Κινητοποιήσεις μαθητών για την κλιματική αλλαγή

Στις 15 Μαρτίου, μαθητές σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ πλημμύρισαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Στο Λονδίνο, χιλιάδες Βρετανοί μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους, αξιώνοντας την ανάληψη δράσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Με συνθήματα όπως «Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από την εργασία για το σπίτι» και «Ας ενεργήσουμε τώρα για το μέλλον μας», οι νεαροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Κοινοβουλίου και σε άλλες πόλεις.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μια 15χρονη μαθήτρια, η Γκρέτα Τούρνμπεργκ από τη Σουηδία, βγήκε από την τάξη και το σχολείο της και πήγε και κάθισε στο πεζοδρόμιο έξω από τo Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενη για την απραξία των πολιτικών κομμάτων της χώρας της στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Κάθε Παρασκευή η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν πηγαίνει στο σχολείο, αλλά στέκεται επί ώρες μπροστά στο σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη. Συνέχισε να κάνει το ίδιο κάθε Παρασκευή, μέχρι που η αστυνομία την απομάκρυνε πιο πέρα… για να μην την βλέπουν οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι βουλευτές. Κρατά στο χέρι της ένα μεγάλο πλακάτ που γράφει στα σουηδικά: “Skolstrejk för Klimatet”, «Σχολική απεργία για το κλίμα».
Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια, εμφανιζόμενη στο πρόσφατο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, απευθυνόμενη στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ είπε: «Το σπίτι μας καίγεται. Στο Νταβός ο κόσμος αρέσκεται να μιλά για επιτυχία, η οικονομική επιτυχία όμως έρχεται με κάποιο τίμημα και όσον αφορά το Κλίμα το συστημα απέτυχε. (..) «Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες του κόσμου να φροντίσουν για το μέλλον μας. Μας έχουν αγνοήσει στο παρελθόν και θα μας αγνοήσουν και πάλι. Έχουμε έρθει εδώ για να τους ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται είτε τους αρέσει είτε όχι. Και επειδή οι ηγέτες μας συμπεριφέρονται σαν να είναι παιδιά, θα πρέπει εμείς να αναλάβουμε την ευθύνη που οι ίδιοι θα έπρεπε να είχαν πάρει εδώ και καιρό».
Η ενέργεια ενός και μόνο ανθρώπου ήταν αρκετή για να φέρει στο προσκήνιο ένα από τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή. Το παράδειγμα της Σουηδής μαθήτριας ακολούθησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες χιλιάδες μαθητές. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν εδώ και μερικούς μήνες ή μερικές βδομάδες στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, Ελβετία, Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία, Αγγλία, στη Σκωτία και στη Γαλλία αλλά και στις ΗΠΑ.
Στις προτροπές των αστών πολιτικών να γυρίσουν οι μαθητές στα μαθήματά τους, η απάντηση των νέων είναι αποστομωτική: «Γιατί να πάμε στο σχολείο όταν αύριο η Γη μας θα έχει καταστραφεί;»
Γ.Σ