"ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ"... ΣΚΛΑΒΙΑ

«Kοινωφελής»… σκλαβιά

Από την πρώτη μέρα του χρόνου αλλά και με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, γίναμε όλοι θεατές και μάρτυρες μιας απεγνωσμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση να μας πείσει ότι η Ελλάδα προχωρά σε τροχιά ανάκαμψης. Κανείς όμως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα: πως γίνεται ανάκαμψη με μη βιώσιμο χρέος, πως γίνεται ανάκαμψη με αύξηση της ανεργίας;

Η κυβέρνηση, όπως εκφράζεται μέσα από τον ΟΑΕΔ, έχει βρει πολλούς τρόπους «διαχείρισης της ανεργίας» αλλά, κυρίως, απόπειρας σχηματισμού μια πλαστής -αλλά αναγκαίας γι ’αυτήν- εικόνας της ανεργίας προς τα έξω. Αυτά τα μέσα είναι:
* H 5μηνη κοινωφελής «εργασία». Πραγματοποιήθηκε και φέτος με χρηματοδότηση από τα αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ) και αφορά εργασία μέσω μη κυβερνητικών οργανισμών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 * Voucher ή αλλιώς επιταγή εισόδου στην εργασία μέσω πρακτικής εργασίας. Aφορά παροχή εκπαίδευσης από ΚΕΚ και εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με τις ίδιες ή και χειρότερες συνθήκες εργασίας με τα «κοινωφελή», και πάλι μέσω ΕΣΠΑ.
* Χρηματοδότηση  επιχειρηματιών, είτε για την πρόσληψη εργαζομένων είτε με την μορφή κονδυλίων σε άνεργους για να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, και πάλι μέσω ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης των άνεργων και των οικογενειών τους, αφού πέρα από το μικρό χρονικό διάστημα που δουλεύουν οι άνεργοι, δεν υπάρχει καμιά ασφάλιση και κανένα δικαίωμα στην περίθαλψη, ενώ ο μισθός είναι εξευτελιστικός και πάντα αργοπορημένος. Οι συμβάσεις αυτές εκφράζουν συνολικά μια νέα «ανώτερη» μορφή εκμετάλλευσης, ένα νέο μοντέλο «εργαζομένου».

Λίγο πριν τις γιορτές η κυβέρνηση θέλησε να εκβιάσει εκ νέου τους άνεργους  με αφορμή την άρνηση 500 περίπου εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ που «πέρασαν» στα 5μηνα προγράμματα, να δουλέψουν σαν ελεγκτές στον ΟΑΣΑ, δηλαδή να μετατραπούν σε «κεφαλοκυνηγούς» που θα κυνηγούν και θα κανιβαλίζουν άλλους άνεργους και φτωχούς που δεν έχουν εισιτήριο, όπως με τον 19χρονο Θανάση Καναούτη. Ο εκβιασμός αφορούσε την δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΔ για διαγραφή ανέργων από τα μητρώα όταν αυτοί αρνηθούν τη θέση εργασίας, πράγμα που σημαίνει όχι απλά την απώλεια των όποιων πλεονεκτημάτων ως μακροχρόνιοι άνεργοι, αλλά και την μείωση του αριθμού των ανέργων, αν αυτό το «μέτρο» γενικευτεί.

Στις 29 του Δεκέμβρη  η συλλογικότητα «άνεργοι-ες από τις γειτονιές τις Αθήνας» και η «συνέλευση ανέργων/εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα» πραγματοποίησαν επιτυχημένη συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ της Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, που υπάγονται οι 500 «κοινωφελείς» που αρνήθηκαν να γίνουν ελεγκτές.
Οι 500 αυτοί εργαζόμενοι που εξαρχής αντισταθήκαν στον να γίνουν «μπάτσοι» των επιβατών, τελικά δεν διαγράφθηκαν, τόσο εξαιτίας της άμεσης και μαζικής αντίδρασης όσο και γιατί η κυβέρνηση δεν είχε έτοιμο το νομικό οπλοστάσιο να το περάσει συνολικά.

Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, αφού ακόμα επαφίεται στην απόφαση του κάθε διευθυντή αλλά πάνω από όλα γιατί αυτά τα προγράμματα σκλαβιάς δεν έχουν καταργηθεί. Πρέπει να απαιτήσουμε τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Θα επανέλθουμε στο θέμα.

Άντα Παπαδάτου