Credits: Gentileza de Raí Llinás P | Prensa Obrera
του Εμιλιάνο Μόνγκε

Μετά από 14 ημέρες διαμαρτυριών και 7 ημέρες διαπραγματεύσεων, η λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου δεν έχει χάσει τον δυναμισμό της. Οι διαπραγματεύσεις που ονομάζονται “εθνικός διάλογος” δεν οδηγούν πουθενά, επειδή η ναρκο-στρατιωτική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί ούτε τις ελάχιστες παραχωρήσεις που απαιτούν οι μάζες.

Η δημοσιονομική μεταρρύθμιση που πυροδότησε την εξέγερση είχε προωθηθεί από το ΔΝΤ λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πιστωτικής διευκόλυνσης. Η Κολομβία έχει πρόσβαση σε μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή (FCL), ένα εργαλείο του ΔΝΤ. Η Κολομβία έλαβε μέσω αυτού του μηχανισμού 5,37 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 19 τρισεκατομμύρια πέσος), εκ των οποίων τα 3,9 δισεκατομμύρια έμειναν στο εξωτερικό από την κυβέρνηση για να ενσωματωθούν στην ταμειακή ροή του 2021. Αλλά η χώρα πρέπει να πληρώσει το 50% του χρέους αυτού το επόμενο έτος.

Οι εκκλήσεις προς τον Ντούκε να ακολουθήσει τον δρόμο του Πινιέρα πέφτουν στο κενό, επειδή ακόμη και η χιλιανή δεξιά δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια συνταγματική μετάβαση, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα και την πληρωμή διδάκτρων στην εκπαίδευση – δύο πυλώνες της καπιταλιστικής χρηματοδότησης.

Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να παραταθούν για άλλες 10 ημέρες, χωρίς να σταματήσει η κρατική στρατιωτικοποίηση – αλλά ούτε τα οδοφράγματα και οι απεργίες. Στο Κάλι, την Μπογκοτά και άλλες πόλεις, η καταστολή ανατέθηκε σε παραστρατιωτικές δυνάμεις. Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας δεν πήρε τίποτα από τον Ντούκε.

Η πρώτη γραμμή

“Τα αγόρια αντιμετωπίζουν την αστυνομία με ξύλα και πέτρες, η λαϊκή οργάνωση μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε κρατική οργάνωση”, λένε οι διαδηλωτές(France24, 9/5). Η πρώτη γραμμή πραγματοποιεί συνελεύσεις και λαϊκές δραστηριότητες, λαϊκές εκδηλώσεις, με την αλληλεγγύη των γιατρών της ζώνης. Λαμβάνουν επίσης δωρεές από τη La Loma, μια γειτονική κοινότητα. “Πριν από τις κοινοτικές εκδηλώσεις, πολλά παιδιά δεν είχαν ούτε ένα καθημερινό γεύμα” (ό.π.). Η φτώχεια στην Μπογκοτά αυξήθηκε κατά 40% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυξήθηκε στο Μεντεγίν, στο Κάλι και στην ακτή του Ατλαντικού, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Η έρευνα Social Pulse της DANE δείχνει ότι 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν τρώνε πλέον τρία γεύματα την ημέρα.

Ο Ντούκε συναντήθηκε με τον “συνασπισμό της ελπίδας” στις 7 Μαΐου. Η Κλόντια Λόπεθ, δήμαρχος της Μπογκοτά, μέλος αυτού του συνασπισμού, ζήτησε την προστασία του στρατού και της αστυνομίας κι έκλεισε το μάτι στη χρήση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων (σχολεία, εμπορικά κέντρα) ως βάση επιχειρήσεων του στρατού.

