Σε συναγερμό βρίσκονται οι εργάτες του κατειλημμένου, αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, στη Θεσσαλονίκη, καθώς έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας και παραγωγής κάτω από εργατικό έλεγχο, το εγχείρημα τους αντιμετωπίζει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Έπειτα από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η έκταση του εργοστασίου πωλήθηκε σε fund του εξωτερικού, που σκοπεύει να την μετατρέψει σε εμπορικούς και χώρους γραφείων.

Η τιμή πώλησης των περίπου 130 στρεμμάτων που εκποιήθηκαν, ήταν τελικά 9,23 εκατ. λιγότερα από τα μισά της αρχικής εκτίμησης, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν, ούτε τις απαιτήσεις των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ούτε εκείνων της συστεγαζόμενης Φίλκεραμ Τζόνσον, που δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ και επέλεξαν τον δρόμο του Πτωχευτικού Κώδικα.

Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν το δικαίωμα να παραμείνουν και να παράγουν στους χώρους του εργοστασίου.

Σε αυτό το πλαίσιο κάνουν άλλη μια φορά κάλεσμα στους αλληλέγγυους του αγώνα τους, να σταθούν στο πλευρό τους.

Ήδη, στις μαζικότατες συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους Εργαζόμενους στο χώρο του εργοστασίου, την Κυριακή 5/2 και από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, χθες (Τετάρτη 8/2), αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα, αρχίζοντας από το Σάββατο 11/2, με το κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στη Καμάρα, στις 12:00, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και πολλές ακόμη κινητοποιήσεις.

Πρέπει να σταθούμε όλοι στο πλευρό της ΒΙΟΜΕ. Η ΒΙΟΜΕ γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των εργατών να επιβιώσουν μέσα στην καπιταλιστική κρίση, ως απάντηση στην ανεργία και την εξαθλίωση. Το μήνυμα που φέρουν οι εργάτες της “Αν δε μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς”, δεν αφορά μόνο τη λειτουργία μιας επιχείρησης εντός του καπιταλισμού – όπως στενόμυαλα ακόμα κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν- αλλά αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη απέναντι στο χρεοκοπημένο σύστημα, γι’ αυτό και το παράδειγμά τους πρέπει να μείνει ζωντανό.

Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ!

Β. Τζ.