«Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ - Κάτω τα χέρια από τις ζωές των εργατών»!

Στη ΛΑΡΚΟ έχει ξοδευτεί και συνεχίζει να ξοδεύεται η ζωή χιλιάδων εργατών που δούλεψαν μέσα στη φωτιά και την σκόνη της.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η ψυχή, μιας ολόκληρης κοινωνίας ανδρών, γυναικών και παιδιών που ανδρώθηκε γύρω από σκόνη, δάκρια και αίμα. Μια κοινωνία που πάλεψε και παλεύει να ζήσει με αξιοπρέπεια, έχοντας αφήσει άσβεστο το στίγμα της στην ιστορία του εργατικού κινήματος, παίζοντας ηγετικό ρόλο στο κίνημα των προβληματικών στην αρχή της δεκαετίας του 80. Μια κοινωνία που, παρά τον εκφυλισμό και τη διάσπαση που έσπειραν για χρόνια οι υπόγειες συναλλαγές κυβερνήσεων, συνδικαλιστών και τοπικών πολιτευτών, εκμαυλίζοντας και χειραγωγώντας, μερίδα εργαζόμενων, για να τους κρατούν υποταγμένους, σήμερα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει πατώντας πάνω στα βήματα των παλαιότερων αγωνιστών της.
Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους και όλοι όσοι ζουν και εργάζονται γύρω από αυτήν έχουν μνήμη.
Δεν μπορούν να εμπιστευθούν βουλευτάδες, δημαρχαίους, διευθυντάδες και όλο αυτόν τον κρατικοδίαιτο συρφετό που «πλάκωσε για την ΛΑΡΚΟ» και χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα προσφέρουν ανεργία και συμπάθεια στους εργάτες, λέγοντας όπως ο υπουργός Xατζηδάκης «Ήταν θέμα χρόνου η ΛΑΡΚΟ να βγει από την πρίζα»!

Δεν μπορούν να εμπιστευθούν όλους αυτούς που συμμετείχαν στο όργιο ρουσφετολογίας και στο μεγάλο φαγοπότι. Αυτούς που έστηναν, με το αζημίωτο, αποφάσεις προς όφελος των μεγάλων επενδυτικών οίκων, ζημιώνοντας την ΛΑΡΚΟ πολλά εκατομμύρια. Αυτούς που σήμερα κάτω από την επήρεια άκρατης αναλγησίας και υποκρισίας έχουν το θράσος να επικαλούνται τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα ατυχήματα και τα χρέη προς την ΔΕΗ -που οι ίδιοι δημιούργησαν- σαν αιτίες της κακιάς μοίρας των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Αγώνας τώρα για τις ζωές των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των εργατών της ΛΑΡΚΟ, πρέπει οι εργάτες να κτίσουν, έστω και τώρα, την εμπιστοσύνη και την ενότητα μεταξύ των μόνιμων και εργολαβικών εργατών. Μόνο με αιτήματα που θα τους ενώσουν θα γίνουν ικανοί να διεκδικήσουν την ζωή τους. Μόνο έτσι μπορούν να συσπειρώσουν γύρω τους και όλη την εργαζόμενη κοινωνία της περιοχής, που ζει εδώ και δεκαετίες από την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Έτσι μόνο μπορούν να δημιουργήσουν συνελεύσεις ανοιχτές στους εργάτες και σε όλους τους αγωνιστές που θα συντρέξουν με σκοπό να συζητήσουν και να οργανώσουν, μαζί με τα σωματεία, την διεξαγωγή αγώνα για την διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, του δικαιώματος στην εργασία και την αμοιβή τους.

Ο αγώνας αυτός επιβάλλεται να δοθεί με όρους που αναμφίβολα θα μας φέρουν απέναντι σε όσους μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν. Απέναντι με όσους είναι ασύμβατοι πλέον με το δικαίωμα στην εργασία και την επιβίωσή μας. Απέναντι σε όσους εφαρμόζουν τις αντεργατικές πολιτικές των μνημονίων, που επιβάλλουν την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και μας έχουν φέρει στο σημείο αυτό σήμερα.

Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνη στον αγώνα

Ο τρόπος που προσπαθούν να ξεφορτωθούν την ΛΑΡΚΟ είναι πρόκριμα για το πώς θα συνεχίσουν στη ΔΕΗ. Το έκαναν πριν στον ΟΣΕ και επιχειρούν τώρα να το ολοκληρώσουν στον ΟΤΕ. Οι εργατικές αντιδράσεις αυτών των χώρων μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να αποτελέσουν, μαζί με την ΛΑΡΚΟ, τη μαγιά για μια πανεθνική γενική κινητοποίηση της εργατικής τάξης που θα ανατρέψει τα μνημόνια και αυτούς που τα νομοθετούν.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να εχει μέλλον μόνο στα χέρια των εργατών

Η ιστορία έχει επιλέξει την δική μας γενιά να αντιμετωπίσει την βαρβαρότητα και δεν μας ρωτάει αν είμαστε έτοιμοι. Ο καπιταλισμός, μέσα στην μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, σαπίζει καταστρέφοντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις ζωές μας. Το πολιτικό του σύστημα και οι κυβερνήσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο, βυθίζονται στην ανυποληψία και αδυνατούν να δώσουν στρατηγική απάντηση και λύση στην κρίση, που να περιλαμβάνει και για τους εργάτες, μια ζωή με αξιοπρέπεια. Το μόνο που φέρνουν είναι ανεργία, κοινωνικό αποκλεισμό και πόλεμο.

Η μόνη απάντηση, η μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρξει, μπορεί να έρθει από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου. Μόνο η εργατική τάξη παίρνοντας στα χέρια της την ζωή της κι ανατρέποντας την εξουσία, κτίζοντας την δική της εργατική εξουσία, μπορεί να αναδιοργανώσει ριζικά ολόκληρη την κοινωνία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για να σταματήσει η εκμετάλλευση, η ταπείνωση και ο εξευτελισμός ανθρώπου από άνθρωπο.

Μόνο εργατική τάξη μπορεί και εχει κάθε συμφέρον λειτουργώντας την ΛΑΡΚΟ:

Να οργανώσει την παραγωγή προς όφελος όλης της κοινωνίας χωρίς να σπαταλά τον πλούτο γιατί σέβεται τον κόπο της.

Να επιβάλει συνθήκες παραγωγής που να σέβονται το περιβάλλον και κάθε μορφή ζωής γιατί υποδέχεται πρώτη, «στην υγειά της», τις συνέπειες.

Νίκη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ!
20-1-2020

EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA