Πολιτισμός ή κυβερνητική βαρβαρότητα

του Σάββα Στρούμπου

Πραγματικά μεγαλειώδης, δυναμική και συγκινητική ήταν η χθεσινή [Τρίτη 27-12-2022] συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανθρώπων από όλους τους κλάδους των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, μουσική), που βρέθηκαν έξω από το υπουργείο πολιτισμού για να διαμαρτυρηθούν για το εκτρωματικό προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με αυτά των αποφοίτων λυκείου!

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας γρήγορα μετατράπηκε σε διαδήλωση προς το Σύνταγμα. Για μια ακόμα φορά οι άνθρωποι της Τέχνης βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους, της τέχνης και της δουλειάς τους, απέναντι σε μια κυβέρνηση μαφιόζων, που πεισματικά καταστρέφει ό,τι δεν ωφελεί τα συμφέροντα των αφεντικών της, του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους και υπηρετεί ως ο πιο πιστός εντολοδόχος. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για κολέγια συμβεβλημένα με δραματικές σχολές του εξωτερικού και ΙΕΚ, που θέλουν διακαώς να εισέλθουν στον χώρο της καλλιτεχνικής παιδείας.

Υπήρχαν συνθήματα όπως: «Δεν υποχωρούμε» «Σπουδάζω τρία χρόνια υποκριτική κι αυτοί μου λεν το Λύκειο πως βγάζω απ’ την αρχή» (Σπουδαστές Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης). Ή «Δεν είμαστε χομπίστες, είμαστε ηθοποιοί, η τέχνη είναι δύναμη, καμία ανοχή» (Ανώτερη Δραματική Σχολή Βεάκη). «Οχι άλλη κοροϊδία», στο πανό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Μετά την πορεία, ως κίνηση “καλής θέλησης” από μεριάς της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γ.γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δία Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Βούτσινος, και η γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, για να… «καταστεί σαφές ότι το Π.Δ. δεν τροποποιεί το ισχύον καθεστώς σχετικά με τους τίτλους σπουδών των καλλιτεχνών».

Πόσος εμπαιγμός των καλλιτεχνών! Πόση ακόμα εξαπάτηση να αντέξουν!

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιατρομανωλάκης επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι υπήρξαν θύματα παρεξήγησης και… παραπληροφόρησης!

«Πριν από όλα και επειδή δυστυχώς υπάρχει μια έντονη παραπληροφόρηση για το θέμα, η οποία λογικό είναι να έχει αναστατώσει τους καλλιτέχνες και την κοινή γνώμη, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ακόμα μία φορά ότι το Π.Δ. δεν εξισώνει τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου, τελεία και παύλα. Το Π.Δ. δεν προκάλεσε καμία απολύτως αλλαγή σε αυτό το στάτους. Καμία. Ο,τι ίσχυε πριν ισχύει και σήμερα, και ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε. Και συνέχισε: «Επιπλέον, το Π.Δ. δεν αφορά προσλήψεις του υπ. Παιδείας και, πολύ σημαντικό, δεν αφορά προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο, γιατί αυτές έτσι κι αλλιώς εξαιρούνται από τον ΑΣΕΠ», είπε ζητώντας «από τα σωματεία έγγραφες παρατηρήσεις επί του Π.Δ., έτσι ώστε να εξεταστούν και να αποσαφηνιστούν άμεσα τυχόν τεχνικά θέματα από το υπουργείο Εσωτερικών».

Πρόσθεσε δε ότι:

«με αφορμή αυτό το θέμα προκλήθηκε μια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο που είναι εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί δίνει ορατότητα στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διαβάθμισης των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Αναγνωρίζοντας το σοβαρότατο και άλυτο επί δεκαετίες θέμα της διαβάθμισης και ποιότητας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε συνεννόηση προκειμένου να βρεθεί λύση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

Σήμερα [Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου] τα καλλιτεχνικά σωματεία προχωρούν σε συσκέψεις για να δουν πώς θα κλιμακώσουν τη στάση τους. Τα άμεσα αιτήματα είναι:

– Άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

– Η διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια. – Η ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.