του Ερνέστο Αγγελή 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Ιλίου, την Παρασκευή 26 Νοέμβρη το απόγευμα, στον φιλόξενο χώρο του “Καφενείου της Ειρήνης” στην περιοχή του Αγ. Φανουρίου στο Ίλιον. 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν ήδη αλλάξει την ώρα που επρόκειτο να γίνει η εκδήλωση και τουλάχιστον 40 άνθρωποι, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι της περιοχής, ήρθαν στην εκδήλωση, με θέμα την “Πανδημία και την αντιμετώπισή της”. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν από το σωματείο εργαζόμενων στα κέντρα πρόληψης ναρκωτικών “Φαέθοντας”, από τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, τους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, άνεργοι κ.ά.

Εισηγητής ήταν ο καρδιολόγος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και του Κέντρου Υγείας Ιλίου και δημοτικός σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Ιλίου (ΑΡΚΙ) Δημήτρης Γεωργίου, ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και διεθνώς, όσον αφορά στην πανδημία και την επιδείνωσή της. Επισήμανε την κεντρική πολιτική ευθύνη που βαρύνει τους κρατούντες και ιδίως τις ανά τον κόσμο καπιταλιστικές κυβερνήσεις, όσον αφορά στην γέννηση και την εξέλιξη της πανδημίας, ως προϊόντος της παρακμής του καπιταλισμού. 

Εστίασε την ομιλία του στην φύση της πανδημίας, το ρόλο των εμβολίων στην καταπολέμησή της και κυρίως ανέδειξε την ταξική φύση της πάλης για την αντιμετώπισή της, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τον δήμο για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας που αφήνει όλο το λαό, εργαζόμενους, άνεργους, πρόσφυγες και συνταξιούχους, έκθετο στην θανατηφόρο νόσο. “Μόνο ο λαός σώζει το λαό” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον παρουσίασε σημαντικά στοιχεία των εγκυρότερων επιστημονικών ερευνών, που διαλύουν τους μύθους των “αντιεμβολιακών” επικεντρώνοντας ωστόσο την πολεμική του ενάντια στο κράτος-τρομοκράτη του κεφαλαίου που επιχειρεί να υποτάξει το λαό με πρόσχημα την πανδημία και υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα ενός μαζικού, αλλά οικειοθελούς εμβολιασμού. 

Την εισήγηση ακολούθησε ένας καίριος ενημερωτικός σχολιασμός από τον Γιάννη Αγγέλη ο οποίος μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του απουσιάζοντος λόγω ασθένειας δεύτερου ομιλητή της εκδήλωσης, του ψυχίατρου του Ιατρείου Θεόδωρου Μεγαλοοικονόμου, είπε ότι η οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια σε αυτούς που κάνουν τη ζωή έναν εφιάλτη ανεργίας, ακρίβειας και πανδημίας ακόμα και στις περιπτώσεις που ενδεχομένως παίρνει τη μορφή της άρνησης των εμβολίων, ξεχειλίζει πλέον παντού. Είναι αναγκαίο να ανατρέψουμε αυτούς που καταστρέφουν τη ζωή μας, είπε.

Επίσης μίλησαν άνθρωποι που παλεύουν για την αλληλεγγύη στο Κοινωνικό Ιατρείο Ιλίου και φίλοι που για πρώτη φορά συναντήσαμε, θέτοντας όλοι τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Στο τέλος, μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις εκ μέρους των διοργανωτών, εκφράστηκε από όλους τους συμμετέχοντες, η ικανοποίηση και οι ευχαριστίες για την επιτυχημένη, δεύτερη σε διάστημα περίπου ενός μήνα εκδήλωση του Κοινωνικού Ιατρείου στο Ίλιον.

***

Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ομιλία του σ. Δημήτρη Γεωργίου:

Για τον κορωνοϊό ευθύνεται το καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα που έχει καταστρέψει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, τα δάση, τα βουνά, τις θάλασσες, τα άλλα ζώα.

Ο κορωνοϊός είναι γνωστός στην ιατρική επιστήμη περίπου 100 χρόνια. Η αλόγιστη χρήση του περιβάλλοντος, η τρύπα του όζοντος, η κλιματική κρίση λόγω της συγκέντρωσης τεράστιων ποσοτήτων CO2 από τις μεγάλες βιομηχανίες, τα πυρηνικά εργοστάσια τύπου Τσερνόμπιλ, οι πόλεμοι με τα καταστροφικά τους όπλα με εμπλουτισμένο ουράνιο όπως στην Γιουγκοσλαβία, η καταστροφική για τον άνθρωπο συγκέντρωση και αλόγιστη καύση σκουπιδιών και ο τρόπος με τον όποιο χρησιμοποιούνται, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων, δημιούργησαν τους όρους ώστε στο κοινωνικό σύστημα στο όποιο αναγκαζόμαστε να ζούμε ο κορωνοϊός να γίνει βλαπτικός για τον άνθρωπο, και σαρώνει εδώ και περίπου δυο χρόνια τον πλανήτη και απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη. Το κοινωνικό σύστημα λοιπόν με την καταστροφή των οικοσυστημάτων, την τεραστία αποψίλωση δασών, την κατάρρευση των ανοσολογικών φραγμών, την χωρίς όρια καπιταλιστική αγροτική επέκταση σε περιοχές άγριων ζωών, με αποτέλεσμα ζωονόσους, μετάδοση αβλαβών πριν ιών από ζώα σε ανθρώπους και στην συνέχεια από άνθρωπο σε άνθρωπο, με μεγάλη μεταδοτικότητα, νοσηρότητα και θνησιμότητα. Είναι προειδοποίηση για ένα κλιματικό κραχ που απειλεί να καταστρέψει κάθε μορφή ζωής και τον άνθρωπο.

