Διαδήλωση στη ΔΕΘ 2023

του Ερνέστο Αγγελή

Με τα χωριά και τις πόλεις του κάμπου της Θεσσαλίας, αλλά και της Μαγνησίας να έχουν πνιγεί, με μια κυβέρνηση βυθισμένη στις λάσπες της ανικανότητας (για κοινωνικά έργα) του “επιτελικού κράτους”, με τον Μητσοτάκη άφαντο να προσπαθεί να βρει κάτι να πετάξει ως “κόκκαλο” στους καταστραμμένους αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες, χιλιάδες εργάτες και φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου 9/9, ημέρα εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ.

Πάνω από δυόμιση χιλιάδες διαδηλωτές, πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις με το μπλοκ της Καμάρας. Οι αντίξοες συνθήκες μετάβασης από την Αθήνα στην Θεσ/κη, λόγω των καταστροφών που συντελούνται τις τελευταίες μέρες, δεν ανέκοψαν την άνοδο από την Αθήνα διαδηλωτών, καθώς και την μαζική παρουσία εργαζομένων και νεολαίας από την πόλη στην οποία πραγματοποιούνταν η αντικυβερνητική αυτή διαδήλωση.

φωτο από infolibre

Η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν συνδικαλιστικοί φορείς της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από το άγαλμα Βενιζέλου, δεν ήταν μαζική, ενώ σε επίπεδα αντίστοιχα άλλων ετών, με ελαφρά πτώση της συμμετοχής, κινήθηκε και το ΠΑΜΕ σε δική του συγκέντρωση από την ΧΑΝΘ. Δική τους συγκέντρωση πραγματοποίησαν το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, ενώ η μαζικότερη συγκέντρωση όλων, ήταν εκείνη που διοργάνωσαν τα ταξικά σωματεία και οι εργατικές οργανώσεις, συλλογικότητες, μαζί και το ΕΕΚ, από την πλατεία της Καμάρας.

Με συνθήματα αντικυβερνητικά, διεθνιστικά, αντιφασιστικά και επαναστατικά, η διαδήλωση από την Καμάρα ξεχώριζε για τη νεολαιίστικη παρουσία και δυναμισμό της. Πέραν των ταξικών συνδικαλιστικών πρωτοβουλιών της Θεσ/κης που καλούσαν στην συγκέντρωση, εκεί ήταν και οι οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς και μια μαζική νεολαιίστικη κινητοποίηση στο αναρχικό μπλοκ, με το παρών να δίνουν και μια σειρά συλλογικοτήτων, από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους εργάτες του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, τους αγωνιζόμενους εργάτες του σωματείου της Μαλαματίνας που είναι σε μια νέα φάση αγώνων με εννιά μήνες κινητοποίησης για τα αιτήματά τους, τον Διαρκή Αγώνα, ενώ με μπλοκ συμμετείχε στην κινητοποίηση το ΕΕΚ-Τροτσκιστές, με πανό που καλούσε στην πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης και τον πόλεμο στον πόλεμο στους ιμπεριαλιστές, για γενική απεργία διαρκείας και εργατική εξουσία, με τους συντρόφους να μοιράζουν κατά εκατοντάδες τις προκηρύξεις του.

Σε μία πόλη της οποίας η κυκλοφορία είχε διακοπεί κατά το διάστημα της πορείας αλλά και αρκετή ώρα μετά, η πορεία που άρχισε από την Καμάρα λίγο μετά τις έξι και μισή, από την αρχή γνώρισε σχεδόν ασφυκτική πίεση από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, που είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές, σε πολύ μικρή απόσταση από αυτούς. Η διαδήλωση, αφού έφτασε μέσα από την περιμετρική κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στην πλατεία Καμάρας, με συνθήματα για τον δολοφονημένο Αντώνη Καρυώτη και σε αλληλεγγύη στους πληττόμενους από τις καταιγίδες και τις πυρκαγιές κατοίκους, ενάντια στην κυβέρνηση, την αστυνομία και όλο το καπιταλιστικό κράτος των καταστροφέων της ζωής εκατομμυρίων λαού και σε αυτή τη χώρα, ολοκληρώθηκε περί τη μιάμιση ώρα μετά την έναρξή της.

Μετά την πρώτη δυναμική πράξη του εργατικού κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση των καπιταλιστών και η επαναστατική πάλη για την ανατροπή τους από την εργατική τάξη και τη νεολαία, είναι μπροστά μας.