Το 18ο συνέδριο του ΕΕΚ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022. Η εναρκτήρια συνεδρίαση έγινε δημόσια στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ με εισήγηση του σ. Σάββα Μιχαήλ, γενικού γραμματέα της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, η οποία μεταδίδονταν και διαδικτυακά. Παρευρέθηκαν σύντροφοι από το ΝΑΡ και από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, οι οποίοι απηύθυναν προφορικό συντροφικό χαιρετισμό. Ο σύντροφος Κώστας Παπαδάκης (ανένταχτος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό, που διαβάστηκε στο συνέδριο.

Στο 18ο Συνέδριο του ΕΕΚ στάλθηκαν μηνύματα από κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και μεμονωμένους αγωνιστές από την Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Σαρδηνία/Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Αργεντινή και Νότια Αφρική.

Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν από το Συνέδριο η εισήγηση, τα ντοκουμέντα προοπτικών για την παγκόσμια κατάσταση και την κατάσταση στην Ελλάδα, για το εργατικό κίνημα, τη νεολαία, τα οργανωτικά ζητήματα, την πάλη μας στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκυ” και για την οικοδόμηση της Τέταρτης Διεθνούς. Συζητήθηκε ειδικά και η σημασία των επερχόμενων εκλογών του 2023, η αναγκαιότητα παρέμβασής μας καθώς και η διερεύνηση μιας πάνω σε αρχέςς μετωπικής συνεργασίας με διακριτή την ανεξάρτητη πολιτική φυσιογνωμία του ΕΕΚ και των άλλων συμμάχων. Ετέθη το ζήτημα της εφημερίδας του ΕΕΚ Νέα Προοπτική και των προοπτικών της, και ψηφίστηκε η διοργάνωση ειδικής συνδιάσκεψης στο πρώτο εξάμηνο του 2023 για την εφημερίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εκδόσεις και συνολικότερα για τα μέσα μαζικής μαρξιστικής προπαγάνδας και επαναστατικής ζύμωσης του ΕΕΚ.

Οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου έληξαν με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και με τον ύμνο της Διεθνούς.

Δημοσιεύουμε εδώ το μήνυμα των συντρόφων του DIP από την Τουρκία προς το 18ο συνέδριο του ΕΕΚ. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα σε προσεχή ανάρτηση. Μαζί με την ελληνική μετάφραση δημοσιεύουμε τα μηνύματα στη γλώσσα που τα απέστειλαν.

Τα ντοκουμέντα του συνεδρίου δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος 2 (2022) της Επαναστατικής Μαρξιστικής Επιθεώρησης. Η Εισήγηση στο Συνέδριο στο youtube της neaprooptiki.gr

DIP Τουρκία: Στο Προεδρείο και τους αντιπροσώπους του 18ου Εθνικού Συνεδρίου του ΕΕΚ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες (ελληνικά στο πρωτότυπο)

Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που μαθαίνουμε ότι το ΕΕΚ πραγματοποιεί το 18ο Εθνικό του Συνέδριο, για την προετοιμασία του εν όψει των επερχόμενων αναταραχών και εξεγέρσεων που πρόκειται να εκδηλωθούν στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική καθώς και των ακόμα πιο κοσμοϊστορικών εξελίξεων που ήδη έχουν αρχίσει στη δική μας περιοχή του κόσμου, δηλαδή στα Βαλκάνια, τη λεκάνη της Μεσογείου, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και συνολικά την Ευρασία.

Αυτός είναι καιρός προσμονής και απόφασης. Αυτός είναι ο καιρός για να δοθεί χτύπημα ενάντια στο χτύπημα, ο καιρός των πολέμων και των εξεγέρσεων, της κρίσης και της αποσύνθεσης, της αντίδρασης και της επανάστασης. Τα δύο μας κόμματα είναι σφυρηλατημένα στον μακροχρόνιο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες και καθοδηγούνται από μια σημαντική συσσώρευση θεωρητικής και στρατηγικής γνώσης που αναπτύχθηκε από τον Μαρξισμό. Όταν η ώρα σημάνει, θα οδηγήσουμε με επιτυχία τους εργάτες των χωρών μας και θα ενώσουμε τα χέρια μας με τους επαναστάτες Μαρξιστές παντού για να οδηγήσουμε την παγκόσμια επανάσταση στην τελική της νίκη.

