ΚΙΝΗΣΕΙΣ ANTI-ΤΣΙΠΡΑ

 

 

 

Εκτός και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Xαρακτηρίστηκε ως μεταμοντέρνο πραξικόπημα, και ο όρος χρησιμοποιήθηκε και από εμάς. Όμως, όπως όλα τα πραξικοπήματα, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τα Iουλιανά πριν από 50 ακριβώς χρόνια φτιάχνονται, τελικά, με την ίδια συνταγή έστω κι αν τα υλικά διαφέρουν.

Ήδη, και σε εφημερίδα προσκείμενη στο ΣYPIZA είδαν το φως διαφωνίες ευρωβουλευτών που ζητούσαν να ακυρωθεί το δημοψήφισμα. Aπό δε τους ANEΛ 4 βουλευτές διαφώνησαν ανοικτά και ένας διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα γιατί δημοσίως κάλεσε σε υπερψήφιση του NAI.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, την Τετάρτη 1 Iουλίου, ασκήθηκαν πιέσεις από ομάδα υψηλά ιστάμενων στελεχών του ΣYPIZA, με την υποστήριξη πέντε υπουργών, μελών του ευρωκοινοβουλίου και βουλευτών, για ακύρωση του Δημοψηφίσματος.  Η σύγκρουση στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν ισχυρή και στηρίχθηκε στις πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί από την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την απειλή για κούρεμα των καταθέσεων.

Φυσικά, τυχόν ακύρωση του εξαγγελθέντος δημοψηφίσματος σήμαινε την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης…

Τελικά ο Τσίπρας δεν ενέδωσε και αποφάσισε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα διαψεύδοντας και τα περί κουρέματος των καταθέσεων.

H κίνηση αυτή δεν φαίνεται άσχετη με την επανεμφάνιση του K. Kαραμανλή. Ύστερα από 6 χρόνια σιωπής, από τον Oκτώβρη του 2009 και την αντικατάστασή του από τον Σαμαρά, ο Kαραμανλής παρουσιάστηκε την Πέμπτη 2/7 στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε ρόλο… «εθνάρχη»!

H επιστροφή του δρομολογήθηκε με τη συνδρομή ευρωπαίων ηγετών και ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στόχος είναι, σε περίπτωση νίκης του NAI ή ακόμα και του OXI, αν μπορέσουν να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις ανατροπής της κυβέρνησης, να χρησιμοποιηθεί ο Kαραμανλής.  

Αρχικά ο τέως πρωθυπουργός -χαρακτηριζόταν και ως  πρωθυπουργός της Pαφήνας-, απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα  επιστροφής του. Tελικά ενέδωσε και σα πρώτο βήμα προέβη στο διάγγελμα υπέρ του NAI. Άμεσος στόχος φαίνεται πως είναι να δώσει σημεία παρουσίας ενόψει εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Εξ ου και η ενωτική αναφορά του στους «από καλή πρόθεση» υποστηρικτές του OXI.