Λίβανος: Η επανάσταση επέστρεψε!

Αυτός ο τίτλος δεν είναι ο ευσεβείς πόθος της εφημερίδας μας. Ήταν το κεντρικό και κυρίαρχο σύνθημα κατά την διάρκεια των μαζικότατων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Βηρυτό και άλλες πόλεις του Λιβάνου, το Παρασκευο-σαββατοκύριακο 17, 18 και 19 Ιανουαρίου και που κατέληξαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο απολογισμός των συγκρούσεων αυτών είναι 540 τραυματίες εκ των οποίων οι 400 είναι διαδηλωτές και οι υπόλοιποι είναι άντρες των δυνάμεων καταστολής. Από αυτούς τους τραυματίες πάνω από 200 χρειάστηκε να νοσηλευτούν και η κατάσταση της υγείας ορισμένων εξ αυτών είναι σοβαρή.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής με σφοδρές συγκρούσεις που αιφνιδίασαν αρχικά τις δυνάμεις καταστολής. Η αστυνομία την Παρασκευή αργά το βράδυ κήρυξε την Βηρυτό σε κατάσταση πολιορκίας απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις οι οποίες ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη. «Δεν φοβόμαστε» λέει ο Μπασάμ Ταλέμπ, υποδηματοποιός. «Αυτό που κάνουμε είναι για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Η χώρα έχει παραλύσει. Το κράτος δεν κάνει τίποτα καθώς απαρτίζεται από μια δράκα κλεφτών. Και ακόμη κι αν έχεις κάποια χρήματα στην τράπεζα δεν μπορείς να τα σηκώσεις καθώς δεν σου επιτρέπουν πάνω από 100 δολάρια την βδομάδα.»
Την επόμενη μέρα και ενώ η αστυνομία είχε χάσει τον έλεγχο έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και εκτός από τους εκατοντάδες νέους τραυματίες έχουν χτυπήσει και αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.
Οι ίδιοι οι διαδηλωτές δήλωναν στα διεθνή ΜΜΕ πως «μετατρέπουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις σε βίαιη εξέγερση διότι τα αιτήματά τους έχουν αγνοηθεί». Στα αιτήματά τους καταφέρονται ενάντια στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, την διαφθορά και ενάντια στην επιβολή ενός σκληρού capital control από τον Οκτώβριο που γονάτισε μια οικονομία που κινείται αρκετά με τα αμερικάνικα πετροδολάρια που ξοδεύουν ευκατάστατοι Άραβες τουρίστες στις διακοπές τους. Η πτώση της κυβέρνησης Χαρίρι και η αντικατάστασή της από μεταβατική τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές δεν κατάφερε παρά να συγκρατήσει προσωρινά την οργή του λαού.
Οι διαδηλώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου κόπασαν και αφέθηκε κάποιο περιθώριο στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου να βρει μια βιώσιμη λύση. Όταν έγινε σαφές ότι αυτή δεν υπήρχε η εξέγερση ξεκίνησε εκ νέου. Η Λιβανέζικη λίρα συνέχισε την κατρακύλα της, χάνοντας το 60% της αξίας της το τελευταίο τρίμηνο. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου όταν έγινε σαφές ότι η λαϊκή οργή ενέσκηψε ξανά στο προσκήνιο, το επιτόκιο δανεισμού των ομολόγων ετήσιας διάρκειας του δημοσίου εκτινάχτηκε κατά 200% μέσα σε 62 μέρες μόλις!
Σύμφωνα με τον Νταν Αζί, πρώην γενικό διευθυντή της Standard Chartered Bank, πάνω από 90 δις δολάρια ήταν τοποθετημένα στις Λιβανέζικες τράπεζες και άνηκαν σε 6 χιλιάδες καταθέτες. Αυτοί είχαν βάλει εκεί τα χρήματά τους εξαιτίας των υπερβολικών επιτοκίων καταθέσεων που έδιναν οι λιβανέζικες τράπεζες στις καταθέσεις συναλλάγματος. Αυτά τα ποσά που είχαν φουσκώσει τεχνητά εις βάρος των ντόπιων μικροκαταθετών άρχισαν να αποσύρονται σταδιακά τους μήνες που προηγήθηκαν των capital controls και αυτό έδωσε το έναυσμα της έκρηξης: οι τράπεζες άρχισαν να καταρρέουν αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν την ρευστότητα και οι ντόπιες καταθέσεις βρέθηκαν παγωμένες.
«Είμαι εδώ γιατί έπειτα από 90 ημέρες διαδηλώσεων, αυτοί συνεχίζουν να τσακώνονται για το μερίδιό τους (από την πίτα) της κυβέρνησης χωρίς να νοιάζονται για τον λαό», είπε με αποδοκιμασία η 23χρονη διαδηλώτρια Μάγια. «Η λαϊκή οργή είναι πλέον η λύση». Η Μάγια είναι μια από τις χιλιάδες νέες γυναίκες που συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων πράγμα που αποδεικνύει όπως έχουμε ξαναγράψει τον βαθύτατα κοσμικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων που αγκαλιάζουν εξίσου Σουνίτες, Σιΐτες, Αλεβίτες, Χριστιανούς, Παλαιστινίους, Μαρωνίτες και Δρούζους.
Ο Χαρίρι ασκώντας καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού κάλεσε έκτακτη συνάντηση «εθνικής ασφαλείας» την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κάνοντας και έναν ανασχηματισμό με αλλαγές σε 18 θέσεις υπουργών-υφυπουργών, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κρίση. Παράλληλα δικαστήριο της Βηρυτού απελευθέρωσε 37 από τους συλληφθέντες διαδηλωτές. Ωστόσο οι διαδηλώσεις ανανεώθηκαν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου καθώς οι οργανώσεις και τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτές έχουν κηρύξει «μια εβδομάδα οργής»!

Γ. Χλ.