την απεργιακή δράση για τις 10/6/21 για να σβήσει στη γέννησή του, το απεργιακό κλίμα που διαμορφωνόταν για δεύτερη φορά μετά την απεργία της 6ης/5/21, να οργανωθεί απεργία σε πανελλαδική κλίμακα ανεξάρτητη από την κρατικοδίαιτη κυβερνητική – εργοδοτική ψευτοσυνδικαλιστική ηγεσία των Παναγόπουλων.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας στην ΓΣΕΕ, που αποτελείται από ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, όλο το διάστημα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, είχε βαλθεί να πείσει πως όσοι αντιδρούν ενάντια στο νομοσχέδιο δεν είχαν κανένα λόγο, μιας και αυτό δεν υπήρχε. Όταν δε αυτό δημοσιεύτηκε και ο υπουργός δήλωσε πως είχαν όλοι τους ενημερωθεί, παραπονέθηκαν πως έχουν προστεθεί άρθρα που δεν υπήρχαν όταν αυτοί ενημερώθηκαν. Αυτό αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους, πρώτον την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ΓΣΕΕ – υπουργείου εργασίας, για το εργασιακό νομοσχέδιο. Και δεύτερο, ότι η ΓΣΕΕ το απέκρυβε και έσπερνε εφησυχασμό.

Η τακτική της αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την προδοσία των ταξικών συμφερόντων προς όφελος των εργοδοτών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη. Με την απόφαση για απεργία στις 10/6/21 ήθελε να φράξει τον δρόμο όχι στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη αλλά στον μαχόμενο ταξικό συνδικαλισμό από τα κάτω που κινητοποιούνταν ανεξάρτητα για απεργία ενάντια στην δική της θέληση. Επιπλέον, σαμποτάροντας την απεργία της 3ης Ιουνίου και αναβάλλοντάς την σε άλλη μέρα αλλάζουν και το πλαίσιό της: οι Παναγόπουλοι δεν ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά… “βελτίωση” του τέρατος!

Με δικαιολογία την διασφάλιση, τάχα της “ενότητας” της τάξης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ, υποτάσσονται στο φιρμάνι του Παναγόπουλου, στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, για μια ακόμα ανώδυνη για τους κρατούντες τουφεκιά.

Παρόλο που τα σωματεία από τον χώρο του ΠΑΜΕ έδωσαν μάχη και πήραν αποφάσεις για απεργία στις 3/6/21, τώρα η αλλαγή της στάσης της ηγεσίας του, σαμποτάρει την βούληση των ίδιων των εργατών που το ακολουθούν. Προτίμησε να αναλωθεί στον «ασφαλή» καταγγελτικό, σε υψηλούς τόνους, λόγο, και να καταλήξει στην υποταγή στην πράξη.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκαν πίσω από την αλλαγή στάσης του ΠΑΜΕ.

Όσο για τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους αγωνιστές που αποτέλεσαν το κέντρο πίεσης για την απεργιακή εξαγγελία στις 3/6/21, απέδειξαν πως μπορούν υπό προϋποθέσεις να κινήσουν εξελίξεις και να ανοίξουν νέους δρόμους στο εργατικό κίνημα. Δύναμή τους είναι το αντικειμενικό γεγονός ότι οι επιτακτικές ανάγκες, η ανάγκη για την ίδια την ζωή του κόσμου της εργασίας, είναι ασυμβίβαστες με τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος, μέσα στην τωρινή “τέλεια καταιγίδα” της άλυτης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας.

Πρέπει άμεσα να στηριχτούν οι απεργίες όσων σωματείων δεν μετατέθηκαν, και προπαντός η απεργιακή μάχη των ναυτεργατών στις 3/6/21 και η περιφρούρησή της απέναντι στα όργανα των εφοπλιστών.

Ταυτόχρονα πρέπει να  δοθεί νέα ώθηση και προοπτική στην πάλη για την άμεση απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη και την κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων που σπείρανε και σπέρνουν την βαρβαρότητα κι αφανίζουν τη ζωή των εργατών. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αναπτυχθεί η πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε σε ταξική βάση ένα ανεξάρτητο από κράτος, κυβέρνηση, γραφειοκράτες Κέντρο Αγώνα Εργατών. Να οργανωθούν δράσεις με συλλαλητήρια, παρεμβάσεις κ.λπ. στην πορεία για να μετατραπεί η απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 10/6/21, ενάντια στη βούληση των γραφειοκρατών, σε αγώνα που θα κλιμακωθεί μέχρι την Γενική Πολιτική Απεργία διαρκείας για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων, μαζί κι αυτών που τους νομοθέτησαν, αλλά και των καπιτα-ληστών που υπηρετούν.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

www.neaprooptiki.gr, e-mail:eek@eek.gr,  2 Ιουνίου 2021