Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ιλίου στις 19.00 την Τρίτη 16 Ιουνίου η κινητοποίηση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου, για την απεργία των υγειονομικών, με κοντά 40 αλληλέγγυους. Στο κεντρικό σημείο της πλατείας, ήταν σηκωμένο το πανό του Κοινωνικού Ιατρείου και συγχρόνως μοιράζονταν προκήρυξη της Αριστερής Κίνησης Ιλίου, με την οποία καταγγέλλονταν η δημοτική αρχή του Ζενέτου, για τις ευθύνες που έχει όσον αφορά στο μεθοδευμένο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Ιλίου, όπως επίσης και το κάλεσμα της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά, για την εκδήλωσή της στις 18 Ιουνίου.  

Το πανό του Κοινωνικού Ιατρείου που ξεχώριζε από μακριά, έγραφε: «Δημόσια-Δωρεάν-Υγεία- Αυτό είναι το μήνυμα από την πανδημία/covid 19». Η κινητοποίηση προκάλεσε την προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής, γιατί αποκάλυπτε την κρισιμότητα της απεργίας των υγειονομικών και της απαίτησής τους να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, μπροστά στην πιθανή μάλιστα υποτροπή της πανδημίας. Πρόκειται για την δεύτερη κινητοποίηση στην περιοχή για την δημόσια δωρεάν υγεία, μετά από την πολύ σημαντική που είχε γίνει το διάστημα της καραντίνας, στο Κέντρο Υγείας Ιλίου. 

Επιπλέον με την κινητοποίηση τονίζονταν η αναγκαιότητα της δράσης στις συνοικίες, τις πλατείες και τους χώρους δουλειάς, ενάντια στην ανεργία και την φτώχεια, την εργασιακή βαρβαρότητα και την εξαθλίωση, την καταστολή και τις εξώσεις των προσφύγων, την καταστροφή της ζωής με τα σκουπίδια και τις χωματερές και όλα τα προβλήματα που προκαλεί η σήψη του καπιταλισμού. Στην κινητοποίηση ακούστηκε μεταξύ άλλων το σύνθημα «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό-για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», όπως και το «Όχι στην φτώχεια και την ανεργία/Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», ενώ διακινήθηκε υλικό για την διαδήλωση ενάντια στις εξώσεις των προσφύγων στις 20 Ιουνίου και την εργατική διαδήλωση στις 23 Ιουνίου.   

Ερνέστος Αγγελής