Τα δύο μας κόμματα βρεθήκανε μαζί κάτω από τον αντίχτυπο της ταξικής πάλης και του γνήσιου προλεταριακού διεθνισμού αντιμετωπίζοντας την τρομερή πρόκληση από τις άθλιες συνωμοσίες της ελληνικής και τουρκικής μπουρζουαζίας. Είναι εντυπωσιακή ακόμα και η απλή ύπαρξη καθενός από τα κόμματά μας που στέκονται περήφανα στο έδαφος του επαναστατικού Μαρξισμού σε αυτήν την εποχή της μαζικής απομάκρυνσης από τον Μαρξισμό και την αληθινή λενινιστική κληρονομιά του. Αλλά το γεγονός ότι αυτά τα κόμματα συνδέονται με αδιάσπαστους δεσμούς αδελφοσύνης σε δύο κράτη που παραδοσιακά θεωρούνται σαν αμοιβαίοι εχθροί, είναι μια ένδειξη και προάγγελος της παντοτινά αθάνατης υπόσχεσης του προλεταριακού διεθνισμού.

Σεβαστοί μας Σύντροφοι

Πάνω στο έδαφος της Τρίτης Μεγάλης Ύφεσης, ο ιμπεριαλισμός έχει ρίξει τώρα τον κόσμο σε ένα δρόμο που εμφανώς οδηγεί προς έναν παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος απειλεί να γίνει πυρηνικός πόλεμος, οδηγώντας την ανθρωπότητα και όλη την ζωντανή φύση σε καταστροφή. Μαζί με τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που προκάλεσε στην Ουκρανία, η ιμπεριαλιστική συμμαχία απειλεί επίσης την Κίνα. Μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο υποταγής τής διεθνούς αριστεράς στον ιμπεριαλισμό, τα δύο μας κόμματα, έχοντας συσπειρωθεί στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και προπαγανδίζοντας τις επαναστατικές μας ιδέες διαμέσου του διαδικτυακού ιστότοπου RedMed μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις σε άλλες χώρες, οργάνωσαν τη Διεθνή Αντι-ιμπεριαλιστική Συνδιάσκεψη Ενάντια στον Πόλεμο, προβάλλοντας μια συνεπή μαρξιστική γραμμή στο ζήτημα του πολέμου. Και ενώ για την ώρα αυτή η πολιτική πρωτοβουλία είναι περιορισμένης κλίμακας, σίγουρα θα φέρει τους καρπούς της στο μέλλον.

Οι σπασμοί του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού έχουν επίσης προκαλέσει τη δυναμική μιας επανεμφάνισης του φασισμού στον 21ο αιώνα. Εκπροσωπούμενος από πολλά κόμματα, που περιλαμβάνουν από το κίνημα MAGA στις ΗΠΑ, ως το BJP και το RSS στην Ινδία και από τον Μπολσονάρο που έπεσε προς το παρόν ως το κίνημα Λε Πεν στη Γαλλία, ο φασισμός πέτυχε την πρώτη του μεγάλη νίκη με την άνοδο στην εξουσία του υπό φασιστική ηγεμονία συνασπισμού και του σχηματισμού της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία. Σίγουρα η χώρα αυτή δεν έχει ένα φασιστικό καθεστώς ακόμα, και είναι πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Αλλά ο φασισμός τώρα έχει μια ισχυρότερη θέση για την τελική του απόπειρα.

