“Έφυγε” στην περίοδο του λοκ-ντάουν, χτυπημένος από τον καρκίνο, τον Φεβρουάριο του 2020. Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στο cafe του Μουσείου, στην Πατησίων, γίνεται το πολιτικό μνημόσυνο του Σάμη Γαβριηλίδη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1953. Η μητέρα του, Καρολίνα Ναχμούλη-Γαβριηλίδου, ήταν επιζήσασα των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης Άουσβιτς, Νταχάου, Μπέργκεν Μπέλσεν. Για όλη της τη ζωή έφερε στο χέρι της τον αριθμό 40382.

Ο Σάμη σπούδασε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο ναυπηγός και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά της δικτατορίας, στην κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973. Μετά την πτώση της χούντας ασχολήθηκε με το βιβλίο, αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα του στις εκδόσεις, αρχικά σε συνεργασία στο Πλέθρον και από το 1988 στις αποκλειστικά δικές του Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης έκαναν τη δική τους μεγάλη συνεισφορά στον πολιτισμό με εκδόσεις ποίησης, λογοτεχνίας, μελέτες κ.ά. Από το 2011 στην Αγίας Ειρήνης, στο Μοναστηράκι, οι εκδόσεις Γαβριηλίδης με το Poems and Crimes Art Bar είχαν εξελιχθεί σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού με παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικές βραδιές, εκθέσεις, ή απλώς ως σημείο συνάντησης, για καφέ και κουβέντα.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, 13 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ., στο cafe το Μουσείου.

Θ.Κ.