H επιδίωξη του ισραηλινού κράτους και των ακροδεξιών υπερεθνικιστών Εβραίων να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους από τη συνοικία Σεΐχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που έγινε η αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις στην ιστορική πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, τη βίαιη καταστολή και εν συνεχεία τους μαζικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκει αντίθετους του αντι-σιωνιστές Εβραίους που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Σε πολλά μέρη του κόσμου δυναμώνουν οι αντι-σιωνιστικές φωνές των Εβραίων κατά των βομβαρδισμών της Γάζας και της ρατσιστικής, καταπιεστικής πολιτικής της κυβέρνησης του Ισραήλ και κατοχής της Παλαιστίνης. Αντίθετα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε πολλά μέρη του κόσμου, ότι οι ανοιχτά αντισημίτες οπαδοί του Χίτλερ και του ναζισμού εκφράζονται υπέρ του… Ισραήλ! Ιδεολογικές και πολιτικές μετακινήσεις των καιρών…

Στη Νέα Υόρκη οι Εβραίοι συμμετείχαν μαζί με Άραβες Παλαιστίνιους σε μαζική διαδήλωση έξω από το ισραηλινό προξενείο. Τα πανό και πλακάτ έγραφαν συνθήματα όπως: Εβραίοι Ενάντια στο Σιωνισμό, Σταματήστε τις δολοφονίες παιδιών των Παλαιστινίων κ.ά.

Σε κείμενό τους που δημοσιεύει η Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη) αναφέρει:

11 Μαΐου 2021

Το Ραβινικό Συμβούλιο της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη, ως Εβραίοι πνευματικοί ηγέτες, βρίσκεται σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους κατοίκους του Σεΐχ Τζαρά, που συνεχίζουν να αντιστέκονται στην τρομοκρατία και την έξωση από τα σπίτια τους. Είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία δεκαετιών για την εκδίωξη περισσότερων από 1.500 μόνιμων Παλαιστινίων κατοίκων, προϊόν της μακροχρόνιας ισραηλινής κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόστηκε σε συνεννόηση με ένα ριζοσπαστικό κίνημα εποίκων που ρητά στοχεύει στον εκτοπισμό παλαιστινιακών οικογενειών και γειτονιών προκειμένου να τους αντικαταστήσουν με Εβραίους έποικους. Αντιτιθέμεθα στις εθνικιστικές ποσοστώσεις και κινήματα που επιχειρούν να επιβάλλουν την εβραϊκή δημογραφική υπεροχή στην Ιερουσαλήμ και σε άλλα μέρη στο Ισραήλ, και σε περιοχές που κατέχει και ελέγχει το Ισραήλ.

Καταγγέλλουμε επιπλέον τη βάρβαρη και κατασταλτική εκστρατεία βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκδιώξουν τους [Παλαιστίνιους] κατοίκους από τα σπίτια τους, για να ανοίξουν τον δρόμο στους εποικισμούς, τακτικές που περιλαμβάνουν πυροβολισμούς με σφαίρες επικαλυμμένες με καουτσούκ, εκτόξευση νερού και βόμβες κρότου λάμψης. Παρακολουθούμε με φρίκη καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται στους Παλαιστινίους κατά την προσευχή στο τέμενος Al Aqsa, τον τρίτο ιερότερο χώρο στο Ισλάμ, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Στο απόσπασμα της Torah της προηγούμενης εβδομάδας, διαβάζουμε ότι ο εβραϊκός λαός, όπως και όλοι οι άνθρωποι του κόσμου, «είναι ξένοι και πάροικοι ενώπιόν Μου» (Λευιτικό 25:23) Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε την παραίνεση ότι η γη ανήκει στον Θεό – και δεν πρέπει να βασανίζουμε ή να καταπιέζουμε άλλους.

Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών Blinken να συνταχθούν με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, και να υποστηρίξουν σθεναρά τα δικαιώματα των κατοίκων του Σεΐχ Τζαρά να παραμείνουν στα σπίτια τους εν ειρήνη.

***

Η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη είναι ένας εθνικός, λαϊκός οργανισμός εμπνευσμένος από την εβραϊκή παράδοση που εργάζεται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και του διεθνούς δικαίου για όλους τους ανθρώπους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η JVP έχει περισσότερους από 500.000 διαδικτυακούς υποστηρικτές, πάνω από 70 τμήματα, πτέρυγα νεολαίας, ραβινικό συμβούλιο, καλλιτεχνικό συμβούλιο, ακαδημαϊκό συμβούλιο αποτελούμενο από κορυφαίους διανοούμενους και καλλιτέχνες των ΗΠΑ.

*Το απόσπασμα από το λευιτικό λέει κατά λέξη:

Kαι η γη δεν θα πουλιέται σε απαλλοτρίωση επειδή, δική μου [είναι] η γη για τον λόγο ότι εσείς [είστε] ξένοι και πάροικοι ενώπιόν ΜΟΥ.

Μετάφραση – σχόλιο Θόδωρος Κουτσουμπός