Βγάζουν το 18Άνω εκτός ΕΣΥ!

Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω

Ύστερα από τέσσερες και πάνω δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων το στεγνό πρόγραμμα του προγράμματος απεξάρτησης 18Άνω σημείωσε τόσα θεαματικά αποτελέσματα, μια πραγματική επανάσταση στην θεραπευτική ψυχιατρική, κόντρα στην ακαδημαϊκή ψυχιατρική που θεωρούσε /και θεωρεί/ την εξάρτηση ανίατη ασθένεια, με πραγματικό έργο τη σωτηρία χιλιάδων παιδιών από τη μάστιγα των ναρκωτικών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του προγράμματος (που υπάγεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής – ΨΝΑ).

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να θέσει εκτός του ΕΣΥ τη Δημόσια Μονάδα Απεξάρτησης 18Άνω. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να θέσει εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας τη Δημόσια Μονάδα Απεξάρτησης 18 άνω, όπως και τις άλλες δημόσιες μονάδες, Αργώ, Διάπλους κ.ά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» δημιουργείται ο «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο εντάσσονται όλες οι δημόσιες μονάδες απεξάρτησης μαζί με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ. Ο οργανισμός αυτός θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με διοίκηση που θα διορίζεται από την κυβέρνηση.

Στο όνομα της ενοποίησης της λειτουργίας όλων των δομών στο πεδίο των εξαρτήσεων επιχειρούνται δραματικές αλλαγές τόσο στη φιλοσοφία του 18 Άνω όσο και στη θεραπευτική διαδικασία και τους ίδιους τους θεραπευτές, με σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την απεξάρτηση.

Η κατάργηση της λειτουργικής αυτοτέλειας των δομών και προγραμμάτων του 18 Άνω και η αυθαίρετη ενοποίησή του με προγράμματα τόσο διαφορετικής φιλοσοφίας, όπως του ΚΕΘΕΑ και πολύ περισσότερο του ΟΚΑΝΑ, δεν πρόκειται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες στο πεδίο των εξαρτήσεων, ούτε να λύσει σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της υποστελέχωσης των προγραμμάτων. Αντίθετα, θα λειτουργήσει σε βάρος του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του προγράμματος, σε βάρος του θεραπευτικού συνεχούς, σε βάρος ,τελικά, του θεραπευτικού αποτελέσματος. Γιατί είναι αυτή η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του 18 Άνω, που διέπει τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, που μπορεί να εμπνεύσει στον κόσμο των εξαρτημένων την ελπίδα ότι μπορούν να απεξαρτηθούν και να επανενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία.

Επί δεκαετίες, το 18 Άνω αποτέλεσε ένα φάρο ελπίδας για τους εξαρτημένους και τους οικείους τους, με σπουδαία αποτελέσματα αναγνωρισμένα και στην Ελλάδα και διεθνώς. Και τώρα αυτός ο φάρος απειλείται να κλείσει. Η κυβέρνηση φαίνεται να φοβάται την απελευθέρωση των εξαρτημένων από τον εφιάλτη της εξάρτησης περισσότερο από την ίδια την εξάρτηση.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει αυτές τις σοβαρές νομοθετικές αλλαγές, χωρίς καν τον αναγκαίο διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και τους εργαζόμενους σε αυτούς, θεωρούμε ότι εντάσσεται σε ένα σχέδιο γενικευμένης ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, μια αντιδραστική ανατροπή των θεσμών στους καίριους αυτούς τομείς σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας.

Μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί επίθεση μόνο στο 18 Άνω και στη Δημόσια Απεξάρτηση. Αποτελεί, επίσης, σοβαρή επίθεση και στο ήδη δεινά δοκιμαζόμενο ΕΣΥ, στερώντας του -μέσω της ιδιωτικοποίησης- δομές και υπηρεσίες, αναγκαίες όσο ποτέ σε αυτήν την περίοδο της αύξησης της διάδοσης των εξαρτήσεων, συχνά με συνύπαρξη ψυχοπαθολογίας.

Το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω απευθύνει στις οικογένειες των θεραπευόμενων και των απεξαρτημένων, στον επιστημονικό κόσμο, στο υγειονομικό κίνημα του ΕΣΥ και σε ολόκληρη την πληττόμενη κοινωνία, ένα κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση του 18Άνω και όλων των δημόσιων Μονάδων Απεξάρτησης

Για το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω

Η πρόεδρος

Κατερίνα Μάτσα

Αθήνα 5/11/2023