Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

 

Περίπου 200 εκπαιδευτικοί έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, στην τρίωρη στάση εργασίας της ΔΟΕ.
Οι εργαζόμενοι στα πανώ των συλλόγων (Παμε – Παρεμβάσεις) και του Συντονιστικού αναπληρωτών – αδιόριστων (Παρεμβάσεις-ανένταχτοι) φώναξαν συνθήματα ενάντια στο Προσοντολόγιο και για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Η πύλη του Υπουργείου ήταν κλειστή και μια ομάδα αστυνομικών ήταν παραταγμένη μπροστά της.

Δύο γεγονότα του τελευταίου διαστήματος πρέπει να αναφερθούν. Φασίστες επιτέθηκαν στο μέλος του Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου εκπαιδευτικών Ικαρίας Φώτη Μαντζώρο, λόγω του ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση. Σε συνεδρίαση των συλλόγων γονέων της Σάμου, στις 28 Ιανουαρίου, ο Φώτης Μαντζώρος διάβασε απόφαση του συλλόγου εκπαιδευτικών και όταν είπε “Μόρφωση για όλα τα παιδιά” του αφαίρεσαν το λόγο, προπηλακίζοντάς τον. Επίσης, μετά από μήνυση γονέα η αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε στο αυτόφωρο το βράδυ της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου τον διευθυντή του Λυκείου Παπάγου που είναι υπό κατάληψη από αντιφασίστες μαθητές. Η κατάληψη ξεκίνησε από μαθητές που καταγγέλουν τα φασιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στο Λύκειο και δύο δημοτικά της περιοχής στις 29/1.

Το Σάββατο 26/1 πραγματοποιήθηκε μαζική πανελλαδική πορεία του Συντονιστικού αναπληρωτών-αδιορίστων και φοιτητικών συλλόγων από τα Προπύλαια προς την Βουλή. Η πορεία που δεν είχε την στήριξη της ΔΟΕ, αποτελούσε απόφαση της τελευταίας συνέλευσης της κατάληψης της Πρυτανείας. Ολοκληρώθηκε στο Πολυτεχνείο, όπου έγινε συνέλευση και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην εργατική διαδήλωση των σωματείων στις 16 Φεβρουαρίου.

Μήνυμα Αλληλεγγύης του Παρτίδο Ομπρέρο
Μήνυμα αλληλεγγύης στους μαχόμενους απεργούς εκπαιδευτικούς στάλθηκε από την Αργεντινή στις 21 Ιανουαρίου. Το Παρτίδο Ομπρέρο/ Εργατικό Κόμμα (αδελφό κόμμα του ΕΕΚ, αργεντίνικο τμήμα της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς) έστειλε ψήφισμα αλληλεγγύης και κοινού αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία και την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, με υπογραφές ηγετών του Κόμματος, βουλευτών στο εθνικό και τα τοπικά κοινοβούλια και ηγετών συνδικάτων εκπαιδευτικών.
Ερνέστος Α.