ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η προεκλογική μάχη στην Αργεντινή για τις περιφερειακές όσο και για τις εθνικές  εκλογές. Το FIT (Μέτωπο της Αριστεράς) δίνει τη  μάχη στο ταξικό πεδίο, όσο και, επίσης, στο κοινοβουλευτικό πεδίο.

Η έναρξη της καμπάνιας έγινε στις 5 Μαΐου 2015 με μια μαζική εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς με 7.500 συμμετέχοντες που βρίσκονταν μέσα και έξω από το κλειστό γήπεδο Ferro.

Τα νούμερα, ωστόσο, είναι μόνο μία πτυχή της πολιτικής αυτής κινητοποίησης. Η εκδήλωση ήταν ισχυρή για το μήνυμά της: “Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μια αληθινή πόλωση, πολιτική και κοινωνική”, δήλωσε ο Χόρχε Αλταμίρα, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής, συμπληρώνοντας: “Να φύγουν οι υποψήφιοι του συμβιβασμού”.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ο συνδυασμός για την Προεδρία Jorge Altamira – Juan Carlos Giordano καθώς επίσης και των υποψηφίων για το Μπουένος Άιρες, Nestor Pitrola – Ruben Sobrero. Το ψηφοδέλτιο του Μετώπου της Αριστεράς υποστηρίζεται από το Εργατικό Κόμμα (Partido Obrero), την Σοσιαλιστική Αριστερά (Izquierda Socialista), το Pueblo en Marcha, το Pueblo Unido, το PSTU, την Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση του Επαναστατικού Κομμουνισμού και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς ολόκληρης της χώρας.

Παρουσιάστηκαν ακόμη όλοι οι βασικοί υποψήφιοι του ψηφοδελτίου, πολλοί εκ των οποίων πήραν τον λόγο. Ο Marcelo Ramal υποστήριξε ότι η φωνή το FIT αντιπροσωπεύει τον αφανή κόσμο, αυτόν που βιώνει ένα καταπιεστικό κοινωνικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα, με τα βασικά δικαιώματά τους στερημένα, στην εργασία, τη στέγη, τη δημόσια υγεία, την προστασία των γυναικών. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό να δημιουργηθεί ένα στέρεο μπλοκ του Μετώπου της Αριστεράς και των κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στην πόλη. Η Karina Lopez Monja, από το Pueblo en Marcha επισήμανε τη δέσμευση της οργάνωσής της στην εθνική εκστρατεία του FIT. Είπε ότι η βάση των αρχών που καθορίζουν το ενιαίο αυτό μέτωπο, είναι η ανάγκη να ενισχυθεί ο πυρήνας της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς κατά των υποψηφίων του συστήματος.

Ο ηγέτης των συνδικαλιστών στους σιδηροδρόμους και υποψήφιος Ρουμπέν Σομπρέρο, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία των εργαζομένων σιδηροδρόμου του Sarmiento, ένα από τα πρωτοπόρα κομμάτια του αγώνα, έκανε μια ακτινογραφία του κράτους – από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των εργολαβιών, ως την ίδια τους την πρόεδρο, ως τη σφαγή στην Once de Septiembre το 2012.

Ο Νέστορ Πιτρόλα μίλησε για την παρέμβαση του PO και του FIT στο Κογκρέσο – από κοινού με τον Pablo Lopez. Έδειξε πως, σε συνδυασμό με δημόσιες ακροάσεις και νομοσχέδια, και με την παρουσία σε όλες τις συγκρούσεις, έγινε δυνατό να δημιουργηθούν οργανώσεις βάσης, όπως το Συντονιστικό των πρώην εργαζόμενων στα πετρέλαια, και να αυξηθεί η δυναμική αγώνων με στρατηγική σημασία – όπως αυτή των δικαστικών υπαλλήλων. Έκανε μια φλογερή έκκληση για την γενική απεργία και κινητοποίηση της 9ης Ιουνίου (που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία). Αναφέρθηκε στη δράση του ενιαίου μετώπου της αριστεράς, στην ταξική πάλη για την διεκδίκηση του οικογενειακού προϋπολογισμού, την τεράστια σημασία της μάχης των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους με τη γενική απεργία τους, και τέλος ενάντια στο φόρο εισοδήματος. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία επιδιώκει να αποσυμπιέσει την πίεση της λαϊκής βάσης με μια απεργία ρουτίνας.