[…]

Η κυβέρνηση (και οι τοπικές αρχές και στην περιοχή μας ο δήμαρχος Ζενέτος) αντί να σταθούν δίπλα στον ρημαγμένο από την κρίση και πανδημία λαό αγοράζουν RAFALE και φρεγάτες 10 δις ευρώ προκειμένου να αλληλοσκοτωθούμε με τους εργαζόμενους από την άλλη μεριά του Αιγαίου. Για τα συμφέροντα τους, όχι τα δικά μας.

Αντί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για 1.500.000 άνεργους ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα φάρμακα, την ένδυση, το νερό, το τηλέφωνο. Και διορίζει σε μια νύχτα 2000 μπάτσους για να δέρνουν τον κόσμο όταν διεκδικεί το δικαίωμά του στη ζωή και θέλει να στρατιωτικοποιήσει τα πανεπιστήμια.

Διορίζει μπάτσους και απολύει υγειονομικούς.

Επιβάλλει 10ωρη ημέρα εργασίας χωρίς αύξηση μισθών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται από συλλογική, ατομική υπόθεση μεταξύ εργοδότη και εργάτη, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις που ίσχυαν δεκάδες χρόνια. Επιβάλλει ατομικές συμβάσεις. Αποκόβει τον εργαζόμενο από τον ζωτικό του χώρο, την συλλογικότητα, την κοινότητα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία;

Πρώτον, με τα εμβόλια. H καθολικότητα και οικειοθελής εμβολιασμός είναι σωστή και την υποστηρίζουμε χωρίς περιστροφές. Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει περίπου 6.000.000 άνθρωποι από τον κορονοϊό. Στην Ελλάδα πάνω από 17.000 και το κοντέρ ανεβαίνει.

Ο μαζικός οικειοθελής εμβολιασμός δεν είναι θέμα τρομοκρατίας, απολύσεων και απειλών από την μεριά του κράτους. Ενός κράτους τρομοκράτη. Αυτό δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά κοινωνικής αλληλεγγύης. Η καταστολή, ο αυταρχισμός, οι απειλές για υποχρεωτικότητα επιχειρούν να μετακυλήσουν στους υγειονομικούς και τον λαό τις δικές τους ευθύνες και την τραγική διαχείριση της πανδημίας.

Οι λεγόμενες επιτροπές των ειδικών υποστηριχτών της κυβερνητικής πολιτικής αντί να εξηγούν στον λαό τα οφέλη του εμβολιασμού αναπαράγουν τον φόβο και την απειλή ”θα σε κλείσω μέσα» και την υποταγή, τον ανορθολογισμό, την μεταφυσική της εκκλησίας και συνωμοσιολόγων. Από κοντά τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, οι ακροδεξιοί, η θρησκευτική και παραθρησκευτική ιεραρχία, οι κιτρινολόγοι του διαδικτύου, οι κομπογιαννίτες επιστημονίζοντες. Για αυτούς δεν υπάρχει καμία ποινή, καμιά απειλή, κανένας εκφοβισμός. Οι αστυνομικοί και οι παπάδες είναι ανεμβολίαστοι την ίδια στιγμή που σε χιλιάδες υγειονομικούς απαραίτητους για την δημόσια υγεία έχουν αναστείλει την εργασία τους. Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και για τους αστυνομικούς; Τους θέλουν να χτυπάνε τον κόσμο στις διαδηλώσεις.

Μας μιλάνε για εμβόλια όταν το 90% του παγκοσμίου πληθυσμού στερείται εμβολίων .

Δεύτερον, με τα φάρμακα που αντί να είναι στα χεριά του κράτους, βρίσκονται στα χεριά του ιδιωτικού κεφαλαίου. Τα εμβόλια και τα φάρμακα τα παράγει η συσσωρευμένη ανθρώπινη γνώση, όχι οι κεφαλαιοκράτες. Αυτοί, κάνουν τα αγαθά και τα φάρμακα εμπόρευμα. Εμείς, αντίστροφα, τα εμπορεύματα μπορούμε και πρέπει να τα κάνουμε κοινωνικά αγαθά.

