του Δημήτρης Γεωργίου

Η νόσος του covid-19, που προκαλείται από τον γνωστό μας πλέον κορονοϊό, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία ασθενών και να επιδεινώσει την κατάστασή τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα Κινέζων επιστημόνων που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο Ρένμιν της Bουχάν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό ”JAMA Cardiology”, και επιβεβαιώνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές. Συνηθέστερα, αρρυθμίες, υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αιφνίδιο θάνατο.

Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι φάρμακα που λαμβάνουν ασθενείς με υπέρταση, είναι δυνατόν να αυξήσουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από τον κορονοϊό.

Η μελέτη έγινε σε 416 ασθενείς με μέση ηλικία 64 ετών και διαπίστωσε ότι 20% αυτών εμφάνισαν πρόβλημα στην καρδιά, πράγμα που αύξανε τον κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που εμφάνισαν πρόβλημα στην καρδιά ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν υποκείμενο νόσημα, κυρίως υπέρταση σε ποσοστό 60%. ‘Έτσι χρειάστηκαν συχνότερα μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Υπάρχουν όμως άλλες μελέτες από την Αμερική όπου γίνεται σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ”JAMA Network Open” που υποστηρίζουν ότι είναι ανεπαρκείς οι μέχρι τώρα ενδείξεις πως δύο κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε μερικούς ασθενείς.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν μία πρωτεΐνη, η οποία θεωρείται ”σημείο εισόδου” για τον νέο ιό στους ανθρώπους.

Κινέζοι επιστήμονες είχαν αναφέρει αρχικά ότι τα εν λόγω αντιυπερτασικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

‘Ομως κάτι τέτοιο σύμφωνα με την μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων δεν έχει αποδειχτεί ακόμη.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, παρόμοιες ανησυχίες σε σχέση με τον κορονοϊό είχαν εγερθεί για ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία αλληλεπιδρούν με την ίδια πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και ως εκ τούτου οι γιατροί πρέπει να συνεχίσουν την χορήγηση των φαρμάκων μέχρι νεωτέρας.

”Τα φάρμακα [αντιυπερτασικά] μπορεί να είναι επιβλαβή είτε ωφέλιμα σε μια ενεργή λοίμωξη. Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμα”.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας και άλλοι επιστημονικοί φορείς, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν κλινικά και επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν τη διακοπή της αντιυπερτασικής θεραπείας λόγω της λοίμωξης COVID-19.

*Καρδιολόγος ΕΣΥ