Κάτω τα χέρια από τη δωρεάν, δημόσια ψυχική υγεία

Μαχόμενη Εργατική Κίνηση

Τα σχέδια του επιτελικού κράτους υπό τη διακυβέρνηση της ακραίας νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας για τη ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, όπως ανακοινώνονται δια του Υφυπουργού Υγείας Βαρτζόπουλου, δεν θα μπορούσε παρά να σημαίνουν στην πραγματικότητα την κονιορτοποίηση των δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών προς την κοινωνία και τη μετάλλαξη των σχετικών υπηρεσιών σε εμπορική δραστηριότητα ιδιωτικών επιχειρήσεων. 

Το νομοσχέδιο επικαλούμενο την “ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” – αντιμεταρρύθμιση στην ουσία-, στόχο έχει την κατάργηση των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας (Δαφνί και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης) αδιαφορώντας για τους ασθενείς και την ένταξη τους στην κοινωνία. Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ επιχειρείται αυτή η νεοφιλελεύθερη τομή και στον χώρο των εξαρτήσεων. Αποσπώνται μονάδες του ΕΣΥ, εντάσσοντάς τες σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δημιουργώντας τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων». Ένας υπερσυγκεντρωτικός, φορέας ιδιωτικού δικαίου, με πρόεδρο διορισμένο από την κυβέρνηση, ο οποίος θα λειτουργεί ως ιμάντας μεταβίβασης των κυβερνητικών αποφάσεων στο χώρο των εξαρτήσεων. Σε αυτόν τον φορέα θα ενταχθούν όλα τα προγράμματα -ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ-, όλα τα προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ και βέβαια, μαζί με τα ιδιωτικά. Όλα αυτά με τις υπηρεσίες τους, τα συγκεντροποιεί και τα ομογενοποιεί, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τον θεραπευτικό πλουραλισμό, την αυτοτέλεια και τη φιλοσοφία κάθε προγράμματος. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης εδώ παίρνει σάρκα και οστά εντάσσοντας και την απεξάρτηση στην “ελεύθερη αγορά” από τη οποία φυσικά θα αποκλείονται όσοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για αυτές τις υπηρεσίες. Παράλληλα βέβαια η πολιτική της μείωσης της βλάβης μέσω των υποκατάστατων θα συνεχίσει να προβάλλεται ως η μόνη ρεαλιστική λύση του προβλήματος απλά και μόνο γιατί κοστίζει λιγότερο στον κρατικό προϋπολογισμό και γιατί καταδικάζει τα εξαρτημένα άτομα στην συντήρηση της εξάρτησής τους.

Ο σχεδιασμός αυτός υπηρετεί την αντίληψη που απαιτεί την απέκδυση κάθε δραστηριότητας που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο, ως μία δραστηριότητα κρατικής ευθύνης και δημοσίου δικαίου. Είναι κάτι περισσότερο από ιδιωτικοποίηση μίας κρατικής δραστηριότητας. Είναι το ξερίζωμα της αντίληψης ότι είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές κ.λπ. Μετά τα μουσεία και τον πολιτισμό, η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς για το επόμενο βήμα προς το σχέδιο απόσυρσης του κράτους από τις ευθύνες που ακόμα του αναλογούν θεσμικά.

Στηρίζουμε το 18 Άνω και το ΚΕΘΕΑ, τα οποία έχουν ήδη καταδικάσει τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη γι’ αυτή την αντιδραστική αναδιάρθρωση που σημαίνει τη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας και των δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης. Σε σύγκρουση με τη λογική της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης και της καταστροφής  όλων των δημόσιων  θεραπευτικών προγραμμάτων και της πλήρους καταστροφής της δημόσιας Υγείας, στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των απεξαρτημένων και των οικογενειών του, που κινητοποιούνται δυναμικά.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Εμπρός για ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας απεξάρτησης και της ψυχικής υγείας

Με την συλλογική δράση μας στο χώρο της Υγείας και ευρύτερα, μέσα στην κοινότητα, μαζί με τους αποκλεισμένους, αναπτύσσουμε δεσμούς, ενδυναμώνουμε την απόφαση της ανατροπής από τα κάτω του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, ανοίγουμε δρόμους συλλογικού αγώνα και αυτο-οργάνωσης και οραματιζόμαστε.                                  

ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Mahomeni Ergatiki Kinisi

mahomeniergatikikinisi@gmail.com                                                                         

Νοέμβριος 2023