Η ιστορική παρακμή του καπιταλισμού εκδηλώνεται καθεαυτή σε πολλά άλλα ακόμα φαινόμενα. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση που βαθαίνει, είναι χωρίς αμφιβολία η προεξάρχουσα πλευρά και δημιουργεί μεγάλη ζημιά και καταστροφή στο βιοτικό επίπεδο δισεκατομμυρίων εργατών και εργαζομένων στον κόσμο. Εν τούτοις, οι δίδυμες απειλές της κλιματικής αλλαγής και της σειράς των πανδημιών που θέτουν ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο στην κοινωνικο-οικονομική ζωή, είναι επίσης εξωτερικά συμπτώματα της θανάσιμης αγωνίας του καπιταλισμού.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των διεθνών αριστερών κινημάτων, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διέξοδος από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός. Παίζουν γύρω από τις ιδέες του «πράσινου καπιταλισμού» ή της «αποανάπτυξης» και του «βασικού εισοδήματος». Για εμας, τους επαναστάτες Μαρξιστές, οι θεμελιώδεις διαιρέσεις στην κοινωνία που παράγονται από τις ταξικές αντιφάσεις περιοδικά εκρήγνυνται σε επαναστάσεις, οι οποίες είναι ακόμα ζωντανές. Όταν αυτή η καθολική τάξη, το προλεταριάτο, ηγηθεί όλων των εκμεταλλευόμενων τάξεων και καταπιεσμένων στρωμάτων και ομάδων της κοινωνίας, επιτυχείς επαναστάσεις θα αναγεννήσουν ξανά τις παραδόσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Και αυτό δεν είναι απλώς μια υπόθεση του μέλλοντος. Ένα επαναστατικό κύμα έχει ήδη αρχίσει, που εξαπλώθηκε πρώτα στη Μεσόγειο ανάμεσα στο 2011 και 2014, περιλαμβάνοντας λαϊκές εξεγέρσεις στις δύο μας χώρες, μετά στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική το 2018-19, για να περάσει στη Λατινική Αμερική, με την Χιλιανή Εξέγερση επικεφαλής, με την Γαλλία των Κίτρινων Γιλέκων και συνεχίζοντας με ένα ολόκληρο καινούργιο κύμα που ήδη άρχισε το 2016. Η θεαματική επαναστατική εξέγερση που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα το περασμένο καλοκαίρι έχει δείξει ότι το επαναστατικό κύμα που άρχισε το 2011 συνεχίζεται μια ολόκληρη δεκαετία μετά και απέχει πολύ από το να βρίσκεται στο τέλος του. Αυτό που χρειάζεται είναι Λενινιστικά επαναστατικά εργατικά κόμματα σε κάθε χώρα όπως και μια επαναστατική Διεθνής.

Sevgili yoldaşlar (αγαπητοί σύντροφοι, στα τουρκικά)

Όσο για την περιοχή μας και τις δύο μας χώρες, η ίδια μεγάλη ένταση ανάμεσα στην επαναστατική δυναμική και τις αντεπαναστατικές τάσεις είναι επίσης ορατή. Το πρόσφατο κύμα σωβινισμού που εξαπλώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα τυφλό στις δύο πλευρές του Αιγαίου, σίγουρα έχει πολλές πλευρές, αλλά βρίσκει την πρώτη του αιτία σε μια πάλη για τις πρόσφατες ανακαλύψεις των πηγών υδρογονανθράκων. Αυτό θέτει την ευθύνη στα δύο μας κόμματα να παλέψουν ασυμβίβαστα ενάντια στην εγωιστική επίδιωξη των ιδιοτελών συμφερόντων των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και να δουλέψουν προς μια κοινή αξιοποίηση των πηγών σε μια δίκαιη βάση, και ιδιαίτερα με την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού που έχουν τόσο πολύ αγνοηθεί από τα κράτη της περιοχής και τις απαιτήσεις του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Μαζί, κηρύσσουμε τον πόλεμο ενάντια στον πόλεμο των κυρίαρχων τάξεων! 

Το 2023 είναι το έτος εκλογών ζωτικής σημασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Η αποφασιστική σας πάλη ενάντια στην πιο αντιδραστική κυβέρνηση των τελευταίων καιρών στην Ελλάδα, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα φέρει ελπίζουμε τους καρπούς της, με το πρόσφατο κύμα των αγώνων της ελληνικής εργατικής τάξης να φέρνει νέες δυνατότητες για την επαναστατική πολιτική.

