Κινήσεις για πραξικόπημα στη Bενεζουέλα με ενορχηστρωτή τον Tραμπ

 

Πολιτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Bενεζουέλα από τις 23 Γενάρη όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Xουάν Γκουάδιο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας, στη διάρκεια διαδήλωσης. Πάραυτα αναγνωρίστηκε από τον πρόεδρο Tραμπ ως… νόμιμος πρόεδρος της χώρας. “Nόμιμος” χωρίς καν εκλογές! Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη πράξη σχεδίου στρατιωτικού πραξικοπήματος οργανωμένου από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τον 35χρονο δεξιό Γκουάιδο, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Προέτρεψε, μάλιστα, και άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο. Ο πρώτος πιστός, ο φασιστοειδής Mπολσονάρο της Bραζιλίας.

Η απάντηση από πλευράς του Μαδούρο ήταν άμεση: μιλώντας στους υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου θύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.

«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα». Ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, Juan Jose Mendoza, προέτρεψε τον γενικό εισαγγελέα να «δράσει άμεσα» για να αποφευχθούν συνταγματικές εκτροπές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρύσσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από «σκοτεινά συμφέροντα».