Ο Γκουστάβο Πέτρο, ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, είχε ζητήσει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις όταν ο Ντούκε απέσυρε τη μεταρρύθμιση (Semana, 7/5). Αλλά ο Ντούκε δεν απέσυρε τη μεταρρύθμιση- θα χρειαζόταν την έγκριση του ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ανοίξει το στόμα του μέχρι στιγμής. Ο Πέτρο προτείνει να “εκδημοκρατίσει” τον Ντούκε, διαχωρίζοντάς τον από τον Ουρίμπε – πολλοί αναλυτές τον υποστηρίζουν σε αυτή την πρόταση. Για αυτό θα πρέπει να υπολογίζει στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Απεργιακής Επιτροπής (CNP), δικαιολόγησε τη συνάντηση με την κυβέρνηση ως “διερευνητική”. “Είμαστε σε εθνική απεργία. Η απεργία δεν πρόκειται να σταματήσει μόνο και μόνο επειδή θα πάμε σε μια διερευνητική συνάντηση με τον πρόεδρο και το υπουργικό του συμβούλιο” (El Tiempo, 10/5).

Ατζέντα για τα στοιχειώδη;

«Ατζέντα για τα στοιχειώδη», είναι αυτό που η κυβέρνηση και η CNP όρισαν ως τα βασικά σημεία της συζήτησης. Η κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να επενδύσει περισσότερα από 50 τρισεκατομμύρια πέσος (13,286 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κοινωνικές επενδύσεις, ποσό διπλάσιο από αυτό που σκόπευε να εισπράξει με τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση (RT, 10/5). Το βασικό εισόδημα που ζητά η CNP “θα κόστιζε στη χώρα 73,93 δισεκατομμύρια δολάρια” (Vanguardia, 7/5). Ο προοδευτισμός της Χιλής επιδιώκει επίσης να σώσει το σύστημα της AFP1Administradora de Fondos de Pensiones y Cesantías Protección S.A. (AFP Protección), εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ασφαλίσεων. Η εταιρεία έχει δραστηριότητες στην Κολομβία, οι οποίες περιλαμβάνουν συνταξιοδοτικά ταμεία και συντάξεις. με ένα βασικό εισόδημα.

H CNP απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της υγείας, τον εμβολιασμό του πληθυσμού, βασικό εισόδημα ενός νόμιμου κατώτατου μισθού σε ισχύ για έξι μήνες για τριάντα εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, την υπεράσπιση της εθνικής παραγωγής (γεωργικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής, αγροτικής) και της διατροφικής κυριαρχίας και ασφάλειας, επιδοτήσεις για τη μικρομεσαία βιομηχανία, δωρεάν δίδακτρα για τους φοιτητές, εγγύηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της σεξουαλικής ποικιλομορφίας κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης, απόρριψη της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα, κατάργηση του διατάγματος που ανοίγει το δρόμο για τους αεροψεκασμούς με γλυφοσάτη και του διατάγματος 1174. Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά στο εξωτερικό χρέος, ούτε προτείνεται το τέλος της σημερινής κυβέρνησης.

Στις 6 και 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση της CNP και των απεργιακών επιτροπών των διαμερισμάτων (CDP), μαζί με τις μαύρες κοινότητες, τους αγρότες (Αγροτική Σύνοδος Κορυφής), τους ιθαγενείς Μίνγκα και άλλες οργανώσεις. Κάλεσαν σε “ενίσχυση της απεργίας απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης”, αλλά κάλεσαν σε πορεία μόνο την Τετάρτη 12 του μήνα, προβλέποντας την αναμενόμενη αποτυχία του “εθνικού διαλόγου”.

Προτείνουν “αποστρατιωτικοποίηση, τερματισμό της καταστολής και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαπραγμάτευση του καταλόγου των αιτημάτων” ως προϋπόθεση για να σταματήσει ο αγώνας. Ζητούν να προωθηθούν “λαϊκές, συνδικαλιστικές και συνδικαλιστικές συνελεύσεις για να ενημερώσουν, να βοηθήσουν στην καθοδήγηση και την ενίσχυση της εθνικής, υπηρεσιακής, δημοτικής και περιφερειακής απεργίας” και να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στις 13 Μαΐου.

11/05/2021

Μετάφραση Αρ. Μα.

Υποσημειώσεις[+]