Στην περίπτωση της Τουρκίας οι δυσκολίες επιδεινώνονται από την οξύτητα των αντιφάσεων που πηγάζουν από την ιστορική πορεία της χώρας. Το 2023 είναι η εκατονταετηρίδα της δημιουργίας της Δημοκρατίας και οι εκλογές που υποτίθεται ότι θα λάβουν χώρα στα τέλη του Ιούνη σημαδεύονται από το υψηλό συμβολικό βάρος αυτής της επετείου. Τα συνεχή ζιγκ-ζαγκ της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική επιδεινώνουν το χάος. Το DIP αντιπαραθέτει σε όλες αυτές τις διαιρέσεις, τις ταξικές διαιρέσεις στην κοινωνία που έχουν οξυνθεί με τον αναπτυσσόμενο πληθωρισμό που έχει κυριεύσει την χώρα. Σε αντίθεση με σχεδόν όλο το φάσμα της αριστεράς, ενωμένο σε δύο διαφορετικές συμμαχίες, μία ουράς στο HDP και της άλλης σχεδόν με τυφλή άρνηση του Κουρδικού ζητήματος, αλλά και τις δύο δουλοπρεπώς προσαρμοσμένες στην αστική αντιπολίτευση γύρω από το CHP, το DIP επιδιώκει να προωθήσει μια οπτική που βασίζεται στις ανάγκες των εργαζόμενων τάξεων ανοίγοντας έναν δρόμο ταξικής ανεξαρτησίας, χωρίς την άρνηση του δίκαιου αγώνα των Κουρδικών και Αλεβίτικων μαζών και των γυναικών. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος που θα οδηγήσει όχι μόνο στο τέλος της δεσποτικής εξουσίας του Ερντογάν, αλλά και που θα ανοίξει το δρόμο για την προλεταριακή εξουσία.

رفقای عزیز

Rofegaye eziz (Αγαπητοί σύντροφοι, στα φαρσί)

Αν σταματήσουμε τον προσδιορισμό της πολιτικής εικόνας του κόσμου και της περιοχής μας εδώ, θα χάσουμε μια αποφασιστική πλευρά. Τώρα είναι στο Ιράν που ο πιο εντυπωσιακός και πολλά υποσχόμενος αγώνας ξετυλίγεται. Ο ηρωικός αγώνας των Ιρανικών μαζών, κοντά στους τρεις μήνες μέχρι τώρα, κλονίζει το αντιδραστικό καθεστώς των μουλάδων. Το καθεστώς έχει αρχίσει να ταλαντεύεται ανάμεσα στην πιθανότητα της συνθηκολόγησης και της επιβολής της καταστολής, γεγονός που αποτελεί σίγουρο σημάδι της δύναμης του επαναστατικού κύματος. Χαιρετίζουμε τις ηρωικές γυναίκες του Ιράν που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους. Χαιρετίζουμε τον ηρωικό λαό του Rojhilat (Ιρανικού Κουρδιστάν) που πυροδότησε το κίνημα και είναι ακόμα στην ηγεσία του. Χαιρετίζουμε την εργατική τάξη του Ιράν και τις εκμεταλλευόμενες φτωχές μάζες. Η εργατική τάξη παίρνει το μέρος των γυναικών και κινείται τώρα όλο και περισσότερο στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του δίκαιου χαρακτήρα του αγώνα του Κουρδικού λαού. Ο επιτυχής του αγώνας είναι η αναγκαία συνθήκη για την αποφυγή της χειραγώγησης του κινηματικού κύματος από τον ιμπεριαλισμό και τους τοπικούς του συμμάχους, τους υποστηρικτές του Σάχη και τους Μουτζαχεντίν αλ Χαλκ.

Αν και όταν ο Ιρανικός λαός ανατρέψει τον ζυγό του αντιδραστικού δεσποτικού καθεστώτος, ολόκληρη η φυσιογνωμία της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής θα αλλάξει δραστικά.

Αγαπητοί Σύντροφοι

Ευχόμαστε στο συνέδριό σας γόνιμες διαβουλεύσεις και πλήρη επιτυχία στις αποφάσεις σας. Στέλνουμε σε όλες τις αδερφές και αδερφούς μας του ΕΕΚ την εγκάρδια αγάπη μας και αφοσίωση.

Ζήτω η φιλία και η συντροφικότητα των εργατών και των καταπιεσμένων της Ελλάδας και της Τουρκίας!

Πόλεμο ενάντια στον πόλεμο των αστικών τάξεων των δύο χωρών!

Έξω οι ιμπεριαλιστικές βάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία! Έξω από το ΝΑΤΟ, καταστροφή του ΝΑΤΟ!

Ζήτω η Κομιντέρν και η Τέταρτη Διεθνής!

Ζήτω η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση!

6 Δεκεμβρίου 2022

Κεντρική Επιτροπή του DIP

(Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα)

Τουρκία