Κατώτατος μισθός: Οι επιχειρήσεις δεν έδωσαν την αύξηση που αποφάσισε η κυβέρνηση

Απ’ έξω από τα ταμεία «πέρασε» η αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού κατά 11% από την 1η/2/2019.

Και αυτό γιατί τον Μάρτιο σημειώθηκε μείωση αντί για αύξηση στα έσοδά τους από εισφορές στις αποδοχές των μισθωτών.

Κανονικά, αλλά και με βάση τις προβλέψεις του Υπ. Εργασίας έπρεπε μία αύξηση κατά 11% στις μικτές αποδοχές να οδηγήσει σε μία αύξηση 11% των εσόδων των ταμείων από εισφορές που επιβάλλονται επ΄αυτών.

Αντίθετα σημειώθηκε μείωση. Αυτό δείχνει πως οι περισσότερες επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται εργαζόμενοι που αμείβονται με το κατώτατο μισθό (συνολικά πάνω από 600.000 μισθωτοί σε 110.000 επιχειρήσεις), είτε σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αύξησαν τις αποδοχές των δικαιούχων (σ.σ.: της αύξησης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον περασμένο Φεβρουάριο), είτε  τις αύξησαν αλλά παράλληλα «αντιστάθμισαν» τα επιπλέον «βάρη» τους για μισθούς και εισφορές που προέκυψαν από την αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού με μετατροπές συμβάσεων είτε των ίδιων των δικαιούχων της αύξησης, είτε των συναδέλφων τους που αμείβονταν με μισθούς πάνω από τον κατώτατο.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, αποδεικνύεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση μπορεί να είναι «αέρας κοπανιστός», καθώς είναι ένα θέμα να αποφασίζει η κυβέρνηση αυξήσεις που θα πρέπει να δώσουν οι καπιταλιστές και ένα άλλο να τις δώσουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές.

Από ό,τι φαίνεται οι καπιταλιστές δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό φάνηκε και από την ανακοίνωση του ΣΕΒ την επαύριον της κυβερνητικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να δώσουν αύξηση στον κατώτατο μισθό όσων εργαζομένων είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το 2012.

Και αυτό γιατί το 2014 αυτό το επίδομα καταργήθηκε. Εξάλλου, πριν την αύξηση του κατώτατου, ο ΣΕΒ είχε διαμηνύσει πως όχι μόνο δεν πρέπει να δοθεί αύξηση, αλλά πρέπει να επιβληθεί μείωση 15% στον κατώτατο μισθό… Διόλου τυχαία, η Νέα Δημοκρατία δεν έβγαλε άχνα ούτε για τις απόψεις του ΣΕΒ, αλλά ούτε για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αυτό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Δεξιάς, αν και εφόσον επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία. Από την άλλη μεριά, η ανεφάρμοστη αύξηση του κατώτατου μισθού –την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – δείχνει πως καμία σημαντική βελτίωση των όρων ζωής των μαζών  -ειδικά σε επίπεδο μισθών –  δεν μπορεί να επιτευχθεί αν το ίδιο το κράτος-αφού περάσει στα χέρια των εργαζομένων – δεν πάρει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής, ειδικά τους βασικούς πυλώνες…

Δ.Κ.