ΟΤΑ-ΑΙΓΑΛΕΩ: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

 

Το να ακούς σήμερα έξι μήνες μετά από την «αντιμνημονιακή έξοδο» ότι ακόμα κάποιοι διεκδικούν δικαιώματα που είχαν πριν τα μνημόνια φαίνεται να μοιάζει με παραμύθι.
Το να μαθαίνεις όμως ότι τα κερδίζουν είναι μια πραγματικότητα η οποία σου αναπτερώνει το ηθικό για να αγωνιστείς για καλύτερες μέρες.
Αυτό ακριβώς έκαναν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αιγάλεω. Κέρδισαν αυτά που τόσα χρόνια τα μνημόνια -όχι πως τώρα δεν έχουμε- τα έχουν στερήσει από όλη την εργατική τάξη.
Θα πάρουν αναδρομικά 13ου και 14ου μισθού τα οποία τα είχαν κερδίσει και δικαστικά αλλά ο μνημονιακός Συριζαίος δήμαρχος αποφάσισε να κάνει έφεση και να μη τα δώσει.
Αυτά που άλλοι δήμοι ακόμα και δεξιοί αποφάσισαν να τα δώσουν και μάλιστα χωρίς πολλές συζητήσεις ο «αριστερός» κυβερνητικός δήμαρχος θέλησε να τα κόψει και να φέρει δυσκολίες στους ανθρώπους που κρατάνε όρθιο το Δήμο. Όμως, αυτό που κατάφερε τελικά ήταν να στρέψει ακόμα και τους δικούς του ανθρώπους εναντίον του.
Ήδη με το που μαθεύτηκε αυτή η άθλια ενέργεια του δημάρχου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Στις 30 Ιανουαρίου έκαναν διαμαρτυρία με ηχητικά και πανό έξω από το χώρο του Δημαρχείου από τις 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. και αποφάσισαν την άλλη μέρα να κάνουν παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο. Ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο σα μοναδικό θέμα συζήτησης θα είχε αυτό που όλοι καταλάβαιναν ότι αν δε λυνόταν η κατάληξη θα ήταν δυσσάρεστη.

Την επόμενη μέρα η παρουσία του κόσμου ήταν παραπάνω από αφοπλιστική. Eκτός από τους εργαζόμενους του δήμου που όπως είναι φυσικό ήταν όλοι εκεί είχαν ερθει και -συνάδελφοι – από άλλους δήμους για συμπαράσταση. Είχαν έρθει και από το δήμο Χαϊδαρίου άλλα και από το Περιστέρι εργαζόμενοι καθώς επίσης και αντιπρόσωπος από την ΑΔΕΔΥ αλλά και απλός κόσμος.
Στην εισήγηση που έκανε ο δήμαρχος ανοίγοντας το θέμα προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είπε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να δώσει το δώρο αλλά πρώτα θα έπρεπε -και αυτό θα ήταν το νόμιμο- να το επαναφέρει με νόμο η κυβέρνηση. Και φυσικά γι’ αυτό αγωνίζεται. Επίσης το ταμείο αυτή τη στιγμή δε σηκώνει κάτι τέτοιο. Βέβαια λεφτά για να καταστρέψει το Μπαρουτάδικο -για να μη ξεχνάμε και τα άλλα- έχει αλλά αυτό είναι κάτι άλλο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρόεδρος του συλλόγου τους που επισήμανε στον δήμαρχο ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τόσα χρόνια κρατάνε το Αιγάλεω σε αυτή τη κατάσταση για την οποία υπερηφανεύεται ο Δήμος και ότι από αυτούς εξαρτάται αν θα παραμείνει έτσι. Επίσης του υπενθύμισε ότι αυτά τα χρήματα τα έχουν κερδίσει και δικαστικά και ότι είναι απαράδεκτο για «αριστερό» δήμαρχο που τα προηγούμενα χρόνια πριν πάρει τη καρέκλα αγωνιζόταν για τα εργατικά δικαιώματα και σήμερα τα πουλάει όλα.

Από εκεί και πέρα πήραν το λόγο και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι από άλλες παρατάξεις αλλά ο δήμαρχος έμεινε αμετακίνητος από τις θέσεις του. Κατηγόρησε δε ότι αυτά που γίνονται κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα κάτι το οποίο σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Όταν ηρέμησαν κάπως τα πράγματα δέχτηκε ένα ψήφισμα από τους εργαζόμενους με το οποίο φυσικά -όπως κάνει με όλα τα ψηφίσματα που δέχεται από διάφορες επιτροπές, συλλογικότητες κλπ.- συμφωνούσε αλλά το άλλαξε και το έβαλε προς ψήφιση – όπως κάνει με όλα τα ψηφίσματα.
Τελικά μετά από μια διαδικασία που έδειχνε ότι μάλλον δε θα τελείωνε καλά πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος του ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ που πρότεινε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για ανάκληση της έφεσης κάτι που έγινε δεκτό. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Έξι σύμβουλοι του δημάρχου ψήφισαν διαφορετικά από την υπόλοιπη παράταξή τους και τελικά ο δήμαρχος θα πάρει την έφεση πίσω.
Μετά από αυτό άρχισαν τα πανηγύρια και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις επόμενες κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει.
Σίγουρα η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου του Ρήγματος ήταν σημαντική για τη νίκη των εργαζομένων. Όμως τον καθοριστικό ρόλο προφανώς τον έπαιξε η μαζική και ενωτική συμμετοχή του κόσμου που ήταν συγκλονιστική. Το οι ήρθαν εργαζομένου αλλά και απλοί άνθρωποι για να συμπαρασταθούν σε κάτι που μας αφορά όλους είναι σημαντικό και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα.

Καθώς επίσης θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία και να μας βγάλουν έξω, στον αγώνα. Γιατί φυσικά παίρνοντας ένα 13ο-14ο μισθό δε λύνεις τα προβλήματα.

Ν. ΠΑΡ.