Τρίτον, με αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν καθολικής πολιτικής της υγείας.

Σήμερα η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει γιατί ο Μητσοτάκης ΣΗΜΕΡΑ αλλά και όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 50 χρόνια είναι ενάντια στη δημόσια υγεία.

Επιδοτεί αντί να επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα και τους κλινικάρχες οι οποίοι δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους μέσα στην πανδημία.

Η κυβέρνηση που δεν διορίζει γιατρούς, νοσηλευτές, δεν αγοράζει ιατρικά μηχανήματα, δεν δημιουργεί μονάδες ΜΕΘ που σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και για τον πληθυσμό της χώρας έπρεπε να έχουμε 3500 χιλιάδες κλίνες και υπάρχουν μόνο 1100.

Αυτές οι κλίνες έχουν καταλειφθεί αποκλειστικά από ασθενείς covid με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κλίνες για άλλες σοβαρές ασθένειες για βαριά τραυματίες, καρκινοπαθείς, χειρουργημένους καρδιοπαθείς, πνευμονοπάθειας. Αυτό σημαίνει παράπλευρες απώλειες – θανάτους σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να σωθούν.

Χιλιάδες χειρουργεία ακυρώνονται πολλοί από αυτούς θα πεθάνουν και δεν θα καταγραφούν ποτέ στους θανάτους από ένα κράτος που αδιαφορεί για τους φτωχούς που δεν έχουν πρόσβαση στην ληστρική ιδιωτική υγεία. Αναρωτηθείτε πόσοι από εμάς μπορούν να πληρώνουν 1.000 και πλέον ευρώ την ημέρα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Έτσι, μεγάλα τμήματα εργαζομένων, ανέργων, προσφύγων, συνταξιούχων αποκλείονται από την πρόσβαση σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, φάρμακα, εμβόλια, μέτρα προληπτικής υγιεινής, αναγκάζονται να δουλεύουν σε άθλίους εργασιακούς χώρους, στα εργοστάσια και στα λεωφορεία σαρδελοποιούνται.

Οι πρόσφυγες στη χώρα μας είναι εκτός εμβολιαστικής κάλυψης.

Είμαστε ενάντια στις διακρίσεις εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Ενάντια στον κοινωνικό αυτοματισμό και την κατασκευή ενόχων. Ο μαζικός εμβολιασμός δεν έρχεται με διατάγματα α λα χούντας, ούτε με το χαμόγελο του δράκουλα υιού, αλλά με συνειδητή επιλογή. Η μάχη απέναντι σε ένα λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα δεν είναι ατομική υπόθεση. Απαιτεί κοινωνική συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση, γιατί ο λαός σώζει τον λαό. Όλα για όλους όταν το έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το σύνθημά μας.

Άραγε πιστεύει κανένας ότι υπάρχει μόνο υγειονομική κρίση; Ποιος δεν γνωρίζει από την προσωπική του ζωή ότι πάνω από 10 χρόνια τώρα η χώρα έχει χρεοκοπήσει και αναγκάζουν ένα λαό να υφίσταται το ένα μνημόνιο μετά το άλλο;

Γι’ αυτό και έχουν καταρρεύσει η υγεία, η παιδεία και έχουν γίνει οι συντάξεις επιδόματα πείνας.

Μπορούμε λοιπόν μόνο με τα εμβόλια να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση; Πρέπει να τονίσουμε βεβαίως και όχι με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ξοδεύει 10 δις ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό για πολλές φορές ακόμη από την εποχή του Παπανδρέου με τις αγορές του αιώνα… Πληρώνουμε τα όπλα με τα οποία θα σκοτωθούμε. Ζούμε σε ένα σύστημα -καπιταλισμός λέγεται- που αδιαφορεί πλήρως για τον εργαζόμενο, τα προβλήματά του, την ζωή του. Αδιαφορεί πλήρως για την πανδημία την οποία χρησιμοποιεί σήμερα προκειμένου να ψηφίσει αντιδραστικά, αντεργατικά νομοσχέδια.

Τις κοινωνικές παροχές τις έχει κατακρεουργήσει, το ίδιο την παιδεία, τα δικαιώματα της νεολαίας, των συνταξιούχων, των προσφύγων, και πάνω από όλα την υγεία που έχει εκχωρήσει ήδη στο ιδιωτικό αδηφάγο μεγάλο κεφάλαιο.

Καλούμεθα ως εργαζόμενος λαός να δούμε κατάματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να δούμε το αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει αυτό το κοινωνικό σύστημα και μπροστά μας θεωρούμε πως ανοίγεται ένας και μοναδικός δρόμος. Να απαλλαγούμε από αυτό που μας οδηγεί στην συμφορά εμάς και τα παιδιά μας ανατρέποντάς το…