Ο Χουάν Κάρλος Τζιορντάνο (IS), υποψήφιος για αντιπρόεδρος, προειδοποίησε για την προσπάθεια που έχει ως στόχο την πόλωση μεταξύ Scioli και Macri, και σε σύγκριση με άλλες πολιτικές διαδικασίες στη Λατινική Αμερική. “Ο Bachelet στη Χιλή ή η Dilma Russef στη Βραζιλία, διεκδίκησαν την ψήφο στο όνομα της καταπολέμησης της δεξιάς. Και σήμερα έχουμε τρομερούς συμβιβασμούς στις δύο αυτές χώρες.”

Κλείνοντας την εκδήλωση ο υποψήφιος για την προεδρία Χόρχε Αλταμίρα, δήλωσε: “Έχουμε ξεκινήσει μια ισχυρή πολιτική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα, γιατί δεν θα επιτρέψουμε στους Scioli και Macri να μονοπωλήσουν την προεκλογική εκστρατεία.” Απέναντι στους υποψήφιους της  προσαρμογής, που σχεδιάζουν τα οικονομικά προγράμματα στις ΗΠΑ, κάλεσε να ενισχυθεί το Μέτωπο της Αριστεράς ως μια πολιτική εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης αντιπροσωπεύουν τα ίδια καπιταλιστικά συμφέροντα και μόνο το Μέτωπο της Αριστεράς εκφράζει τις προσδοκίες των μαζών της χώρας, για την υπεράσπιση των μισθών, της εργασίας, τις δημοκρατικές ελευθερίες και την εξάλειψη των μαφιών που είναι εδραιωμένες στην εξουσία και διαχειρίζονται τη διακίνηση ναρκωτικών και τη σωματεμπορία γυναικών και όλα τα δεινά αυτού του συστήματος. Σε αντίθεση με αυτούς, το FIT θέλει να αποτρέψει την πολιτική πόλωση μεταξύ των δύο παραλλαγών της προσαρμογής και να γίνει το ίδιο πρωταγωνιστής  της εκστρατείας.

Το επίκεντρο της ομιλίας του ήταν η υπεράσπιση του ενιαίου μετώπου, το οποίο κατηγορηματικά όρισε ως “ενότητα στη δράση ενάντια στο κεφάλαιο” και ότι, εξ ορισμού, αποκλείει τον σεχταρισμό.

Ο Αλταμίρα ανέπτυξε επίσης το πεδίο της οικονομικής χρεοκοπίας, σημειώνοντας: “Οι οικονομολόγοι Scioli και Macri λένε ότι θα αποφύγουμε τον συμβιβασμό με τη μαζική εισροή κεφαλαίων. Αλλά τα πράγματα είναι αντίστροφα: το καθεστώς των εν λόγω κεφαλαίων για να επενδύσει απαιτεί ένα σκληρό συμβιβασμό, δηλαδή μια υποτίμηση του νομίσματος και αύξηση των επιτοκίων”.

Σημείωσε επίσης ότι: “Η ανάπτυξη του Μετώπου της Αριστεράς εκφράζει μια ιστορική καμπή στη χώρα, η οποία έχει ως φόντο την πλήρη εξάντληση του Περονισμού ως πολιτικού παράγοντα στο λαϊκό κίνημα” και κάλεσε να στηριχθεί η γενική απεργία στις 9 Ιουνίου και να αναπτυχθούν επιτροπές βάσης για την προεδρική  εκστρατεία.

ΝΑΛ