ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑΣ MARIELLE FRANCO ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA

Βραζιλία

Η  Marielle Franco δολοφονήθηκε 

Tο EEK εκφράζει βαθιά θλίψη και  αγανάκτηση για τη δολοφονία της Marielle Franco, φεμινίστριας, ακτιβίστριας του ΛΟΑΤ κινήματος και της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, δημοτικής συμβούλου του αριστερού κόμματος PSOL -Partido Socialismo e Liberdade- στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

H Marielle Franco επέστρεφε από δημόσια συνάντηση μαύρων γυναικών όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε «γαζώθηκε» από σφαίρες, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα το θάνατό της και του οδηγού της. Λίγες μέρες πριν, είχε καταγγείλει δημόσια τη δράση της Στρατιωτικής Αστυνομίας στην περιοχή Iraja της φαβέλας Acari.

Αυτή τη στιγμή του πόνου ζητούμε να διαλευκανθεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι εκτελεστές και οι οργανωτές της δολοφονίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους συντρόφους του PSOL και την οικογένεια και τους φίλους της Marielle.

Η Marielle, μια μαύρη γυναίκα από τη φαβέλα “da maré”, ήταν μια αγωνίστρια εξαιρετικής σημασίας για το φεμινιστικό κίνημα στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών, των μονο-γονεϊκών μητέρων  (ήταν και η ιδία), των ΛΟΑΤ κοινοτήτων, για την πρόσβαση στην δημόσια και δωρεάν πρόνοια, και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου και για την προάσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι η δολοφονία της Marielle ήταν μια πολιτική εκτέλεση, η οποία προκλήθηκε  από τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε σχετικά με τις βάρβαρες  και δολοφονικές επεμβάσεις της Στρατιωτικής Αστυνομίας στις φτωχογειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο και πιο πρόσφατα στην φτωχογειτονιά  Acari,  την Κυριακή  11 Μαρτίου.

Tο EEK ενώνει  τη φωνή του με όσους καταγγέλλουν τη δολοφονία της Marielle ως πολιτική έγκλημα εξ αιτίας της δράσης της για την αποκάλυψη της βίας της στρατιωτικής επέμβασης στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

H Βραζιλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, χάρη  στην οποία παραστρατιωτικές και  φασιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν  βία δίχως όρια.

Η εκτέλεση της Marielle είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού όσων αγωνίζονται ενάντια στην κρατική βία και την ανισότητα.

Nα τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονίας της Marielle Franco.

Κάτω το κράτος των δολοφόνων και οι παραστρατιωτικές τους ομάδες.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης, όπως και σε άλλες χώρες, καλούμε σε συγκέντρωση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας Bασιλίσσης Σοφίας 23, την Τρίτη 20 Mαρτίου 2018,  6 μ.μ.