του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ένας Ραβίνος, ο Amichai Friedman, μιλώντας σε ισραηλινούς στρατιώτες σε στρατιωτική βάση της  Ταξιαρχίας Nahal κάνει κηρύγματα εποικιστικού μίσους διακηρύσσοντας ότι «ολόκληρη η χώρα», τα εδάφη του 1947, του 1967, η Δυτική Όχθη, η Γάζα και ο Λίβανος «είναι δική μας». Από την αρχή του έτους, απ’ τη συγκρότηση της κυβέρνησης του διωκόμενου από τη Δικαιοσύνη για διαφθορά Νετανιάχου, με τη στήριξη και συμμετοχή υπουργών των ακροδεξιών, φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων, οι εποικιστικές φωνές και οι κατασκευές οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη έχουν πολλαπλασιαστεί. Τώρα, με τον πόλεμο στη Γάζα έχουν κορυφωθεί, με σχέδια γενοκτονίας και εξανδραποδισμού όλου του παλαιστινιακού αραβικού πληθυσμού, ενώ οι φωνές για ολοσχερή καταστροφή της Λωρίδας αυξάνονται, με τον υπουργό Amichai Eliyaju να πλάθει σενάρια πυρηνικού πλήγματος της Γάζας, αφού η χερσαία εισβολή του στρατού προχωρά με βραδύτητα.

Στις 5 Νοεμβρίου, ο ραβίνος Amichai Friedman, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz,  σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση εκπαίδευσης γιόρτασε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα “με μεσσιανική ζέση”  και είπε ότι το Ισραήλ κάποια μέρα θα ελέγχει όλο το έδαφος, τη Γη της Επαγγελίας, από τον Λίβανο έως τη Γάζα, θεωρώντας προφανώς ως τετελεσμένο ότι ήδη ελέγχει τη Δυτική Όχθη. «…η γη είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Όλη η χώρα! Όλα αυτά! Συμπεριλαμβανομένης της Γάζας! Συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου! Ολόκληρη η γη της επαγγελίας!»

Το βίντεο με το επεκτατικό εποικιστικό όραμα έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή 5/11, γράφει η Haaretz. Ο επίσημος ισραηλινός στρατός IDF αποστασιοποιήθηκε από το κήρυγμα του ραβίνου, όμως το κήρυγμα έγινε μέσα στη στρατιωτική βάση και στο βίντεο φαίνονται οι στρατιώτες να φωνάζουν και να ζητωκραυγάζουν, όταν διακηρύσσει ότι «όλη η χώρα» είναι «δική μας», «…συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου»!

«Ολόκληρη η γη της επαγγελίας!», λέει. «Επιστρέφουμε σε αυτό, μεγάλη ώρα! Γκας Κατίφ» -το μπλοκ των πρώην εβραϊκών οικισμών στη Γάζα που εκκενώθηκε κατά την απεμπλοκή το 2005 (από τον Σαρόν!)- θα είναι μικρό σε σύγκριση με αυτό που θα πετύχουμε με τη βοήθεια του Θεού!

Εκφράζοντας την δική του αντίληψη περί “ηθικής” ορκίστηκε ότι το Ισραήλ «θα εξαλείψει το κακό και θα ξεριζώσει τη Χαμάς, θα καταστρέψουμε τους εχθρούς μας, θα τους καταστρέψουμε όλους».

Τέτοιες ολοκληρωτικές φωνές, ιδίως τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και πιο δυνατά στο Ισραήλ, και έχουν ισχυρή απήχηση, παρότι εκατοντάδες χιλιάδες ήταν αυτοί που διαδήλωναν επί σχεδόν 10 μήνες ενάντια στον Νετανιάχου και το πραξικόπημά του και πολλοί είναι αυτοί που και σήμερα, στις συνθήκες του πολέμου, υψώνουν πλακάτ και πανό «Νot in our name» (Όχι στο όνομά μας), ζητώντας εκεχειρία και μια ειρηνική επίλυση…

Περισσότερο από ποτέ, στη διάρκεια των 75 χρόνων από την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, γίνεται καθαρό ότι η κρατική εθνική εστία για τους κυνηγημένους Εβραίους, τους επιζήσαντες από τα μαρτύρια των ναζιστικών και φασιστικών στρατοπέδων θανάτου, και τους απανταχού Εβραίους, ήταν μια παγίδα. Ο αμερικανικός και βρετανικός ιμπεριαλισμός -και με την συνδρομή του Στάλιν για τους δικούς του λόγους-, υποτίθεται ότι προσέφεραν στους επιζήσαντες της Σοά εθνική εστία ειρήνης και ασφάλειας στη βιβλική Παλαιστίνη, ενώ στην πραγματικότητα υλοποιούσαν τα δικά τους αντισημιτικά αντανακλαστικά απομακρύνοντας από την Ευρώπη τους Εβραίους και ταυτόχρονα έχτιζαν στην αραβική Μέση Ανατολή ένα πολεμικό φρούριο για να ελέγχουν την πλούσια σε ενέργεια και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή.